Vilniuje pradėta filmuoti istorija apie filosofo meilę princesei

Šiandien Vilniuje pradėta filmuoti bendra lietuvių, lenkų ir norvegų biografinė dokumentinė drama, kuri vėliau virs animaciniu filmu – „Žmogus, kuris mokėjo 75 kalbas“. Tai pasakojimas apie ryškią istorinę asmenybę – Jurgį Zauerveiną, žymų 19 a. sorbų kilmės poliglotą, filosofijos daktarą. Nufilmuoti aktoriai vėliau virs pieštiniais personažais – dailininkai, naudodami specialią technologiją, dokumentinę juostą pavers animacine.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Aug 4, 2014, 8:05 PM, atnaujinta Feb 11, 2018, 1:20 PM

„J. Zauerveinas artimas ir svarbus mūsų tautai, nes gyvendamas Mažojoje Lietuvoje jis iš visų jėgų stengėsi saugoti lietuvių kalbą ir puoselėti tautinį sąmoningumą. Dauguma žmonių gieda jo eiles „Lietuviais esame mes gimę“, bet mažai ką žino apie šia neeilinę asmenybę, pašventusią savo gyvenimą kalbos puoselėjimui. O tai, kad jis mokėjo 75 kalbas yra genialumo bruožas“, – sako Živilė Gallego, filmo prodiuserė.

Filme bus pasakojama ir neįtikėtina filosofo meilės istorija. Mat visą gyvenimą J. Zauerveiną kamavo negalintys išsipildyti jausmai princesei Elizabeth, kuri vėliau tapo Rumunijos karaliene.

Filme vaidina aktorės Anastasija Marčenkaitė (debiutavo filme „Ekskursantė“) ir Valda Bičkutė (pagrindiniai vaidmenys filmuose „Tyli Naktis“, „Nereikalingi žmonės“), kuri šiemet pelnė „Sidabrinę gervę“. Jos įkūnys J. Zauerveino mylimąsias skirtingame amžiuje. Žymaus lietuvių mąstytojo Vydūno vaidmuo atiteko Šarūnui Dateniui, žinomam iš TV serialo „K 11“. Patį herojų suvaidins jaunosios kartos aktorius Justas Valinskas.

„Filmą kuriame sujungdami klasikinę pasaką ir dokumentiką. Animacinėje dokumentinėje juostoje filmuoti epizodai persipins su fotografijomis, animuotais veikėjais, žemėlapiais. Šis žanras kino pasaulyje populiarėja. Mat animacija istorinius faktus leidžia patraukliai pateikti ir vyresniam, ir jaunam žiūrovui“, – sako norvegų režisierė Anne Magnussen. Ji iki šiol kūrė dokumentinius filmus, o animacinės dokumentikos ėmėsi pirmą kartą. Norvegei talkins jaunosios kartos animacijos režisierius Pawel Debski iš Lenkijos.

Filmavimas kino aikštelėje rugpjūčio mėnesį vyks Lietuvoje, o animacijos darbai bus atliekami Lenkijoje. Žiūrovai juostą turėtų išvysti kitų metų pabaigoje. Filmą prodiusuoja kompanija „Fralita Films“ kartu su partneriais iš Norvegijos – „Embla Films“ ir Lenkijos – „Fumi Studio“. Filmo gamybą iš dalies parėmė Lietuvos kino centras.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.