Rusija uždraudė filmą apie čečėnų trėmimus

Rusijos kultūros ministerija atsisakė išduoti leidimą rodyti šalyje Ruslano Kokanajevo filmą „Įsakyta užmiršti“ apie čečėnų deportaciją 1944 metais. Motyvuodami savo sprendimą ministerijos darbuotojai pareiškė, kad vienas pagrindinių filmo epizodų – Chaibacho kalnų aūlo gyventojų sudeginimas – yra „istorijos klastotė“, o „filmo demonstravimas skatins nacionalinę nesantaiką“.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2014-06-13 17:29, atnaujinta 2018-02-12 21:30

„Čečėnams, ingušams visiškai aišku, kad tai ne klastotė, – pareiškė filmo režisierius, duodamas interviu BBC. – Valdininkai sako, jog filmą pastatėme tik remdamiesi vienu Michailo Grišianio (NKVD bendradarbio. – Red.) laišku, kuriame jis praneša, kad buvo priverstas ten sunaikinti žmones.“ Išties informaciją, R.Kokanajevo teigimu, pateikė ekspertai. Tarp jų – trys knygos „Chaibachas. Tyrimas tęsiamas“ autoriai, kurių vienas yra Čečėnijos Respublikos archyvų fondo vadovas.

R.Kokanajevas pabrėžė: jo filmas unikalus tuo, kad jame atskleidžiami nusikaltimai, kurie buvo daromi Čečėnijoje ir kitose vietose. Anksčiau niekas viešai apie tai nekalbėjo.

Kultūros ministerijos draudimas reiškia, kad filmas ne tik nebus rodomas per Rusijos televizijos kanalus ir kino teatruose, bet ir negalės dalyvauti konkursuose. „Netgi paduoti paraiškos Kanams negalėjome dėl to draudimo“, – kalbėjo režisierius ir čia pat pridūrė, kad tikisi filmą parodyti kai kuriuose festivaliuose.

Filmo premjera turėjo įvykti 2014 metų gegužės 10-ąją ir buvo skirta čečėnų bei ingušų trėmimo 70-mečiui, tačiau ją teko atšaukti. Pasak prodiuserio, priežastis ta, kad žmonės, kurie turėjo padėti surengti premjerą, netikėtai dingo, rašo „Islam News“. Kol kas galima pamatyti tik filmo anonsą internete.

Filmų nuomos bendrovės „Kinas be sienų“ prezidentas Semas Klebanovas žiniasklaidai aiškino, kad nėra jokių leidimų rodyti filmus išdavimo tvarkos pakeitimų, tačiau valdininkai šiuos leidimus ėmė naudoti kaip vieną cenzūros mechanizmų.

Filmo anonsas

Parengė Milda Augulytė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.