„Kino pavasaryje“ – naujos programos ir neatrastų kūrėjų gausa

19-asis Vilniaus tarptautinis kino festivalis „Kino pavasaris“ kovo 20 – balandžio 3 dienomis sostinės ir Kauno žiūrovams pateiks 247 filmus keturiolikoje skirtingų kino programų.

Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

2014-02-25 15:33, atnaujinta 2018-02-15 22:57

Festivalio direktorės Vidos Ramaškienės teigimu, šiųmetė festivalio programa parodo, kad pasaulio kine buvo derlingi metai.

Šių metų festivalio partnerė yra Lenkija, jo metu bus pristatytos kaimyninės šalies kinas, tradicijos, kino industrijos pasiekimai.

„Tikiuosi, kad mūsų kino kūrėjai turės galimybę pasimokyti iš Lenkijos kūrėjų, jų institucijų, visos kino struktūros ir įdirbio, ko mums šiek tiek trūksta“, – teigia V.Ramaškienė.

Lenkijai skirta ir viena iš festivalio retrospektyvų – tai filmai apie „Solidarumą“. Šiemet Lenkija švenčia 25-ąsias Apvaliojo stalo derybų ir prasidėjusių demokratinių permainų metines.

Į „Kino pavasarį“ 2014-aisiais įtraukiama nauja konkurso programa „Baltijos žvilgsnis“, kurios pagrindinė misija yra žiūrovus artimiau supažindinti su Baltijos regiono kinu.

Specialūs seansai šiemet minės prancūzų rašytojo Romaino Gary jubiliejų, taip pat bus pristatoma rusų režisieriaus Aleksejo Germano retrospektyva. Žiūrovai turės progą išvysti visus penkis šio kūrėjo darbus.

„A.Germanas – režisierius, atvėręs naujas kino kalbos galimybes, padaręs įtaką ne tik rusų kino raidai. Daugumai kino kritikų A. ermanas yra svarbesnė Rusijos kino figūra už Andrejų Tarkovskį, nors pastarasis Vakaruose yra geriau žinomas ir šiuo metu ypač madingas tarp jaunimo“, – teigė „Kino pavasario“ meno vadovė Santa Lingevičiūtė.

Festivalis šiemet kvies ir mažuosius kino mėgėjus – bus rengiami specialūs ryto seansai, kuriuose filmai bus įgarsinami lietuvių kalba, o lankytojų lauks staigmenos.

Programos sudarytojas Edvinas Pukšta pristatė šių metų festivalio statistiką. Jo skaičiavimais, norintis išvysti absoliučiai visą festivalio programą lankytojas užtruktų 287 su puse valandos.

„Festivalyje 247 filmai, iš jų 147 – ilgametražės. Mūsų titruose – 67 skirtingos pasaulio šalys. 99 filmai yra iš Europos, šiemet daug atstovaujama Australijai – 5 filmai, nepamirštame ir mūsų mėgstamos Pietų Amerikos, iš kurios atkeliauja ir mūsų atidarymo filmas „Gloria“. 46 režisieriai debiutantai pristatys savo pirmuosius darbus, dar 24 – antruosius kūrinius, taigi vienas iš festivalio šūkių: „Pasitikėkite nežinomais vardais“. „Kino pavasaris“ taip pat iliustruos, kaip keičiasi pasaulio kino technika – turėsime tik vieną 35 mm juostą, visi kiti filmai atkeliauja iš skaitmeninių technologijų“, – pasakojo festivalio programos sudarytojas.

„Kino pavasaris“ nepamiršta ir lietuviško kino – programoje šiemet 42 mūsų kūrėjų filmai, iš kurių 15 – premjeros.

Konkursinės programos „Nauja Europa – nauji vardai“ pagrindiniam prizui ir trims papildomiems apdovanojimams bus nominuota 11 filmų iš 9 šalių, tarp jų konkurse bus pristatytas ir lietuviškas filmas „Lošėjas“. Programos atidarymo ceremonijoje festivalio organizatoriai parodys 1981 metais sukurtą muzikinę dramą „Ar pameni Doli Bel?“, kuria sėkmingai debiutavo bosnių kilmės režisierius Emiras Kusturica.

Programoje „Metų atradimai“ Lietuvos žiūrovai ras nūdienai aktualių temų. Čia pristatomi režisieriai daugiausia yra debiutantai, tačiau savo ambicingais filmais jie jau yra spėję pasižymėti tarptautiniuose festivaliuose. Šioje programoje bus pristatoma juosta „Raudona šeima“, kuriai scenarijų parašė, prodiusavo ir sumontavo bene populiariausias Tolimųjų Rytų režisierius Ki-duk Kimas.

Festivalio lankytojams trečią kartą bus pristatyta programa „Kritikų pasirinkimas“, kurioje – penkiolika filmų. Čia bus galima išvysti ir ilgiausią festivalio filmą „Norte. Istorijos pabaiga“. Ši juosta – tai Fiodoro Dostojevskio romano „Nusikaltimas ir bausmė“ interpretacija. Programoje „Naujasis Rusijos kinas“ žiūrovai galės pamatyti šešis naujus Rusijos kūrėjų ilgametražius filmus. Į Lietuvą taip pat atkeliaus ir atvirajame Rusijos kino festivalyje „Kinotauras“ Sočyje apdovanoti geriausi rusų trumpametražiai filmai.

Šių metų Vilniaus tarptautinio kino festivalio „Kino pavasaris“ užsienio režisierių dokumentiniams kino filmams bus skirtos trys programos: „Adrenalinas“, „Portretai“ ir „Spalvotas gyvenimas“. Programoje „Meistrai“, kurioje pristatomi naujausi pasaulyje pripažintų režisierių darbai – aštuoniolika filmų.

Kino salių lankytojai taip pat turės progą susipažinti su „Nepriklausomo Amerikos kino“, kulinarinių filmų programomis, atrasti užsienyje kuriančių tėvynainių filmus.

Pernai festivalį „Kino pavasaris“ aplankė apie 80 tūkst. lankytojų. Šiemet jis vyks penkiuose kino teatruose Vilniuje ir Kaune.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.