Geras skandinavų kinas – nemokamai

Trečiadienį 18 val. bus rodoma švedų režisieriaus Bille Augusto biografinė drama „Mari aistra“. Puošniuosius Viktorijos laikus atkuriantis filmas pasakoja apie aistringą danų tapytojo P.S. Kroyerio ir jo žmonos, taip pat dailininkės Marie Kroyer meilės romaną, pasibaigusį skausmingu išsiskyrimu.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Dec 1, 2014, 3:19 PM, atnaujinta Jan 20, 2018, 5:24 AM

Trečiadienį 18 val. bus rodoma švedų režisieriaus Bille Augusto biografinė drama „Mari aistra“. Puošniuosius Viktorijos laikus atkuriantis filmas pasakoja apie aistringą danų tapytojo P.S. Kroyerio ir jo žmonos, taip pat dailininkės Marie Kroyer meilės romaną, pasibaigusį skausmingu išsiskyrimu.

Aistros ir talento sujungtos poros bendrą gyvenimą vis dažniau trikdo ryškėjanti Kroyerio psichinė liga, ir Mari viltys apie harmoningą abipusį dviejų menininkų gyvenimą pamažu žlunga, užleisdamos vietą nevilčiai ir liūdesiui.

Filme vaidina Birgitte Hjort Sorensen, Sorenas Sætter-Lassenas ir kiti.

Gruodžio 4 d. 18 val. prasidės suomių dramos „Egipto princesė“, režisuotos Jano Forsströmo, seansas.

Ši paveiki minimalistinėmis priemonėmis sukurta kino drama analizuoja motiniškos psichikos, nesaugumo, kaltės jausmų paribius. Tai jauno suomių režisieriaus debiutas. Pagrindinė filmo herojė Marja dirba menkai apmokamą naktinį darbą, kurį paprastai Suomijoje atlieka emigrantai. Dienomis ji rūpinasi savo dukra Julija, tuoj pradėsiančia lankyti mokyklą.

Vieną dieną Marja netikėtai sutinka savo buvusį draugą, kurdų emigrantą ir Julijos tėvą. Kuo labiau tėvas siekia susipažinti su savo dukra, tuo labiau Marja stengiasi apsaugoti vaiką nuo neaiškaus pavojaus. Draskoma prieštaringų jausmų ji įsigyja iš rasistinių pažiūrų savo kolegų Marja įsigyja nelegalų ginklą.

Filme vaidina Emmi Parviainen, Luna Leinonen Botero, Mazdakas Nassiras ir kiti.

Gruodžio 5 d. 18 val. žiūrovus į Kinematografininkų sąjungą pakvies Danijos, Švedijos, Čekijos ir Vokietijos koprodukcija – istorinė romantinė drama „Karališkas romanas“, režisuota Nikolajo Arcelio. Juosta Berlyno kino festivalyje pelnė „Sidabrinį lokį“ geriausio aktoriaus ir geriausio scenarijaus kategorijose.

Filmo veiksmas rutuliojasi XVII amžiaus Danijoje, karaliaus Kristiano VII rezidencijoje. Didingas jos fasadas slepia daug paslapčių.

Jaunutė karaliaus žmona Karolina Matilda tikėjosi meilės, tačiau gauna šizofrenišką, apolitišką, tik teatru besidomintį ir nuolat į skandalus įsiveliantį vyrą. Griežta rūmų cenzūra iš jos atima net mėgstamas knygas.

Vienintelė protą nuskaidrinanti alternatyva – biblioteka, priklausanti naujam karaliaus gydytojui Strunzei. Jis sugebėjo į rūmus įsinešti uždraustų Apšvietos idėjas skleidžiančių knygų. Laisvės troškimas ir bendri idealai suartina gydytoją ir karalienę.

Aistra užvaldo kūnus, revoliucinės idėjos – protus. Įgijęs besąlygišką karaliaus pasitikėjimą, Strunzė kartu su Karolina Matilda pradeda politinį perversmą, kuris Danijos visuomenę pakeis amžiams. Uždrausta meilė bei kova už visuomenės teises ir gerovę, atrodo, įmanoma, kol neįsisiautėja priešiškos jėgos.

Filme vaidina Madsas Mikkelsenas, Mikkelis Boe Folsgaardas, Alicia Vikander, Davidas Dencikas.

Gruodžio 3-5 d. 18 val. Lietuvos kinematografininkų sąjungoje Vilniuje - nemokami skandinaviško kino vakarai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.