Apie Kauną pasakos šiuolaikinė ekspozicija

Kauno rotušė išgyvena vienus didžiausių pokyčių per visą savo istoriją. Pastato restauravimo ir pritaikymo muziejinei funkcijai darbai eina į pabaigą. Šiuo metu rengiama šiuolaikinė miestą pristatanti ekspozicija.

Baltąja gulbe vadinamą Rotušę lankytojams planuojama atverti dar šiemet.
Baltąja gulbe vadinamą Rotušę lankytojams planuojama atverti dar šiemet.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2024-03-03 09:45

Muziejus naująja Rotušės ekspozicija, kurią kuria Kauno miesto muziejaus ir architektų biuro „Processoffice“ suburta tarpdisciplininė komanda, skatins inovatyviai žvelgti į Kauno raidą ir susiformavusį kaunietišką savitumą, nagrinės ir atskleis dabartinį miesto vystymąsi.

Atnaujintose erdvėse lankytojai taps ne vien stebėtojais, bet ir dalyviais įsitraukdami į diskusijas, reikšdami asmeninę nuomonę, dalindamiesi pasakojimais.

„Mūsų ekspozicijos koncepcija išsiskiria šiuolaikiniu požiūriu į istoriją, miesto kultūros supratimą. Tuo pat metu ji išryškina dabar Kaune vykstančius pokyčius.

Pasirinkta dinamiška tradicinių ir inovatyvių eksponavimo būdų ir elementų raiška skatina aktyvų lankytojų įsitraukimą.

Taip pat labai svarbu, kad vadovaujamės universalaus dizaino principais, konsultuojamės su įvairių poreikių lankytojais siekdami ekspoziciją pritaikyti kuo didesniam lankytojų ratui“, – sakė Kauno miesto muziejaus direktorius Gabrielius Sužiedėlis.

Ekspozicija užims maždaug tūkstančio kvadratinių metrų plotą. Ji rengiama glaudžiai bendradarbiaujant su Kauno miesto muziejininkais ir kitų sričių profesionalais: kino režisieriumi, architektais, istorikais, sociologais, informacinių technologijų specialistais.

Autoriai daro prielaidą, kad miestas yra tarpdisciplininis objektas. Jame susipina ir atsispindi įvairūs procesai, gyventojų tarpusavio santykiai, susiduria skirtingos kultūros, žmones ir miestą jungia genius loci (lot. vietos dvasios) apraiškos. Atsispiriant nuo Kauno istorijos kviečiama pažinti autentišką čia gyvenusių žmonių patirtį, skirtingus laikotarpius vienijančias idėjas ir problematiką.

Šiai Kauno miesto muziejaus ekspozicijai specialiai sukurtas skaitmeninis vedlys. Jis leis pažintį su Kaunu pratęsti ir už Rotušės ribų. Lankytojai savo išmaniuosiuose įrenginiuose žymėsis juos dominančias istorijas ir tyrinės miestą išbandydami muziejininkų parengtus maršrutus.

„Šiuo metu įgyvendiname paskutinį ekspozicijos rengimo etapą – intensyviai dirbame kurdami galutinę stendų formą ir turinį.

Jau esame parengę tekstus, atrinkę eksponatus, gaminame kitus ekspozicinius objektus ir ruošiamės ekspozicijos įrengimui Rotušėje“, – teigė Kauno miesto muziejaus inovacijų vadovė Justina Dziakevičienė.

Kauno rotušės rūsyje ir antrame aukšte suplanuotos interaktyvios ekspozicijos erdvės, naujai įrengtoje palėpės paviljono erdvėje intensyviai planuojamos muziejaus ir jo partnerių parodos. (LS)

Rotušės atidarymas – jau šių metų vasarą

Į atnaujintas erdves Kauno miesto muziejus ketina sugrįžti su atnaujintu prekės ženklu, vizualiniu identitetu.

Įsitraukti į miesto pažinimą kvies nauja edukacinė ir renginių programa, jaukiai pailsėti – kavinė.

Į Rotušę sugrįš ir santuokų ceremonijos, Turizmo informacijos centras, suvenyrų parduotuvė. Žmonėms, turintiems judėjimo negalią, pasitarnaus naujai sumontuotas liftas.

Miesto Baltąją gulbę lankytojams planuojama atverti šių metų vasarą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.