BAFTA prizai atiteko „Vaikystei“ ir fizikos genijaus dramai

Istorija apie virtimą suaugusiuoju „Vaikystė“ (Boyhood), kuri buvo filmuojama 12 metų, sekmadienį laimėjo geriausio filmo kategorijos BAFTA, bet per Britų kino ir televizijos meno akademijos apdovanojimų įteikimo ceremoniją dominavo fiziko Stepheno Hawkingo biografija „Visko teorija“ (The Theory of Everything).

Daugiau nuotraukų (1)

BNS, AFP ir lrytas.lt inf.

2015-02-09 13:11, atnaujinta 2018-01-13 17:53

Eddie Redmayne'as atsiėmė geriausio aktoriaus statulėlę už motorinių neuronų liga sergančio fiziko S.Hawkingo vaidmenį.

Pats S.Hawkingas dalyvavo iškilmingame apdovanojimų vakare Londone, kurio metu jo biografija taip pat pelnė geriausio britų filmo ir geriausio scenarijaus adaptavimo statulėles.

„Auksinį gaublį“ jau pelniusi britų žvaigždė E.Redmayne'as, kuriam prognozuojama ir „Oskarų“ šlovė vėliau šį mėnesį, dėkojo S.Hawkingui ir jo šeimai, kurie priminė jam apie „tą didelę stiprybę, kuri kyla iš valios gyventi visapusišką ir aistringą gyvenimą“.

„Mūsų, kaip aktorių, svajonė, yra pasakoti įdomias istorijas apie įdomius žmones, o už šią istoriją negali būti nieko įdomiau“, – sakė jis.

Ant raudonojo kilimo E.Redmayne'as sakė, jog jį „elektrina“ viltis, kad šis filmas švies visuomenę apie S.Hawkingo ligą ir kad jis rengdamasis šiam vaidmeniui keturis mėnesius praleido ligoninėje.

Šiemetiniais apdovanojimais buvo teikiama pirmenybė jautriam ligos vaizdavimui ir paprastoms emocijoms, o apdovanojimas už gyvenimo pasiekimus atiteko režisieriui Mike'ui Leigh, kuris garsėja žemišku darbininkų klasės gyvenimo vaizdavimu.

Kino kūrėjo iš Teksaso Richardo Linklaterio „Vaikystė“ yra šeimos drama, vaizduojanti, kaip auga Ellaro Coltrane'o suvaidintas šešiametis personažas. To berniuko tėvo vaidmenį filme sukūrė Ethanas Hawkas.

Pasak E.Coltrane'o, ši istorija atskleidžia „žmogiško bendravimo paprastumą“.

„Buvo tikrai baisu išleisti tokį mums artimą dalyką“, – pridūrė jis.

Geriausios aktorės BAFTA atiteko JAV žvaigždei Julianne Moore, vaidinančiai juostoje „Vis dar Elis“ (Still Alice) apie profesorę, kuriai diagnozuojama Alzheimerio liga.

Aktorė susigraudino, kai per padėkos kalbą sakė „ačiū“ savo šeimai.

Apdovanojimų ceremonija vyko Londono karališkosios operos rūmuose, o tarp skelbusiųjų laureatus buvo Holivudo žvaigždė Tomas Cruise'as, buvęs futbolininkas Davidas Beckhamas ir pats S.Hawkingas.

Weso Andersono komiška vagystės istorija „Viešbutis „Didysis Budapeštas“ (Grand Budapest Hotel) tą vakarą sulaukė didžiausio pasisekimo: filmas pelnė penkis apdovanojimus.

Tačiau žiuri nepamalonino filmo „Vaizduotės žaidimas“ (The Imitation Game) apie Antrojo pasaulinio karo kriptografijos genijų Allaną Turingą, kurio vaidmenį sukūrė Benedictas Cumberbatchas, nors ta juosta buvo nominuota devyniose kategorijose.

Dokumentinė juosta „Citizenfour“ apie JAV žvalgybos paslapčių viešintoją Edwardą Snowdeną pelnė BAFTA apdovanojimą, bet jo atsiimti niekas neatvyko, nes režisierė Laura Poitras bijo, kad Jungtinėje Karalystėje gali būti patraukta baudžiamojon atsakomybėn.

Per ceremoniją taip pat buvo pagerbtas buvęs BAFTA direktorius Richardas Attenborough – apdovanojimų pelnęs režisierius, kuris mirė pernai, būdamas 90 metų.

Princas Williamas ir Robertas Downey Jr. , suvaidinęs nebyliojo kino žvaigždę Charlie Chapliną R.Attenborough sukurtame biografiniame filme, gyrė velionį režisierių iš anksto įrašytuose vaizdo pranešimuose.

R.Downey citavo žodžius iš filme apie Ch.Chaplinąj skambėjusios dainos: „Šypsokis, net jeigu tau gelia širdį!“

S.Hawkingas paskelbė apdovanojimo už geriausius specialiuosius efektus laureatus, juokaudamas, kad jis yra ne tik protingesnis, bet ir „geriau atrodantis“ negu ceremonijos vedėjas komikas Stephenas Fry .

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.