Rygoje įteikti Europos kino apdovanojimai: metų filmas – „Ida“

Baigiantis 2014-ųjų Europos kultūros sostinės metams, Rygos vardas dar kartą nuskambėjo per pasaulį: gruodžio 13-ąją Latvijos nacionalinėje operoje įteikti Europos kino akademijos apdovanojimai, dar vadinami Europos „Oskarais“. Triumfavo lenkų režisieriaus Pawelo Pawlikowskio filmas „Ida“.

Daugiau nuotraukų (1)

Milda Augulytė

Dec 14, 2014, 2:48 PM, atnaujinta Jan 19, 2018, 5:10 AM

Europos kino akademijos apdovanojimai kas antrus metus teikiami Berlyne ir kas antrus – vis kitame Europos mieste. Šiemet ceremonija surengta 2014-ųjų Europos kultūros sostinėje Rygoje.

Tarp pretendentų į pagrindinį – geriausio filmo – prizą buvo įsimintiniausi besibaigiančių metų Europos filmai, sulaukę sėkmės įvairių šalių kino teatruose ir tarptautiniuose festivaliuose. Tai lenkų režisieriaus P.Pawlikowskio „Ida“ apie sulaužytus žmonių likimus pokario Lenkijoje, rusų režisieriaus Andrejaus Zviagincevo drama „Leviatanas“, švedo Rubeno Östlundo šeimos santykių drama „Force majeure“, turko Nuri Bilge's Ceylano drama „Žiemos miegas“ ir dano Larso von Triero sekso epas „Nimfomanė. Režisieriaus versija“.

„Ida“ – kukli, kompaktiška, nespalvota retrodrama. Tai pasakojimas apie dviejų skirtingų moterų – tetos, kuri Stalino represijų metais buvo negailestinga prokurorė, teisianti to meto „liaudies priešus“, ir naivios vienuolyno auklėtinės, jos dukterėčios Idos sunkią ir tragišką kelionę ieškant nužudytų giminaičių kapų. Susitikusi su savo teta, Ida sužino, jog yra žydė. Tiesa priverčia merginą rinktis tarp biologinės tapatybės ir religijos, kuri apsaugojo ją nuo masinių žudynių karo metais. P.Pawlikowskis yra sakęs, kad teisėjos personažas yra paremtas tikra asmenybe – stalinistinės eros teisėja Helena Brus, kuri 2008 metais mirė Didžiojoje Britanijoje. (Filmas rodomas Lietuvoje, šį mėnesį jį bus galima pamatyti sostinės kino centre „Skalvija“.)

„Leviatanas“ – įtempta kriminalinė drama, kupina negailestingos socialinės kritikos, drąsiai demaskuojanti bažnyčios hierarchų ryšius su mafija, paprastus žmones traiškančia miesto valdžia ir korumpuotais politikais.

„Force majeure“ – paradoksiška drama. Režisierius klausia tiesiai: o kaip jūs pasielgtumėte patekęs į ekstremalią padėtį, kai nuo kalno slenka sniego lavina? Pultumėte gelbėti vaikų ar savo mobiliojo telefono? Teisingas atsakymas: nežinau. Nes jums tik atrodo, kad žinote, kaip elgtumėtės. To nežinojo pagrindinis filmo herojus, visomis prasmėmis teigiamas vyrukas, gėdingai pasprukęs iš viešbučio terasos, palikęs žmoną ir du vaikus, bet, žinoma, nepamiršęs mobiliojo telefono. Ir kaip su tokiu toliau gyventi? Autoriai ne be pasididžiavimo praneša, kad po filmo peržiūros ne vieną žiūrovą apima nenumaldomas noras skirtis. (Šis filmas šiemet rodytas Lietuvoje per „Scanoramą“.)  

„Žiemos miegas“ – Kanų festivalio laureatas, poetinė refleksija turkų inteligentijos sugedimo tema, pilna pompastikos, išorinių grožybių ir kitų „arthauzo“ štampų, taip pat dialogų Antono Čechovo motyvais. Taip pat yra: peizažas rūke, vieniša figūra jame, verkianti moteris lange ir – kaip be jo – baltas žirgas, iš pradžių supančiotas, o po to paleistas į laisvę.

„Nimfomanė. Režisieriaus versija“ – penkių valandų provokuojamai skandalingas sekso epas, rodytas ir Lietuvoje.

Absoliučiu Europos „Oskaro“ triumfatoriumi tapo P.Pawlikowskio „Ida“: ji gavo statulėlę už geriausią filmą, geriausią režisūrą, geriausią scenarijų ir geriausią operatoriaus darbą. „Ida“ pelnė ir žiūrovų simpatijų prizą.

Geriausia Europos aktore išrinkta Marion Cotillard, brolių Jeano Pierre’o ir Luco Dardenne’ų filme „Dvi dienos, viena naktis“ suvaidinusi fabriko darbininkę, atsidūrusią prie nervinio priepuolio ir atleidimo iš darbo ribos. Jos heroję gali išgelbėti tik kolegų slaptas balsavimas: jie turi pasirinkti tarp jos ir nedidelės, bet vis dėlto malonios tūkstančio eurų premijos. Ar reikia sakyti, kad jokio proletarinio solidarumo jausmo neturintys belgų darbininkai instinktyviai linksta pinigų pusėn?

