Lrytas.tv portale – geriausi „Scanoramos“ trumpametražiai filmai

Nepraleiskite progos pažiūrėti gero kino neišeidami iš namų! Pirmą kartą „Scanoramos“ istorijoje festivalio filmai bus rodomi ne tik kino teatruose, bet ir internetu. Nuo lapkričio 3 d. iki pat gruodžio 1 d. kiekvieną pirmadienį portale Lrytas.tv bus pristatomi pastarųjų metų „Scanoramos“ trumpametražių filmų konkurso „Naujasis Baltijos kinas“ nugalėtojų darbai.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Oct 31, 2014, 3:54 PM, atnaujinta Jan 23, 2018, 10:09 PM

„Norime būti pasiekiami visoje Lietuvoje. Siekiame, kad „Naujojo Baltijos kino“ talentus ir jų filmus pamatytų kuo daugiau žiūrovų – ne tik tuose miestuose, kur vyksta „Scanorama“, bet ir ten, kur nėra kino teatrų“, – pasakojo „Naujojo Baltijos kino“ koordinatorė Jūratė Samulionytė.

„Naujasis Baltijos kinas“ – viena svarbiausių lapkričio 6 d. prasidedančio Europos šalių kino forumo „Scanorama“ programų. Ji pristato naujausius Baltijos šalių trumpametražius filmus. Jų autoriams šis konkursas neretai tampa tramplinu į didįjį kiną.

„Naujasis Baltijos kinas“ siekia ne tik atrasti, bet ir paskatinti geriausius Baltijos šalių talentus. Kompetentingos tarptautinės žiuri įvertintam konkurso nugalėtojui atiteks 30 000 Lt vertės kino aparatūros nuomos paslaugos būsimam kino projektui (UAB „Vilniaus kino klasteris“). Geriausiam lietuvių režisieriaus filmui skiriamas 10 000 Lt vertės piniginis prizas (audiovizualinių autorių teisių asociacija „Avaka“).

Šių metų konkursas prasidės jau lapkričio 14-ąją, o kol kas „Naujasis Baltijos kinas“ ir Lrytas.tv pristato filmus, kuriuos iki gruodžio 1 d. bus galimybė pamatyti internetu.

Lapkričio 3 d. žiūrovų laukia internetinė režisieriaus Andriaus Blaževičiaus trumpametražio filmo „Dešimt priežasčių“ premjera. Šis filmas 2011 metais „Scanoramos“ konkurse „Naujasis Baltijos kinas“ buvo pripažintas geriausiu lietuvišku trumpametražiu filmu, o 2012 metas „Dešimt priežasčių“ pelnė „Sidabrinę gervę“.

Pasak A.Blaževičiaus, šis filmas yra apie jaunystę. 29 min. trukmės istorija žiūrovus supažindins su Vytu – vaikinu iš daugiabučių namų rajono, kuris yra toks pat pilkas kaip ir jo kaimynystė. Vytui jau per dvidešimt, bet jis tebegyvena su tėvais. Šeimyna laiką leidžia žiūrėdama lietuviškos televizijos laidas. Vyto mergina Ona kitokia – ji savarankiška, turi pomėgių ir draugų. Su vienu iš jų Ona praleidžia vis daugiau laiko. Pilką Vyto kasdienybę užtemdo pavydas. Jis imasi ieškoti tiesos klaidžiuose daugiabučių kiemų labirintuose.

Pagrindiniai vaidmenys filme patikėti sparčiai populiarėjantiems jaunosios kartos aktoriams Mariui Repšiui ir Gelminei Glemžaitei.

Lapkričio 10 d. Lrytas.tv portale pasirodys estų režisieriaus Ivan Pavljutškovo filmas „Baltas kvadratas“. 2012 metais „Naujojo Baltijos kino“ konkurse jis buvo paskelbtas geriausiu trumpametražiu filmu Baltijos šalyse.

Filme pasakojama, kaip kaime vaikai žaidžia slėpynių. Zakarijus bando įsijungti į žaidimą. Situacija pasikeičia jam sutikus keistąjį Sašą... „Filmas žiūrovus veda sunkiu ir paslaptingu vienos draugystės keliu“, – taip savo filmą apibūdino režisierius I.Pavljutškovas.

Lapkričio 17 d. lauks Lino Mikutos filmas „Pietūs Lipovkėje“. 2013 metais „Naujajame Baltijos kine“ jis buvo pripažintas geriausiu lietuvišku trumpametražiu filmu.

Vilniuje, Liepkalnio gatvėje, stovi senas pastatas. Kiekvieną dieną nuo 13 iki 16 valandos čia būriuojasi įvairūs žmonės – nuo vaikų iki garbaus amžiaus senolių. Dokumentinis filmas fiksuoja pusvalandį iki valgyklos atidarymo. Tai laikas, kai žmonės gali išsipasakoti, pasidalinti vienas su kitu savo išgyvenimais, savo viltimis ir nusivylimais. Išsiverkti. Išsikeikti. Galiausiai pavalgyti.

Lapkričio 24 d. portale Lrytas.lt bus rodomas estų režisierės Marios Reinup filmas „Mai”. Pernai metais jis buvo pripažintas geriausiu visos „Naujojo Baltijos kino“ programos trumpametražiu filmu.

Filmas pasakoja apie pagrindinės herojės Mai naktinę kelionę autobusu į kitame miesto gale vykstantį vakarėlį. Be jos autobuse – tik du treninguoti narkomanai. Mergina supranta – vienam jų reikia skubios pagalbos, jis arti mirties. Tačiau Mai susiduria su vairuotojo ir naujų keleivių abejingumu.

Gruodžio 1 d. Lrytas.lt portale bus pristatytas šių metų „Naujojo Baltijos kino“ konkurso laureatas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.