Užsieniui skirtą filmą apie partizanus pamatys ir lietuviai

Lietuvos žiūrovai galės pamatyti dokumentinę dramą „Nematomas frontas“: nuo rugpjūčio 15 d. filmas, pasakojantis legendinio partizano Juozo Lukšos–Daumanto gyvenimo ir viso partizanų judėjimo Lietuvoje istoriją, bus pradėtas rodyti šalies kino teatruose.  Dokumentinėje dramoje partizanų istorijos faktai perteikiami pasitelkiant liudininkų ir amžininkų pasakojimus. Poetinę atmosferą kuria ištraukos iš J.Lukšos dienoraščių, o jo ir Nijolės Bražėnaitės meilės istorija priverčia nubraukti ašarą.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

May 14, 2014, 2:50 PM, atnaujinta Feb 13, 2018, 11:09 PM

Vinco Sruoginio ir Jono Ohmano režisuoto filmo platintojai įsitikinę, kad rodyti „Nematomą frontą“ kuo didesniam žmonių būriui yra jų pilietinė pareiga.

„Kaimynystėje vykstančių įvykių fone būtina, kad kiekvienas mūsų nepamirštume kovos už laisvę didvyrių, kuriems šalies ir jų asmeninė nepriklausomybė buvo svarbiau už gyvybę. Partizanų pavyzdys dešimtmečius okupuotiems lietuviams buvo pasipriešinimo priespaudai simbolis. Mylėkime Lietuvą taip, kaip mylėjo miško broliai“, – teigia filmų platinimo kompanijos „Incognito Films“ direktoriaus pavaduotojas Mantvidas Žalėnas.

Filmo režisieriaus V.Sruoginio senelis Anicetas Simutis buvo diplomatas, Lietuvos generalinis konsulas Niujorke, visą savo gyvenimą skyręs kovai už šalies nepriklausomybę.

„Senelis man visada buvo didžiausias autoritetas, šiuo filmu norėjau atiduoti jam pagarbą už viso gyvenimo darbą Lietuvos labui“, – sako Niujorke gyvenantis ir kuriantis režisierius.

V.Sruoginis teigia esantis sujaudintas žinios, kad filmas bus rodomas Lietuvoje: „Mes jį tam tikra prasme kūrėme Vakarams, norėjome, kad amerikiečiai, kanadiečiai, Vakarų europiečiai sužinotų apie J.Lukšą ir partizanus. Tai filmas visiems, vertinantiems laisvę, nesvarbu, kokia žmogaus šalis, tautybė ar religija.“

Iš Švedijos kilęs režisierius J.Ohmanas, dirbantis ir gyvenantis Lietuvoje, mano, kad „Nematomas frontas“ yra gyva Lietuvos istorijos pamoka: „Bet kuris žmogus, norintis geriau suprasti Lietuvą ir jos gelmes, privalo pamatyti šį filmą apie žmones, kuriems laisvė buvo aukščiausia vertybė, kurie dėl jos buvo pasiryžę rizikuoti viskuo, žinodami, kad kitaip nelaimėsi.“

Rugpjūčio 15 d. didžiuosiuose šalies miestuose įsikūrusiuose kino teatruose pradėtas rodyti filmas vėliau persikels į mažesnius miestelius. Planuojama organizuoti specialius seansus moksleiviams, nepriklausomybės kovas dar menantiems senjorams, kariškiams, savanoriams.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.