Varšuvoje – naujos aistros dėl Romano Polanskio

Lenkijoje toliau verda aistros, kurias sukėlė netikėtas JAV reikalavimas suimti ir išduoti garsiausią šalies kino režisierių Romaną Polanskį. 81 metų režisierius prieš savaitę slapta atvyko į Varšuvą.

Režisierius spruko į Prancūziją, kuri atsisakė išduoti bėglį Vašingtono prokurorams.<br>AFP nuotr.
Režisierius spruko į Prancūziją, kuri atsisakė išduoti bėglį Vašingtono prokurorams.<br>AFP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Eldoradas Butrimas

Nov 8, 2014, 11:38 AM, atnaujinta Jan 22, 2018, 12:21 AM

81 metų režisierius, vaikystėje sugebėjęs pabėgti iš žydų geto Krokuvoje, prieš savaitę buvo slapta atvykęs į Žydų muziejaus atidarymą Lenkijos sostinėje, rašo dienraštis „Lietuvos rytas".

O JAV reikalavimas R.Polanskį suimti papiktino tarptautinę žydų bendruomenę ir atgaivino aršius ginčus Lenkijos visuomenėje.

Daugybės kino apdovanojimų laimėtojas prieš 37 metus pabėgo iš JAV, bijodamas bausmės už 13metės paauglės Samanthos Geimer apsvaiginimą narkotikais ir lytinį jos išnaudojimą.

Režisierius spruko į Prancūziją, kuri atsisakė išduoti bėglį Vašingtono prokurorams.

Prieš ketverius metus Lenkijos teisingumo ministerija pranešė, kad čia R.Polanskiui teismas irgi negresia, mat pagal vietos įstatymus tokiems nusikaltimams po 15 metų yra taikoma senatis.

Tiesa, Varšuva nepasekė Prancūzijos bei Šveicarijos pavyzdžiu ir oficialiai nepatvirtino, kad neišduos R.Polanskio JAV. Tad režisierius į gimtinę pastaraisiais metais atvykdavo tik dangstydamasis kita pavarde.

Vadina suplanuota provokacija

Dalis apžvalgininkų spėja, kad R.Polanskis šį kartą nesislapstė specialiai ir siekė, jog Varšuva galutinai atmestų JAV pretenzijas.

Mat režisierius yra pakviestas statyti filmo apie garsiąją Dreifuso bylą Prancūzijoje. 35 mln. JAV dolerių filmui kurti skyrę rėmėjai esą pareikalavo garantijų, kad režisierius Lenkijoje nebus suimtas.

Apie tai prasitaręs R.Polanskio advokatas prancūzas Herve Temime‘as pareiškė, kad į Krokuvos prokuratūrą iškviestas režisierius buvo patikintas, jog jis nebus liečiamas.

Režisierius prokuratūroje praleido vos pusvalandį ir pasižadėjo prisistatyti vos pareikalavus. Savo ruožtu pareigūnai patikino, kad R.Polanskio atvykimui ir išvykimui iš Lenkijos nebus daroma jokių kliūčių.

Krokuvos prokuratūra taip pat pranešė, kad JAV kreipimasis dėl R.Polanskio sulaikymo buvo užpildytas neteisingai, todėl buvo grąžintas patobulinti.

Apžvalgininkai spėja, kad jei amerikiečiai sieks Lenkijos teisme išsireikalauti R.Polanskio ekstradicijos, sulauks galutinio oficialaus atsisakymo tai padaryti. O to režisierius esą ir siekia.

Ramstis – pats prezidentas?

Žurnalo „Wprost“ teigimu, dėl R.Polanskio neliečiamybės slaptose derybose susitarė režisieriaus pasiuntiniai ir Lenkijos prezidentas Bronislawas Komorowskis.

Pastarojo atstovai ir premjerė Ewa Kopacz paneigė, kad tokios derybos vyko. Tačiau R.Polanskio patikėtiniai tvirtina, kad režisierius nuo šiol Lenkijoje bus saugus ir net galės įsikurti visam laikui.

R.Polanskis esą to labiausiai ir siekė – kad galėtų įsikurti protėvių žemėje ir parodyti ją savo vaikams.

Dauguma lenkų pritaria Krokuvos teismo sprendimui palikti laisvėje garsųjį tautietį. Ne vien dėl garbaus R.Polanskio amžiaus, bet ir todėl, kad auka oficialiai jam atleido. Be to, režisieriaus karjera Holivude vis tiek žlugo.

Priekaištai JAV teisingumui

Spėjama, kad Lenkijos politikų nenorą perduoti R.Polanskį JAV teisingumui didina ir tai, jog Amerika ignoravo Varšuvos prašymus išduoti kelis Lenkijoje nusikaltimais įtariamus JAV piliečius.

Be to, opozicija R.Polanskio išdavimą galėtų susieti su menku valdančiųjų patriotizmu.

Taip pat primenama, kad nuolaidžiavimas JAV jau kartą baigėsi gėda tarptautinėje arenoje – išsinuomotoje karinėje bazėje Šymanuose amerikiečiai tardė ir kankino įtariamus teroristus, pažeisdami įvairias tarptautines konvencijas.

Karščiausiai R.Polanskį gina kitas garsus režisierius Krzysztofas Zanussis.

Jis pareiškė nesuprantantis, kodėl JAV teisingumas gainioja vien lenką, nors anuomet Holivude lytiniai santykiai vaidinti norinčiomis aktorėmis buvo įprastas reiškinys, o S.Geimer į vakarėlį atlydėjo jos motina.

Katalikų spauda piktinasi

Toks užtarimas įsiutino žinomą apžvalgininką Tomaszą Terlikowskį.

Jis pareiškė, kad katalikiškoje šalyje režisieriui pedofilui – ne vieta. Anot T.Terlikowskio, jei persekiojami kunigai pedofilai, negalima nuolaidžiauti ir menininkams.

Daugelis komentatorių vis dėlto pritaria filosofės Magdalenos Srodos mintims.

Ji teigia, kad kaip įstatymus gerbianti pilietė R.Polanskį smerkia, tačiau kaip jo filmų gerbėja režisierių užstoja.

Anot M.Srodos, jei pagal Lenkijos įstatymus R.Polanskio nusikaltimui galima taikyti senatį, režisierių reikėtų palikti ramybėje ir diskutuoti apie bendrą pedofilijos problemą.

Savo ruožtu „Newsweek“ redaktoriui Tomaszui Lisui JAV vykdomas R.Polanskio persekiojimas atrodo veidmainiškas. Esą daugybė Vokietijos nacių JAV net nebuvo įdomūs, nors apie jų nusikaltimus buvo gerai žinoma.

„Ar JAV teisėsauga taip aktyviai persekiotų R.Polanskį, jei jis būtų talkinęs naciams?“ – klausia T.Lisas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.