Prizą už geriausią vyro vaidmenį pelnytai gavo Timothy Spallas, suvaidinęs britų klasiko Mike'o Leigh filme dar garsesnį klasiką dailininką Williamą Turnerį, abstrakcionizmo pranašą.

2014 metų Europos atradimu pavadintas ukrainiečių režisierius Miroslavas Slabošpickis už debiutinę juostą „Gentis“ – rūsčią socialinę dramą, kurios veiksmas rutuliojasi kurčnebylių internate, todėl filme visai nėra dialogų.

Apdovanojimą už gyvenimo ir karjeros nuopelnus gavo prancūzų režisierė, scenaristė, prodiuserė Agnes Varda. Prizą įteikė garsioji norvegų aktorė, Ingmaro Bergmano mūza Liv Ullmann.

Tarp Europos „Oskarais“ vadinamų apdovanojimų nominantų nebuvo nė vieno lietuviško filmo.

Apdovanojimus skiria 1988 metais įkurta Europos kino akademija. Ji vienija apie 3 tūkst. Europos kino profesionalų, siekiančių skleisti ir puoselėti Europos kino kultūrą.  Jie ir balsuoja už pagrindinį žemyno prizą. Pirmasis akademijos prezidentas buvo I.Bergmanas, nuo 1996 metų – Wimas Wendersas. Kasmet Kino akademija teikia prizus pagal visas pagrindines kinematografijos nominacijas. Iš pradžių prizas buvo pavadintas „Feliksu“ pagerbiant Kanų kavinę, kurioje W.Wendersui su draugais kilo mintis įsteigti europietišką „Oskaro“ analogą. Tačiau šis pavadinimas išsilaikė neilgai. Netrukus apdovanojimas tapo Europos kino akademijos prizu, o šnekamojoje kalboje – Europos „Oskaru“.

Europos kino akademijos apdovanojimai 

GERIAUSIAS 2014 M. EUROPOS FILMAS

„Ida“ (Ida) / Lenkija, Danija / rež. Pawelas Pawlikowskis

2014 M. EUROPOS KOMEDIJA

„Mafija žudo tik vasarą“ (Mafia Only Kills in the Summer) / Italija / rež. Pierfrancesco Diliberto

2014 M. EUROPOS REŽISIERIUS

Pawelas Pawlikowskis – „Ida“

2014 M. EUROPOS AKTORĖ

Marion Cotillard – „Dvi dienos, viena naktis“ (Two Days, One Night)

2014 M. EUROPOS AKTORIUS

Timothy Spallas – „Ponas Terneris“ (Mr. Turner)

2014 M. EUROPOS SCENARISTAS

Pawelas Pawikowskis ir Rebecca Lenkiewicz – „Ida“

2014 M. EUROPOS OPERATORIUS

Łukaszas Żalas ir Ryszardas Lenczewskis – „Ida“

2014 M. EUROPOS DOKUMENTINIS FILMAS

„Visatos meistras“ (Master of the Universe) / Vokietija, Austrija / rež. Marcas Bauderis

2014 M. EUROPOS TRUMPAMETRAŽIS FILMAS

„Viščiukas“ (The Chicken) / Bosnija ir Hercegovina, Vokietija, Kroatija/ rež. Una Gunjak

2014 M. EUROPOS ATRADIMAS

„Gentis“ (The Tribe) / Ukraina / rež. Miroslavas Slabošpickis

2014 M. EUROPOS ANIMACINIS FILMAS

„Džiaugsmo menas“ (The Art of Happiness) / Italija / rež. Alessandro Rakas

2014 M. EUROPOS MONTAŽO REŽISIERIUS

Justine Wright – „Locke“

2014 M. EUROPOS DAILININKAS

Clausas Rudolfas Amleras – „Tamsos slėnis“ (The Dark Valley)

2014 M. EUROPOS KOSTIUMŲ DIZAINERIS

Natascha Curtius-Noss – „Tamsos slėnis“ (The Dark Valley)

2014 M. EUROPOS KOMPOZITORIUS

Mica Levi – „Po oda“ (Under the Skin)

2014 M. EUROPOS GARSO REŽISIERIUS

Joakimas Sundstromas – „Kalėjimo žvaigždė“ (Starred Up)

APDOVANOJIMAS UŽ GYVENIMO IR KARJEROS NUOPELNUS

Režisierė, scenaristė, prodiuserė – Agnes Varda

APDOVANOJIMAS UŽ LAIMĖJIMUS PASAULINIAME KINE

Režisierius, scenaristas Steve’as McQueenas („12 vergovės metų“, „Gėda“, „Alkis“).

PRIZAS UŽ GERIAUSIĄ KOPRODUKCIJĄ „Prix EURIMAGES“

Edas Guiney

2014 M. PUBLIKOS SIMPATIJŲ PRIZAS

„Ida“ (Ida) / Lenkija, Danija / rež. Pawelas Pawlikowskis

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.