„Meistras ir Tatjana“: meilė ir kūryba per didinamąjį stiklą

Šeštadienį „Scanoramoje“ ypač iškilmingai įvyko kone labiausiai laukta lietuviško kino premjera – buvo parodytas Giedrės Žickytės dokumentinis filmas „Meistras ir Tatjana“. Režisierė savo kūrinį kiek juokaudama anonsavo kaip pirmąjį erotinį dokumentinį filmą. Premjeroje dalyvavo pavadinime minima Tatjana Luckienė-Aldag, su vyru Howardu Aldagu atvykusi šia proga iš JAV. Meistras – vienas talentingiausių Lietuvos fotografų Vitas Luckus (1943–1987).

Daugiau nuotraukų (1)

Justina Jurgaitytė

2014-11-16 11:07, atnaujinta 2018-01-21 08:59

„Meistras ir Tatjana“ primena šį tragiškai žuvusį neeilinio talento fotomenininką, tačiau filmo akcentas, kaip galima spėti iš pavadinimo, – Meistro ir Tatjanos meilės istorija. Režisierė, pasitelkusi operatorių Audrių Kemežį, atidžiai įsižiūrėjo į V.Luckaus fotografijas, didžiausią archyvą, kurį išsaugojo T.Luckienė. Nuotraukos, netgi jų kontaktai, į kuriuos žiūrima per didinamąjį stiklą, padeda restauruoti laiką, pajusti jo dvasią. Jos tampa tarsi gyvu, pulsuojančiu liudijimu tų prisiminimų, kuriuos ekrane girdime iš V.Luckaus draugų ir kolegų. „Filmo kūrimą lydėjo mistiški sutapimai, – sakė Giedrė Žickytė per premjerą. – Štai dabar važiavau į kino teatrą taksi, kalbėjau telefonu, o taksistas manęs paklausė, ar turiu ką nors bendra su fotografija. Atsakiau, kad važiuoju pristatyti filmo apie fotografą. „Kokia jo pavardė?“ – pasiteiravo taksistas. „Vitas Luckus“, – atsakiau. „Aš jį pažinojau!“ – sureagavo vairuotojas. –  “Jis pas mane ateidavo! Ir tą lemtingą vakarą norėjau pas jį užeiti, bet buvau sutaręs susitikti su savo mergina. Jeigu būčiau užėjęs pas Vitą, gal nebūtų viskas pasibaigę taip tragiškai.“ Ir žinote, šitaip man yra kalbėję visi Vito draugai“, – pridūrė režisierė. Gausiai susirinkusią premjeros publiką ji supažindino ne tik su kūrybine „Meistro ir Tatjanos“ grupe, bet ir su V.Luckaus draugais, kuriuos filmavo.

Laisvas, maištingas, nepažabojamas kūrėjas. Aistringas visais savo pasireiškimais. Draugiškas su skirtingiausiais žmonėmis. Nepakeliamai sunkus bendrauti. Talentingas, ribų ir kompromisų nepripažįstantis. Bohemiškas ir svetingas. Beprotiškai mylintis ir savo beribiškumu kankinantis. Štai toks V.Luckaus portretas iš laiko perspektyvos.

G.Žickytei pavyko pelnyti T.Luckienės-Aldag pasitikėjimą ir sukurti įtampos kupiną, jaudinantį pasakojimą. Ji suderino meilės istoriją ir kūrybinį portretą fotomenininko, kurio darbai tik pastaraisiais metais ėmė pasiekti viešumą. Tad filmas „Meistras ir Tatjana“, trunkantis 80 minučių, turėtų sudominti ne vien fotografijos ar dokumentinio kino gerbėjus, bet ir plačiąją publiką.

Antradienį „Meistrą ir Tatjaną“ galima pamatyti Nacionalinėje dailės galerijoje (NDG) 17 val. 30 min. Filmą pristatys režsierė G.Žickytė ir kino kritikė Živilė Pipinytė. Prieš tai – 16 val. – dviejų dalių monografijos „Vitas Luckus. Biografija. Kūryba“ pristatymas. Monografijos sudarytojos – Margarita Matulytė ir T.Luckienė-Aldag.

V.Luckui skirtus memorialinius reninius skelbia NDG ir Šiaulių „Aušros“ muziejus, kur penktadienį, lapkričio 21-ąją, steigiamas V.Luckaus fotografijos centras. 15 val. – V.Luckaus fotografijų retrospektyvos parodos „Siūlau naują pasaulį“ atidarymas. Filmas „Meistras ir Tatjana“ Šiauliuose – 17 val.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.