Po žvaigždėtu dangumi – vasariškai lengvi filmai

„Kinas po žvaigždėmis“ tęsia originalaus, tačiau vasariškai lengvo kino seansus. Kitą savaitę Šiuolaikinio meno centro kiemelio ekrane dar kartą sumirguliuos „Kino pavasario“ geriausieji.

Daugiau nuotraukų (1)

Sigita Ivaškaitė

Aug 2, 2014, 6:00 AM, atnaujinta Feb 11, 2018, 2:10 PM

Atrinkti vos porą filmų iš gausios šiemetinio festivalio programos – sudėtinga. Užtat laimės tie, kurie nepamatė daug dėmesio ir liaupsių sulaukusių Spike’o Jonze’o juostos „Ji“ ir Sebastiano Lelio režisuoto filmo „Glorija“.

Randa moters pakaitalą

Šiemet sukurtas filmas „Ji“ – tai fantastinė žmogaus ir kompiuterio meilės istorija.

Teodoras (aktorius Joaquinas Phoenixas) pragyvenimui užsidirba rašydamas laiškus. Jis – itin jautrios sielos asmenybė, todėl padeda rašyti jausmingus asmeniškus laiškus nepažįstamiesiems, kurie patys to padaryti nesugeba.

Netikėtai nutrūkus ilgalaikiams santykiams su mergina Teodoras puola į neviltį. Tačiau po kiek laiko jo dėmesį patraukia ir suintriguoja itin žaviu moterišku balsu (akt. Scarlett Johansson) kalbanti ir į kiekvieną „šeimininko“ norą reaguojanti kompiuterio operacinė sistema.

Ji tobulėja ir keičiasi priklausomai nuo kompiuterio savininko asmenybės.

Naująją savo draugę Teodoras pavadina Samanta ir sulig kiekviena diena vis labiau žavisi jos giliamintiškumu, jautrumu ir humoro jausmu. Ilgainiui jų draugystė virsta kai kuo daugiau.

Ar tai galima vadinti meile? Kiek galima suartėti su tuo, kas neturi kūno?

Primena realybę

Pasak „The Guardian“ apžvalgininko, netradiciniu požiūriu į aplinkinį pasaulį garsėjančio režisieriaus filmo pabaiga sentimentali ir šiek tiek moralizuojanti, bet tai neleidžia jo nuvertinti.

„Vis dėlto jis vilioja ir glumina teigdamas, kad šių veikėjų santykiai yra mūsų besivystančio ir kintančio pasaulėvaizdžio dalis, – rašo „The Gardian“. – Tai pasaulis, kuriame moterys ir vyrai vis dažniau užmezga santykius su savo „išmaniaisiais“ ir dėl to nejaučia jokio nepatogumo ar gėdos jausmo.“

Rugpjūčio 8-ąją persikelsime į Čilę. S.Lelio filme „Glorija“ (Čilė, Ispanija, 2013) išvysime netikėtai į Dustino Hoffmano Tutsi panašią, 2013 m. Berlyno kino festivalyje Sidabriniu lokiu apdovanotą Pauliną Garcią.

Čia ji – 58 metų Glorija, vis susitikinėjanti su vyrais ir ieškanti meilės. Kaip visuomet, vieną vakarą ji susipažįsta su žaviu Rodolfo (akt. Sergio Hernandezas).

Moteris neria į audringus santykius ir net ima įsivaizduoti, kad su juo galėtų užsimegzti ilgalaikis ryšys.

Vis dėlto paslapčių kupina praeitis tampa kliūtimi kurti bendrą herojų ateitį. Tačiau režisierius siūlo patikėti tuo, kad meilė, kuri aplanko šiuos du personažus, yra tikra, o ne vien rudeniška aistra. Jie tiesiog per vėlai susitiko.

Tautos likimo istorija

Ne vienas kino kritikas pabrėžė, jog, be meilės, šiame filme atsispindi ir visos tautos likimo istorija. Ją atpažinti ir su ja susitapatinti galėtų vadinamoji Pinocheto karta.

Kad ir kokia būtų tiesa, kad ir ką darytum, praeitis vis viena persekios.

Maža to, visuomet jausiesi už ją atsakingas ir kaltas.

„Kino po žvaigždėmis“ seansai Šiuolaikinio meno centro kieme – rugpjūčio 7 ir 8 d. 22 val. Bilieto kaina – 15 Lt.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.