Butkiškės medinės architektūros perlas nustebino restauruotojus ypatingais atradimais

Raseinių rajone esanti Butkiškės Šv. Jono Krikštytojo bažnyčia turi ilgametę istoriją, kuri siekia net XVI amžių. Šią vasarą baigti bažnyčios ir varpinės fasadų bei pamatų tvarkybos darbai, finansuoti Kultūros ministerijos Paveldotvarkos programos lėšomis, turėtų dar labiau paskatinti šio sakralinio objekto atgimimą.

 Butkiškės Šv. Jono Krikštytojo bažnyčia.<br> A. Grinevičiūtės nuotr.
 Butkiškės Šv. Jono Krikštytojo bažnyčia.<br> A. Grinevičiūtės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lietuvos kultūros ministerija

Aug 18, 2023, 10:54 AM

Raseinių Marcelijaus Martinaičio viešosios bibliotekos Butkiškės filialo vyresniosios bibliotekininkės Vilmos Augustinavičienės teigimu, ši medinė bažnytėlė parapijiečiams labai reikšminga, tad jie viliasi, jog su pačiu pastatu atgims ne tik parapija, bet ir sugrįš senosios tradicijos: koncertai, krikšto, santuokos sakramentai.

Miestelio istorija besidominti V. Augustinavičienė papasakojo rašytiniuose šaltiniuose aptikusi bažnyčios sąsajas su Vydūnu, o labiausiai parapijiečiams imponuoja tai, kad 1962–1966 metais čia dirbo kunigas Algirdas Mykolas Dobrovolskis – Tėvas Stanislovas. Varpinėje išlikę keletas jo liktorių.

Nors iš pradžių ketinta atlikti valstybės saugomos bažnyčios ne tik išorės, bet ir vidaus tvarkybos darbus, šiuos planus pakoregavo polichrominių tyrimų metu atrastas XX a. pradžios dekoras. Lietuvos restauratorių asociacijos vadovo Aidono Valkiūno teigimu, bažnyčiose toks dekoras išties retas: „Jis yra tautinių motyvų „art deco“ stiliaus, o tokie raštai dažniausiai būdingi audiniams. Stebina tai, kad dekoruotos praktiškai visos bažnyčios sienos.

Iš kelių atidengtų zondų galime surinkti vientisą kompoziciją. Į tyrimo medžiagą esame įdėję šį retrospekcinį vaizdą. Norint dekorą restauruoti, konservuoti arba atkurti, reikėtų parengti restauravimo programą, kuri būtų tarsi gidas tolesniems darbams.“

A. Valkiūną nustebino ne tik dekoras, bet ir viename altorių esantis Mergelės Marijos paveikslas. Šalia jo kabantys votai taip pat liudija ypatingą kūrinio reikšmę.

„Vienas iš votų mus nustebino labiausiai – prancūzų Garbės legiono ordino medalis. Jis paprastai suteikiamas karininkams. Votas kabinamas tada, kai stebuklas išsipildo ir kai patvirtinama stebuklo galia. Greičiausiai karininkas šį apdovanojimą buvo gavęs už pergales kituose mūšiuose.

Gali būti, kad vienas iš tų karininkų taip pat meldėsi šioje bažnyčioje ir paaukojo savo apdovanojimą veikiausiai dėkodamas už išsaugotą gyvybę. Dėl to lengva datuoti šį artefaktą – aišku, kad tai yra 1812 metai. Paveikslas, tikėtina, senesnis. Jo dar laukia tyrimai“, – apibendrino Lietuvos restauratorių asociacijos vadovas.

Tvarkybos darbus Butkiškės Šv. Jono Krikštytojo bažnyčioje organizavo Kultūros infrastruktūros centras.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.