„Oskarų“ skirstytojai išsigando rasistų etiketės

Gali būti, kad „Oskarų” likimą šiemet lėmė tai, jog juos skirstantys JAV kino meno ir mokslo akademijos nariai išsigando, kad bus apkaltinti rasizmu. Taip mano kino kritikas Edvinas Pukšta.

Savo kolegą M.McConaughey, laimėjusį geriausio aktoriaus „Oskarą”, pirmasis pasveikino L.DiCaprio.<br>AP nuotr.
Savo kolegą M.McConaughey, laimėjusį geriausio aktoriaus „Oskarą”, pirmasis pasveikino L.DiCaprio.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Erika Zabulėnienė

Mar 6, 2014, 5:00 AM, atnaujinta Feb 15, 2018, 4:29 PM

– Ar JAV kino meno ir mokslo akademijos apdovanojimai pateisino jūsų lūkesčius? - „Lietuvos ryto“ žurnalas „TV antena“ pasiteiravo E.Pukštos.

– Jie parodė, kiek daug per metus buvo sukurta gerų filmų. Labai daug apie šiųmetį derlių pasako tai, kad be apdovanojimų liko tokios įspūdingos juostos, kaip M.Scorsese „Volstrito vilkas”, Stepheno Frearso „Filomena”, Paulo Greengrasso „Kapitonas Filipsas” ir Davido O’Russello „Amerikietiška afera”.

Galbūt nieko nebūtų gavę ir „12 metų vergovės”, tačiau JAV kino meno ir mokslo akademijoje vyravusias nuotaikas, ko gero, tiksliausiai apibūdino ceremonijos vedėja E.DeGeneres: „Arba laimi „12 metų vergovės”, arba jūs visi rasistai.”

Pirmąsyk prieš „Oskarų” teikimo ceremoniją apie akademijos narius buvo paskelbta įdomios statistikos. Pasirodo, kad per 80 procentų jų yra vyresni nei 70 metų. 98 proc. – baltieji, 2 proc. – juodaodžiai.

Dėl to ir galėjo kilti spaudimas – jeigu neišrinksite „12 metų vergovės”, paskelbsime jus rasistais.

Kita vertus, kaip teigė aktorė ir režisierė Julie Delpy, filmų likimą lemia senukai, kurie seniai niekur nebesifilmuoja. Todėl jie lengvai valdomi, o gal net ir paperkami.

– Kaip vertinate sprendimą geriausia aktore išrinkti Cate Blanchett?

– Tai, kad šioje nominacijoje laimės Woody Alleno filme „Džesmina” vaidinusi C.Blanchett, buvo aišku šimtu procentų.

Nors prieš ją buvo naudojami iš pirmo žvilgsnio nematomi ginklai. Juk neatsitiktinai būtent prieš „Oskarų” nominacijų paskelbimą buvo prisiminta istorija, kad kadaise W.Allenas esą tvirkino savo dukterį.

Matyt, balsuotojus norėta įspėti, kad tokio kūrėjo filmui negalima skirti apdovanojimo.

Todėl buvo įdomu stebėti, kaip į tai reaguos C.Blanchett. Atsiimdama kitus apdovanojimus ji net nepaminėdavo režisieriaus vardo. Šįsyk, nors ir labai trumpai, jam padėkojo.

– Ar nustebino, kad be geriausio aktoriaus „Oskaro” ir vėl liko L.DiCaprio?

– Jo varžovo M.McConaughey pergalė šįsyk buvo nuspėjama, tačiau vaidmuo „Volstrito vilke” – vienas stipriausių L.DiCaprio pasirodymų.

Manau, kad šioje kovoje lėmė kiti kriterijai. Pavyzdžiui, M.McConaughey dar nėsyk nebuvo nominuotas „Oskarui”. Kita vertus, ir jo vaidmuo labai stiprus. Beje, šis aktorius sukūrė įsimintiną vaidmenį ir „Volstrito vilke”, kur vaidino šalia L.DiCaprio.

Labai graži „Oskarų” teikimo ceremonijos akimirka – pirmasis M.McConaughey nuoširdžiai pasveikino būtent jo konkurentas L.DiCaprio.

– Už antraplanį vaidmenį „Oskarą” pelnęs J.Leto sukūrė įsimintiną vaidmenį „Dalaso klube”.

