„Oskaro“ laureatas savo naujausią filmą pristatys Vilniuje

Vilniuje lankysis garsus prancūzų kino režisierius Michelis Hazanavicius, kuris yra kilęs iš Lietuvos žydų šeimos. Jo vardas kino pasaulyje tapo plačiai žinomas po didžiulės nebyliojo filmo „Artistas“ („The Artist“, 2011) sėkmės. Kovo 31 d. Vilniuje, „Forum Cinemas“ kino centre, režisierius pristatys naujausią karinę dramą „Ieškojimai“ („The Search“). 

Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Mar 12, 2015, 7:18 PM, atnaujinta Jan 10, 2018, 3:50 PM

„1999 metų Čečėnijos ir Rusijos karas kine nėra išsamiai aptartas. Tad šia itin opia tema norėjau prabilti būtent kino kalba. Šis konfliktas pareikalavo labai daug gyvybių, suluošino galybę žmonių. Šioje juostoje nerasite užslėptos politinės žinutės, nes stengiausi pažiūrėti į šį košmarą iš abiejų kariaujančių pusių ir sukurti kuo žmogiškesnį filmą, kiek tik to žmogiškumo gali būti tokių tragiškų įvykių šešėlyje“, – sakė M.Hazanavicius.

Filmas „Ieškojimai“ pasakoja dvi paralelines istorijas: apie per stebuklą Čečėnijoje išgyvenusį devynerių metų musulmoną našlaitį ir Rusijos kariuomenėje tarnaujantį jaunuolį Kolią. Tėvų netekęs ir po patirto šoko nekalbantis berniukas Hadžis patenka į amerikiečių kontroliuojamą vaikų prieglaudą, kurioje tikisi susirasti po rusų kareivių išpuolio galėjusią išgyventi vyresnę seserį. Tuo tarpu už kelių šimtų kilometrų nuo konflikto, Permėje, jaunas muzikantas Kolia įkliūva milicijos pareigūnams neatsargiai parūkęs žolės. Norėdamas išvengti kalėjimo, jis savanoriškai sutinka tarnauti Rusijos armijoje, kurioje patiria išnaudojimą, būrio vyresniųjų smurtą, neapykantą ir patyčias, kurios išsekina ramaus būdo Kolios kantrybę.

Filmas atšventė pasaulinę premjerą 2014 m. Kanų festivalio oficialiojoje konkursinėje programoje, užėmė antrąją vietą publikos simpatijų balsavime Sarajevo kino festivalyje, dalyvavo Toronto kino festivalyje.

Po penkis „Oskarus“, tris „Aukso gaublius“ ir dar per 150 įvairiausių apdovanojimų ir tiek pat nominacijų pelniusio “Artisto“ M.Hazanavicius užsibrėžė ambicingą tikslą sukurti ką nors kitokio ir išbandyti naują žanrą. Jis pats adaptavo amerikiečių režisieriaus Fredo Zinnemanno 1948 m. karinės dramos „Ieškojimai“ scenarijų, kuriam ir atiteko vienas “Oskarų“.

„Artistas“ ir „Ieškojimai“ skiriasi tiek tema, tiek žanru. Po nespalvoto, nebylaus, stilingo, bet labai nuotaikingo pasakojimo apie Holivudo kino aktorių M.Hazanavicius senas karo žaizdas atvėrė iš naujo emocingoje ir jautrioje dramoje, kurioje vėl vaidina jo žmona ir mūza Berenice Bejo, keturiems „Oskarams“ nominuota amerikietė Annette Bening ir neprofesionalūs aktoriai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.