Bręsta idėja, kaip į provinciją sugrąžinti kiną

Kino profesionalai siūlo 25 šalies kultūros

Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Mar 10, 2015, 2:37 PM, atnaujinta Jan 11, 2018, 1:19 AM

Antradienį regioninio kino sklaidos tinklo idėją Lietuvos pramonininkų konfederacijoje pristatęs jos iniciatorius Kęstutis Drazdauskas konstatavo, kad didžiojoje Lietuvos dalyje beveik nėra kino rodymo vietų.

„Prieigos prie kino šiuo metu neturi daugiau nei pusė šalies gyventojų. Ją tikrai turi vos 1,3 mln. lietuvių – iš esmės tai didžiųjų miestų gyventojai. 2014 m. birželį atlikome tyrimą, kurio duomenimis, regionuose kiną rodo vos 19 iš 50 regioninių kultūros centrų, ir tik 8 filmus rodo reguliariai“, – teigė K. Drazdauskas.

Savo ruožtu regionų gyventojai „alksta“ kokybiško laisvalaikio: Ateities visuomenės institutas, atlikęs apklausą, apskaičiavo, kad jie į kiną eitų 1,8 karto per mėnesį, kai šalyje tai daroma vidutiniškai 1,1 karto per mėnesį.

Kino profesionalai siūlo atsižvelgti į jau atliktas europines investicijas ir kino sklaidai panaudoti jau renovuotus ar renovuojamus kino teatrus bei kultūros centrus, taip pat turinčiuosius atnaujintas kino rodymo sales. Tokių objektų visoje Lietuvoje, skaičiuojama, būtų 25, juose reikėtų įdarbinti po du papildomus darbuotojus. Įtraukti svarstoma ir mobiliąją infrastruktūrą – kino sales ant ratų.

Regionuose turėtų sklisti aukštos kultūrinės vertės europiniai ir lietuviški filmai, kurie tiktų ir edukacinei misijai. Tam pritaria europinės kino paramos ir sklaidos struktūros, pavyzdžiui, „Europa Cinemas“ bei „Eurimages“ fondas, ketinantys teikti filmus planuojamiems kino centrams.

Anot K.Drazdausko, projektui visapusiškai išplėtoti ir kino juostoms pirkti per trejus metus prireiktų 10,7 mln. eurų. Jis pripažino, kad projektą įgyvendinant tik valstybei, rentabilumo tikėtis sunku, todėl siūlo viešosios ir privačios partnerystės (VPP) principą, kuris Lietuvoje kultūros srityje dar niekada nebuvo taikytas.

Idėją palaikantis kultūros ministras Šarūnas Birutis žada, kad ministerija jau netrukus inicijuos susitikimą su savivaldybėmis ir aptars galimybes, kaip kino rodymą integruoti į kultūros centrus. Kalbėtis žadama ir su kino industrijos atstovais bei socialiniais partneriais.

„Artimiausiu metu su VPP koordinatorės Finansų ministerijos pagalba pradėsime kino tinklo investicinio plano parengimą, o pirmuosius rezultatus tikimės išvysti jau 2017 metais“, – sakė Š. Birutis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.