Istorinė juosta atkurs maro kamuojamą baroko epochos Vilnių

Lapkritį kino teatrus pasieks istorinio lietuviško filmo premjera – Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės (LDK) bajoro Teodoro Jevlašauskio (1546-1619) atsiminimais paremta juosta „Pagalvės mokesčio rinkėjas“ atkurs XVI-XVII amžių sandūros Vilnių.

Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

2014-09-12 12:42, atnaujinta 2018-02-09 16:18

Gudų kilmės bajoro T.Jevlašauskio memuarai laikomi pirmąja LDK parašyta autobiografine knyga, kurioje atskleidžiama to meto tikrovė, kasdienis gyvenimas. T.Jevlašauskis tarnavo LDK didikams Radviloms ir Katkevičiams, dirbo karalių Žygimanto Augusto ir Stepono Batoro Vilniaus dvare, artimai bendravo su Mikalojumi Kristupu Radvila Našlaitėliu.

„Tai vienas įdomesnių kultūrinių reiškinių Lietuvos istorijoje. T.Jevlašauskio atsiminimai yra studijuojami, apie juos rašomi moksliniai darbai ir Lietuvoje, Lenkijoje bei Anglijoje. Daugelis domisi šia asmenybe ir jo paliktais atsiminimais. Daugiau ir neturime to laikotarpio grožinės literatūros pavyzdžių“, - naujienų agentūrai ELTA sakė filmo scenarijaus autorius ir režisierius Ramūnas Abukevičius.

Anot jo, valandos trukmės vaidybiniame filme atkuriama istorinė Vilniaus aplinka, miesto emocijos ir vaizdas.

„Jeigu bandytume aprėpti visus atsiminimus, būtų labai didelės apimties filmas. Pasirinkome vieną atsiminimų dalių, kurioje atsiskleidžia T.Jevlašauskio santykis su savimi, su savo liga, su savo vizijomis, kurios jam rodosi. Bus truputėlį mistikos, žmonių santykių“, – pasakoja filmo kūrėjas.

R.Abukevičius pripažįsta, kad atkurti baroko laikų Vilnių šiandien yra sudėtinga, todėl daugiausia buvo filmuota miesto požemiuose.

„Gelbėjo aplinkybės, kad Vilniuje siautėja maras, mūsų herojai slepiasi įvairiuose rūsiuose. Kadangi Vilniuje, tikėtina, buvo požeminis susisiekimas su visais rūmais, bažnyčiomis ir maldos namais, tad viskas daugiau ir vyksta požeminiame Vilniuje“, – sako režisierius.

Filmo kūrėjai tikisi, kad juosta pritrauks įvairialypę auditoriją ir bus įdomi visiems, kurie neabejingi šalies istorijai. „Pagalvės mokesčio rinkėją“ planuojama pristatyti ir šiemetiniame Europos kino forume „Scanorama“.

Istorinę juostą kartu su R.Abukevičiumi režisuoja Inesa Kurklietytė. Joje vaidina Gabrielė Malinauskaitė, Rasa Jakučionytė, Sakalas Uždavinys, Remigijus Vilkaitis, kiti aktoriai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.