– Jei būtų mano valia, vienodos svarbos „Oskarus” skirčiau penkiems, o gal net ir daugiau aktorių, nominuotų net ir už antraplanius vaidmenis. Jie labai stiprūs. Išrinkti vieną geriausią šiemet sunku.

J.Leto, grįžęs į kiną po šešerių metų, pribloškė savo vaidyba. Ne mažiau pribloškė ir šio aktoriaus bei muzikanto padėkos kalba – jis vienintelis iš pasirodžiusiųjų scenoje buvo iki smulkmenų apgalvojęs, ką sakys. Jo kalba buvo tiksli, jautri ir aktuali. Man jis – šios ceremonijos didvyris.

Aktorius kalbėjo apie 36 milijonus AIDS aukų ir pakantumą netradicinės lytinės orientacijos žmonėms. Jis vienintelis išdrįso paminėti Ukrainą ir Venesuelą.

– Ar šiemet „Oskaruose” kas nors nustebino?

– Apdovanojimas moterims už antraplanį vaidmenį visuomet būdavo teikiamas ceremonijos pradžioje, o šįsyk – antroje dalyje kartu su svarbiausiais apdovanojimais.

Iki tol labai stipriai pirmavo „Gravitacija”, o „12 metų vergovės” dar nebuvo gavęs nė vieno apdovanojimo. Dėl to tvyrojo įtampa.

Šioje kategorijoje buvo dvi favoritės – Lupita Nyong’o ir Jennifer Lawrence. Šįsyk nepasitvirtino „Auksinių gaublių” kaip „Oskaro” pranašų spėjimas. Auksiniu gaubliu apdovanota J.Lawrence „Oskarą” turėjo perleisti L.Nyong’o.

Jei „Oskaras” būtų atitekęs J.Lawrence, tai būtų buvęs akivaizdus įrodymas, kad „12 metų vergovės” išties neturėjo labai stipraus JAV kino akademijos palaikymo. Beje, J.Lawrence būtų tapusi jauniausia visų laikų aktore, dvejus metus iš eilės pelniusia „Oskarą”. (Pernai ji gavo už antraplanį vaidmenį „Optimisto istorijoje”). Matyt, buvo nuspręsta, kad geriau pasirinkti debiutantę.

Kai geriausio režisieriaus apdovanojimo teikti išėjo Sidney Poitier, lydimas Angelinos Jolie, buvo labai aišku, kas taps nugalėtoju. Juolab kad Bradas Pittas – dar ir pagrindinis filmo „Gravitacija” prodiuseris. Manau, būtų buvusi didesnė sensacija, jei A.Cuaronas nebūtų laimėjęs šio „Oskaro”.

Daugiausia šypsenų sukėlė tai, kad geriausio filmo režisieriui Steve’ui McQueenui „Oskarą” įteikė išvakarėse blogiausiu aktoriumi paskelbtas ir „Auksine aviete” apdovanotas Willas Smithas.

Pralinksmino ir B.Pittas, kuris pirmasis atsiėmęs „Oskarą” vėliau draugiškai vaišino visus pica.

– Ar jus sužavėjo geriausiu užsienio filmu pripažintas italo Paolo Sorrentino „Didis grožis”?

– Man tai nėra vertingiausias šio režisieriaus filmas, nors šį italų kino kūrėją labai mėgstu.

Net ir pačių italų kino kritikų nuomonės dėl šio filmo išsiskyrė. Šįsyk, matyt, suveikė tai, kad filmas gavo „Auksinį gaublį”.

Mano geriausi filmai, tarp kurių yra toks kaip Abdellatifo Kechiche’o „Adelės gyvenimas”, čia net nebuvo nominuoti.

Kita vertus, jis ir negalėjo būti nominuotas.

Prancūzai labai kritikavo „Oskarų” taisyklę, kad pretenduoti į šiuos apdovanojimus gali tik tie filmai, kurie surengia komercinius seansus iki rugsėjo 30 d. Prancūzams buvo priimtinesnis ir finansiškai naudingesnis laikotarpis nuo spalio 4 iki 10 d. Kūrėjai nusprendė neieškoti kompromiso, todėl šis puikus filmas net nebuvo nominuotas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.