Sugrįžta „Nepatogaus kino“ festivalis

Jau 8-ąjį kartą sostinėje vyksiančio tarptautinio dokumentinių filmų festivalio „Nepatogus kinas“ epigrafas šiais metais – „Filmai suaugusiesiems“.

Stiprus filmas „Belaukiant rugpjūčio“ – apie per anksti pasibaigusią vaikystę.
Stiprus filmas „Belaukiant rugpjūčio“ – apie per anksti pasibaigusią vaikystę.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Oct 18, 2014, 6:00 AM, atnaujinta Jan 26, 2018, 8:07 PM

Anot festivalio direktoriaus Gedimino Andriukaičio, renginio šūkis  perteikia jo paskatas.

„Būti suaugusiam – tai nebijoti pažvelgti realybei į akis ir prisiimti atsakomybę už tai, kas vyksta aplink tave, nesvarbu, kokio esi amžiaus“, – aiškino festivalio direktorius.

Spalio 22–30 dienomis „Nepatogaus kino“ programoje bus parodyta pusšimtis filmų.  Ryškiausius pristato "Lietuvos ryto" priedas "Sostinė".

Reportažai iš karštųjų taškų

Renginį atidarys vienas ryškiausių festivalio darbų – austrų režisieriaus Huberto Sauperio filmas „Atvykstam su taika“ („We Come As Friends“).

Jis – apie atsakomybę už tai, kas vyksta toli už mūsų namų sienų.

Savadarbiu lėktuvėliu režisierius leidžiasi į kruvino konflikto draskomą Vidurio Afrikos valstybę Sudaną.

Šis pasakojimas jau sulaukė didžiųjų festivalių pripažinimo – iš šiemečio Sandanso kino festivalio JAV išsivežtas specialusis žiuri prizas, o Berlyne filmui įteiktas Taikos apdovanojimas.

Laukiama ir politikų

Ukrainos tema – taip pat ryškus festivalio akcentas. Jai bus skirta atskira rubrika.

Vienas šios temos filmų – „Euromaidanas. Juodraštis“ („Euromaidan. The Rough Cut“) – nukelia žiūrovus į patį Maidano aikštės įvykių epicentrą, nuosekliai atskleidžia aikštės įvykių eigą.

Šio filmo pagrindą sudaro jaunų Ukrainos kino kūrėjų filmuota medžiaga, taigi tai jaunosios ukrainiečių kartos žvilgsnis į istorinius įvykius.

Pristatyti filmo į Vilnių atvyks viena jo režisierių Kateryna Gornostai ir festivalio „Docudays UA“ meno vadovas Gennady Kofmanas. Vieną seansų papildys diskusija su politologais ir politikais.

Brandai amžius nesvarbus

Herojų brandos temą savaip tęs ryškus šventės darbas „Belaukiant rugpjūčio“ („Waiting for August“).

Pelnęs pagrindinius prizus šių metų Karlovi Varų ir Kanados „HotDocs“ festivaliuose filmas pasakoja apie 14-metę Georgianą, kuri motinai išvykus dirbti į Italiją turi atstoti abu tėvus šešiems broliukams ir sesutėms. Tai dramatiška istorija apie per anksti pasibaigusią vaikystę.

Sudaryta konkurso programa

Pirmą kartą festivalis pristatys konkursinę programą, kurioje dėl prizų varžysis nauji, dar nepelnę svarių apdovanojimų filmai.

Tai septynios juostos, kai kurios – jau rodytos prestižiniuose kino festivaliuose. Pavyzdžiui, tragikomiškos dramos „Nepalik manęs“ („Ne Me Quitte Pas“) premjera įvyko Amsterdamo dokumentinių filmų festivalyje, o čekų „Didi naktis“ („Velka Noc“) dalyvavo Kopenhagos „CPH: DOX“ ir Jihlavos festivalių programose.

Vienai konkursinių juostų – Izraelio režisierės „Galutinei stočiai“ („The Last Stop“) – Vilniaus seansas bus europinė premjera.

Tel Avivo autobusų stotyje ir jos prieigose nufilmuotas kūrinys atskleidžia sudėtingą Izraelio visuomenės paveikslą.

Nuolatinė teroro baimė, neapykanta imigrantams, socialinė atskirtis – visa tai sunkiai dera su laisvamaniško ir atviro miesto įvaizdžiu, kurį apie Tel Avivą yra suformavusi populiarioji žiniasklaida.

Konkursinės programos darbus vertins tarptautinis žiuri. („Sostinė“)

Tarptautinis dokumentinių filmų festivalis „Nepatogus kinas“ vyks kino teatruose „Pasaka“, „Skalvija“ ir „Multikino“ spalio 22–30 d. Į visus festivalio seansus žiūrovai gali patekti patys nusprendę, kiek verta mokėti už bilietą (įėjimas – bent 1 centas).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.