M. Hazanaviciui svarbesnės ne lietuviškos, o žydiškos šaknys

„Niekada nelaikiau savęs lietuviškojo palikimo atstovu, labiau žydiškojo. Mano senelis gyveno Lietuvoje, jis buvo litvakas. Motinos šaknys susijusios su Rusija, Ukraina, Lenkija“, – kalbėjo Vilniuje pirmąsyk viešintis „Oskaro“ laureatas Michelis Hazanavicius.

„Oskaro“ laureatas M.Hazanavicius vieši Lietuvoje.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
„Oskaro“ laureatas M.Hazanavicius vieši Lietuvoje.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Apr 1, 2015, 4:10 PM, atnaujinta Jan 7, 2018, 7:14 PM

Prancūzų režisierių M.Hazanavicių išgarsino jo 2011 metais sukurtas nebylusis filmas „Artistas“ („The Artist“). 2012 metais ši juosta pelnė penkis „Oskarus“, taip pat ir už geriausią filmą. Lietuvoje režisierius pristato naujausią karinę dramą „Ieškojimai“ („The Search“), pasakojančią istoriją apie karą Čečėnijoje.

M.Hazanavicius prisipažino, kad „Artisto“ sėkmė pranoko jo lūkesčius: „Jaučiau, kad tai geras filmas, bet buvau įsitikinęs, jog jis skirtas nedidelei auditorijai. Pasirodė, kad yra kitaip“.

Režisierius svarstė, kad „Artistas“ daugeliui greičiausiai patiko dėl to, kad filmo išraiškos priemonės žiūrovams suteikė galimybę įlieti į kūrinį savo jausmus, mintis, net įsivaizduoti spalvas. „Dėl to, kad šis filmas nebylus ir beveik be spalvų, atsiranda artimesnis santykis su žiūrovu“, – įsitikinęs M.Hazanavicius.

Lietuvoje pristatomo filmo „Ieškojimai“ idėja M.Hazanaviciui kilo senokai. 2005-aisiais jis susitiko ir pabendravo su keliais čečėnais. Tada režisierius suprato, kad jų istorijos vertos filmo. Tačiau tokiam filmui buvo labai sunku rasti pakankamai finansų. Pinigų atsirado tik po „Artisto“ sėkmės. M.Hazanavicių nuliūdino tai, kad „Ieškojimai“ Prancūzijoje nesulaukė tiek daug dėmesio kaip „Artistas“.

M.Hazanavicius papasakojo ir smagių nutikimų, įvykusių Gruzijoje filmuojant „Ieškojimus“. Vienas jų susijęs su filme vaidinusiu berniuku. Vienoje scenoje tas berniukas turėjo pravirkti, bet atsisakė. „Tada aš sugalvojau idėją, kaip jį pravirkdyti, – pasakojo M.Hazanavicius. – Aš jam tiesiog daviau penkis larius (apie du eurus) ir jis raudojo, kol scena buvo nufilmuota. Tada jis vėl ėmė šypsotis. Kaskart, kai reikėdavo, kad tas berniukas pravirktų, aš jam privalėdavau duoti tuos penkis larius.“

M.Hazanavicius įsitikinęs, kad kino ateitis yra šviesi, o didžiojo ekrano magijos nepakeis naujosios technologijos, susijusios su mobiliasiais įrenginiais. „Kai kas kino mirtį pranašavo tik atsiradus televizijai, tačiau jis iki šiol gyvas. Žmonėms reikia istorijų, o kinas juk ir kuria istorijas, kitokias nei, tarkime, paveikslai. Tereikia sutvarkyti kino finansavimo sistemą, nes kino kūrybai reikia išties daug pinigų“, – kalbėjo M.Hazanavicius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.