I.Krupavičius per „Scanoramos“ filmą kviečia tapti detektyvu

Tikrai neikite žiūrėti „Scanoramos“ filmo „Po signalo“ tie, kurie jau perprato ir žino, kas yra žmogus.  Kartais filmą renkuosi pagal jo trukmę. Kankinti žmogų daugiau nei pusantro valandos – nuodėmė. Jei filmas manęs nesudomina per pirmąsias 15 min. – toliau nežiūriu. Neturiu kantrybės. Filmas arba užkabina, arba ne. Filmas „Po signalo“ atitiko šiuos kelis mano „vertinimo“ kriterijus.

Daugiau nuotraukų (1)

Ignas Krupavičius

Nov 10, 2014, 3:26 PM, atnaujinta Jan 21, 2018, 9:23 PM

Būsiu atviras: filmo anonsas manęs nesužavėjo.  „Žiūrovai nepamatys nė vieno personažo – girdės tik jų balsus, telefono atsakiklyje paliekamus balso pašto pranešimus.“ Žodis „atsakiklis“ vis dėlto patraukė mano dėmesį. Jei dar kartais išgirstu frazę: „Negaliu atsiliepti, prašom palikti žinutę po signalo“, susierzinu, pasidaro nepatogu ir padedu telefono ragelį. Kai nieko nesitiki, gauni su kaupu. Pirmiausia patraukia aiški ir paprasta filmo idėja. Tiesa, ji naivi, bet užtenka, kad ji tave įtrauktų.

Ono – sėkmės lydimas dizaineris, jis viską turi. Čia pat galbūt dar vienas apdovanojimas, kitas svarbus užsakymas. Vakare eis į koncertą su mergina. Tačiau Ono dingsta ir lieka tik žinutės jo telefono atsakiklyje. Bet Ono neperskambina. Kodėl? Kas jam atsitiko? Tai tik keli klausimai, kurie pradeda tau kilti kiekvieną filmo minutę.

Mėgindamas surasti atsakymus, pradedi susigyventi su „balsais“. Girdi, jauti, ką jie išgyvena. Vieni paskęsta nežinioje, baimėje, kiti, kaltina save, treti, atrodytų, susitaiko su likimu. Kiekviena palikta žinutė kaip plastilinas lipdo prieš mūsų akis Ono paveikslą. Lipdo jo santykius su jo ieškančiaisiais: kolegomis, mama, seserimi, mergina, net meiluže.

„Po signalo“ – drama, kurioje tau patikėtas detektyvo vaidmuo: narplioji tarpusavio santykius, spėji žmonių ketinimus, ieškai dingusio Ono. Vaidmuo labai atsakingas. Lengva nebus.

Matai tik vaizdus, vienaip ar kitaip susijusius su skambinančiųjų vieta: pramoniniai konteineriai, kraštovaizdis, daugiabutis. Kiekviena vietovė tampa labai artima. Dar negirdėti žmogaus balso, o jau žinai, kas skambina. Prieš dar vieną išsigandusios Ono motinos paliekamą žinutę norėjau jai net pasisiūlyti nugrėbti nukritusius lapus jos kieme.

Vienu momentu pajutau, kad Ono mama yra ir šio filmo režisierė Digna Sinke. Džiaugiuosi, kad turėsiu progos sutvarkyti jos kiemą, mat olandų režisierė atvyksta į „Scanoramos“ festivalį. Būtinai pasiteirausiu, kaip ji neseniai atšventė savo gražų jubiliejų.

Filmas „Po signalo“ rodomas:

Lapkričio 10 d., pirmadienį, 17 val. „Forum Cinemas Vingis“, 9 salė, Vilnius. 

Lapkričio 15 d., šeštadienį, 17 val. kino centras „Skalvija“.

Lapkričio 23 d., sekmadienį, 15 val. 15 min. „Forum Cinemas Kaune“, 2 salė, Kaunas. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.