„Radviliada“ – kino kelionė per Lietuvos istoriją

Rugpjūčio 29-ąją kino teatruose pradedamas rodyti naujas lietuviškas filmas „Radviliada“ – kino kelionė,  pasakojanti apie legendinius Lietuvos didikus Radvilą Juodąjį, Radvilą Rudąjį, Radvilą Našlaitėlį, kurie savo mąstysena ir poelgiais buvo peraugę ir savo laiką, ir tuometį Europos elitą.

Kadras iš filmo „Radviliada“.<br>Nuotr. iš "Studio Nominum" archyvo
Kadras iš filmo „Radviliada“.<br>Nuotr. iš "Studio Nominum" archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2014-08-26 17:46, atnaujinta 2018-01-21 13:45

Filme susipina vaidybinis kinas, dokumentiniai tyrinėjimai, garsių ekspertų atradimai ir kino kine metodas. Todėl filmo žanras apibūdinamas kaip kino kelionė. Tai atspindi ir pats filmo kūrimas, nes „Radviliada“ filmuota net 8 pasaulio valstybėse. Filme atkartota ir legendinė Radvilos Našlaitėlio piligriminė kelionė dykuma iki Jeruzalės vartų.

„Radviliadoje“ atgyja ir lietuviškąja Spartos versija laikytas Ulos mūšis, kuriame penki tūkstančiai lietuvių, vadovaujamų Radvilos Rudojo, puola 25 tūkst. rusų armijos kareivių ir laimi. O pasinaudoję originaliu triuku priverčia bėgti saviškiams į pagalbą skubančią dar 35 tūkst. rusų armiją.

Filmo prodiuseris Arūnas Matelis juokauja: „Jei Radvila Rudasis gyventų šiandien, jis neabejotinai nusipelnytų vadovauti NATO ir broliai ukrainiečiai, jo konsultuojami, seniai būtų sutvarkę visus reikalus vos per keletą savaičių.“

Filme atkurtas šiemet 450 metų sukaktį minintis Ulos mūšis, sustabdęs Rusijos invaziją į Europą, yra vienas ryškiausių karybos pavyzdžių ne tik LDK istorijoje.

Žiūrovai filme pamatys ir sužinos, kam priklausė garsiausi Europoje viduramžių šarvai, šiandien lyginami su „Formulės 1“ bolidu pagal kainą ir funkcionalumą, be to, nustebs sužinoję, kad Radvilų palikuonys atgimsta JAV prezidento Johno Keneddy šeimoje, gauna net 5 „Emmy“ ir sukuria pasaulinę madų imperiją.

Ne veltui apie Radvilas sakė: „Nenoriu būti karaliumi, noriu būti Radvila.“ Šiuos ir kitus intriguojančius faktus žino retas lietuvis, nors Radvilos buvo vieni iškiliausių Europos didikų.

Filmo režisierė Ramunė Rakauskaitė dar priduria: „Lietuvos istorinės tapatybės savivoka miglota ir nuolat išgyvena krizę. Pažintis su pagrindiniais LDK didikais suteikia visai naują tautos praeities raktą. Radvilos suteikia mūsų istorijai stokojamą iškilnumo matmenį.“

Vaidybinės viduramžių scenos filme pareikalavo ir daugybės pastangų: barzdos ir kostiumai buvo siunčiami iš įvairių pasaulio šalių, o filmavimuose, be masuotės, dalyvavo 180 žmonių grupė: aktoriai, konsultantai, pašnekovai.

Filme vaidina aktoriai Algirdas Dainavičius, Andrius Paulavičius, Giedrius Arbačiauskas, Donatas Šimukauskas, taip pat jaunimo subkultūrų žvaigždės Lietuvoje Deividas Budkovas (bmx), Dima Fiodorovas (skateboarding), Kipras Serapinas (graffiti).

Savo žiniomis dalinasi dešimtys Lietuvos ir pasaulio istorijos tyrinėtojų, profesorių ir net tiesioginis Radvilos Juodojo palikuonis princas Maciejus Radziwillas.

Filmo režisierė R.Rakauskaitė, scenarijaus autoriai A.Matelis, R.Rakauskaitė, Renata Šerelytė, Romas Lileikis, operatorius Audrius Kemežys, montažo režisierė Francesca Scalisi, garso režisierius Kostas Radlinskas, vaidybinių epizodų režisierius Jonas Trukanas, vaidybinių epizodų operatorius Simonas Glinskis, vaidybinių epizodų dailininkė Lina Gečienė, vaidybinių epizodų kostiumų dailininkė Daiva Petrulytė, filmo prodiuseriai A.Matelis („Studio Nominum“), Markas Olexa („DokMobile“), Uldis Cekulis (VFS).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.