Tuskulėnų dvare – dokumentinio filmo „Antanas Lukša. Brolio pažadas“ premjera

Filmas skirtas Laisvės kovotojui, Lietuvos politinių kalinių ir tremtinių sąjungos ilgamečiam vadovui ir Garbės pirmininkui, kuris ilgą laiką buvo gyvų ir žuvusių partizanų balsas, Lietuvos partizano Juozo Lukšos-Daumanto broliui, 100-ųjų gimimo metinių proga.

Antano Lukšos atminimui.<br>LGGRTC darbuotojų ir Antano Lukšos artimųjų asmeninio archyvo nuotr.
Antano Lukšos atminimui.<br>LGGRTC darbuotojų ir Antano Lukšos artimųjų asmeninio archyvo nuotr.
Antanas Lukša.<br>LGGRTC darbuotojų ir Antano Lukšos artimųjų asmeninio archyvo nuotr.
Antanas Lukša.<br>LGGRTC darbuotojų ir Antano Lukšos artimųjų asmeninio archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Aldona Jakavonienė, LGGRTC

2023-08-24 09:43, atnaujinta 2023-08-24 11:40

„Netekęs savų kraujo brolių, Antanas Lukša visa savo esybe atsidavė tolimesnei Laisvės kovai, pasitelkęs likimo brolius – buvusius politinius kalinius, tremtinius, Laisvės kovų dalyvius. Ir vykdė pažadą – bendradarbiaudamas su mūsų centru kvietė liudyti, ieškoti ir pažymėti vykusių kovų vietas, muziejuose, paminkluose ir prisiminimų knygose įamžinti sovietų režimo genocido aukas“, – sako LGGRTC vadovas dr.Arūnas Bubnys

Taip pat bus galima susipažinti su Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centro (LGGRTC) Okupacijų ir laisvės kovų muziejaus darbuotojų sukurta paroda „Laikom forntą“, kurią pristatys vyresnioji patarėja muziejinei veiklai Ramunė Driaučiūnaitė.

O žurnalistės, dokumentinio filmo autorės Rūtos Sinkevičienės ir filmo operatoriaus ir montažo režisieriaus Tomo Medekšos kūrybinių galių dėka, pasitelkus archyvus ir susitikimus su amžininkais, dienos šviesą išvys kino juosta, kurioje susitiksite su Antanu Lukša. Žmogumi, kaip ir Jo studentai broliai Jurgis, Juozas ir Stasys, palaiminti gerosios Motulės, pasirinko Laisvės kovotojo kelią, kai Tėvynę Lietuvą trėmė, kankino ir žudė tokie patys, kurie šiuo metu kankina Ukrainos valstybę.

Okupantai ilgam dešimtmečiui, kaip ir tūkstančių kitų lietuvių, buvo pavergę šio Žmogaus kūną, tačiau niekada, net ir gūdžiausiais okupacijos laikais, nepavergė jo sielos, ideologinių nuostatų, Lietuvos laisvės troškimo.

Šis kuklus, rūpestingas, gilų humoro jausmą turėjęs Žmogus savo įtaigiu žodžiu ir giesme kvietė pasaulio lietuvius nepamiršti savųjų šaknų, nuolat kvietė jaunimą – Lietuvos karius, jaunuosius šaulius, gimnazijų moksleivius – suvokti ne tik valstybingumo prasmę, bet ir jos kainą. Ir paliko, tikėkime, šimtmečiams, įrašytą priesaką: „Lietuvos Jaunime, garbingai ir sąžiningai nešk Laisvės vėliavą. Laikom frontą“.

„Nuoširdžiausią ačiū tariu parodos „Laikom frontą“ kūrėjoms LGGRTC darbuotojai Ramunei Driaučiūnaitei ir kolegėms, bei filmo autoriams Rūtai Sinkevičienei ir Tomui Medekšai už bendrystę ir vėl „prakalbintą“ mūsų Tėvelį, iki pat paskutinio gyvenimo atodūsio skleidusį šviesą ir tiesą ir įamžintus jo bendražygius. Linkiu, kad šie jūsų kūrybiniai darbai tarnautų jaunajai kartai kaip tikros, nenupieštos istorijos pamokos ir primintų, jog Lietuvos laisvė ne duotybė, dėl jos nuolat reikia kovoti ir laimėti‘‘, – sveikinimo laiške rašo Antano Lukšos dukra Dalia Lukšaitė -Maciukevičienė.

Dokumentinio filmo „Anatanas Lukša. Brolio pažadas“ premjera įvyks 2023 m. rugpjūčio 24 d., ketvirtadienį, Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centro Memorialinio departamento Okupacijų ir laisvės kovų muziejaus padalinio – Tuskulėnų rimties parko memorialinio komplekso Konferencijų salėje (Žirmūnų g/ 1F, Vilnius).Filmo autorė ir režisierė – žurnalistė Rūta Sinkevičienė.

Renginio pradžia – 15 val. Svečiai laukiami nuo 14:30 val.

Per LRT pirmąją programą šis filmas bus parodytas 2023 m. rugpjūčio 27 d.,sekmadienį, 15.45 val.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.