Paveldosaugininkai spręs, ar striptizo klube rastą K. Morkūno vitražą įtraukti į kultūros vertybių registrą

Kultūros paveldo departamentas (KPD) spręs, ar striptizo klubo rūsiuose Vilniaus senamiestyje rastas Kazio Morkūno vitražas „Trys mūzos“ turėtų būti įtrauktas į kultūros vertybių registrą.

Kazys Morkūnas<br>R.Jurgaičio nuotr.
Kazys Morkūnas<br>R.Jurgaičio nuotr.
Kazys Morkūnas<br>R.Jurgaičio nuotr.
Kazys Morkūnas<br>R.Jurgaičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Miglė Valionytė

Feb 8, 2024, 10:17 PM

„Bus patikslintas vertinimo tarybos aktas, ar pats pastatas ir pastato rūsiai yra saugomi kaip kultūros paveldo objektai. Papildžius šį aktą, jis bus teikiamas svarstyti vertinimo tarybai“, – Eltai teigė KPD Vilniaus skyriaus vedėja Odeta Ožiūnaitė.

O. Ožiūnaitės teigimu, anksčiau vitražas nebuvo įtrauktas į kultūros vertybių registrą. Tačiau jei bus nuspręsta vitražui suteikti kultūros vertybės statusą, didelių pasikeitimų dėl jo apsaugos neturėtų kilti.

„Tai per daug nieko nekeičia. Tik nurodoma, kad tie vitražai yra saugoma vertybė ir valdytojas privalo už jo saugojimą būti atsakingas“, – sakė O. Ožiūnaitė.

KPD Vilniaus skyriaus vedėjos teigimu, vitražų vertinimo procesas gali trukti keletą mėnesių.

ELTA primena, kad apie rastą 1974-aisiais sukurtą Kazio Morkūno luitinį vitražą antradienį pranešė Vilniaus Dailės akademija. Vitražą buvusio „Laumės“ restorano patalpose, kur šiuo metu yra įsikūręs striptizo klubas, atrado akademijos dėstytojas Žydrūnas Mirinavičius ir alumnė Patricija Vytytė.

Skelbiama, kad „Trys mūzos“ buvo sukurtos tuometinio „Laumės“ restorano viduramžių laikotarpio rūsiuose. Uždarius restoraną vitražo likimas buvo nežinomas. Sklido kalbos, jog kūrinys yra užkaltas skydais, užmūrytas ar net sunaikintas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.