„Nesamasis laikas“ – kiekvieno žiūrovo interpretacijų laukas

Kino ekranuose – lietuviško filmo premjera. Vasario 28-ąją šalies ekranuose pradės suktis debiutinis ilgametražis režisieriaus Mykolo Vildžiūno filmas „Nesamasis laikas“. Juosta pasakoja apie trisdešimtmetį Tadą – daug dirbantį ir nuolat užsiėmusį miesto žmogų. Tadas patiria mįslingą avariją, atsiduria ligoninėje ir laikas čia sustoja. Niekas Tadui nepasakoja, kas nutiko, jį pradeda lankyti seniai nematytas vaikystės draugas, o vienintelis vyro džiaugsmo šaltinis – žolės suktinė.

Filme "Nesamasis laikas" vaidina aktoriai (iš kairės) T.Grynas, M.Papinigis, V.Novopolskis.<br>M.Ambrazo (ELTA) nuotr.
Filme "Nesamasis laikas" vaidina aktoriai (iš kairės) T.Grynas, M.Papinigis, V.Novopolskis.<br>M.Ambrazo (ELTA) nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Feb 24, 2014, 5:15 PM, atnaujinta Feb 15, 2018, 11:43 PM

Pasak filmo režisieriaus ir scenarijaus autoriaus M.Vildžiūno, filmas skirtas dabarčiai ir pokyčiams, kuriuos jauniems žmonėms ir jų šiandieninei jausenai atnešė nepriklausomybė.

Gražios, lėtai slenkančios filmo scenos yra tarsi dėlionė, kurią kiekvienas žiūrovas gali interpretuoti įvairiai. Vis dėlto, anot režisieriaus, galutinis teisingas siužeto sprendimas yra vienintelis.

„Filmo laikas yra vienas – jis nei stoja, nei grįžta atgal, nei skuba į priekį. Filme yra tokių vietų, kur žiūrovas gali klausti - ar ta scena yra realistiška. (...) Juostą galima dėlioti įvairiai, tačiau galutinis teisingas kelias yra vienas, dažnai kaip labirinte galima atsiremti į niekur, o išėjimas yra tik vienas“, – pasakojo filmo režisierius.

Anot M.Vildžiūno, tai yra labai jaunas kinas – filmo kūrybiniai darbai prasidėjo 2012 metais ir tuomet kūrybinės grupės amžiaus vidurkis buvo 23 metai.

Filme vaidina jaunosios kartos aktoriai – Tadas Grynas, Valentinas Novopolskis, Toma Vaškevičiūtė, Mindaugas Papinigis. Juostoje vaidmenis sukūrė ir Sigitas Račkys, Nelė Savičenko.

„Nesamojo laiko“ režisieriaus nuomone, jo kinas yra teatrinis, todėl ne itin įsipaišo į šiuolaikinio lietuviško kino kontekstą.

„Filme yra mažiau kadrų nei pastarųjų lietuviškų filmų anonsuose, bet man tiek kadrų papasakoti istoriją užteko. Svarbu teatrinis sąlygiškumas – žiūrėti ilgai, matyti įdomiai. Jaučiuosi sukūręs lietuvišką filmą, jaučiuosi neišdavęs lietuviškų kinematografinių tradicijų, taip pat jaučiuosi daug prie jos prisidėjęs“, – teigė M.Vildžiūnas.

Vieno pagrindinių Vitalio vaidmens kūrėjo V.Novopolskio teigimu, atsakyti apie ką tiksliai ši juosta yra sudėtinga - kiekvienas ją gali interpretuoti ir vertinti per savo patirtį.

„Filme nagrinėjama daug temų. Kai skaičiau scenarijų pirmą kartą, man labai buvo aiškus Tado personažas – tai žmogus, kuris lyg ir viską turi, bet kažko jam trūksta ir jis pats nežino ko“, - pasakoja aktorius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: prokurorai baigė ikiteisminį tyrimą dėl R. Žemaitaičio