Ukraina saugosi rusų kino propagandos – uždraudė „Tarasą Bulbą“

Ukrainos valstybinė kino agentūra, atsižvelgusi į ekspertų komisijos pasiūlymus, keturioms Rusijos kino juostoms užkirto kelią į Ukrainos kino teatrus ir televizijos ekranus - neišdavė leidimo šalyje rodyti Georgijaus Malkovo ir Emilio Nikogosiano filmo „Mamos 3“, Vladimiro Bortko „Taraso Bulbos“ ir Vladimiro Epifancevo bei Aleksandro Anšiutco televizijos serialų „Titnagas“ ir „Titnagas 2“.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Dec 26, 2014, 4:44 PM, atnaujinta Jan 18, 2018, 5:33 AM

Valstybinė kino agentūra pranešė, kad išduoti leidimą filmui „Mamos 3“ atsisakyta dėl šovinistinio Rusijos ir jos vertybių išaukštinimo, „rusiškojo pasaulio“ imperinės ideologijos ir propagandos: „Serialų „Titnagas“ ir „Titnagas 2“ platinimo apribojimas visiškai atitinka Ukrainos valstybinės kino agentūros poziciją neišduoti tokių leidimų tiems rusų filmams ir serialams, kurie Rusijos informacinės ir karinės agresijos prieš Ukrainą sąlygomis kuria teigiamą Rusijos elitinių pajėgų įvaizdį, taiko herojišką propagandą „specnazo“ būriams.“

Tarasas Bulba“ tuo tarpu iškraipo istorinius įvykius, falsifikuoja ir diskredituoja Ukrainos nacionalinę idėją. Be to, šį filmą apskritai galima laikyti antiukrainietišku, nes jame abejojama pačiu ukrainiečių tautos egzistavimu.

„Reikia pažymėti, kad V.Bortko ekranizavo būtent antrąją Nikolajaus Gogolio apysakos versiją, sukurtą atsižvelgiant į carinės Rusijos reikalavimus, čia iš esmės perdėlioti akcentai į Rusiją ir rusiškumą, o Ukraina ir ukrainietiškumas beveik neegzistuoja“, - teigė Valstybinės kino agentūros vadovas Filipas Iljenko.

„Šių filmų netikslinga rodyti Rusijos nepaskelbto karo prieš Ukrainą sąlygomis. Jų propagandinis pobūdis gali smarkiai pakenkti mūsų nacionaliniams interesams“, - sakė F.Iljenko.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.