Dokumentikos fiesta EDOX žada kvapą gniaužiančią programą

Spalio 2-4 dienomis Anykščiai trim dienoms virs dokumentinio kino sostine – į miestą įžengs jau tradicine tapusi geriausios pasaulio dokumentikos fiesta EDOX 2015. Šiemet kino šventė žiūrovams pasiūlys daug premjerų ir susitikimų su žinomais Lietuvos bei užsienio režisieriais. Laukia ir jaunųjų kino kūrėjų programa.

Švedų režisierius bei prodiuseris M.Gerttenas.<br>Organizatorių nuotr.
Švedų režisierius bei prodiuseris M.Gerttenas.<br>Organizatorių nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Sep 27, 2015, 8:29 PM, atnaujinta Oct 13, 2017, 5:48 AM

Ypatinga festivalio staigmena – į renginį atvyksta daugybę tarptautinių apdovanojimų pelnęs švedų režisierius bei prodiuseris Magnus Gerttenas. Prieš ketverius metus jis jau viešėjo Anykščiuose ir tapo EDOX 2011 prizininku. Jam atiteko specialusis apdovanojimas už filmą „Rolling Like a Stone“, kuris buvo pripažintas Amerikoje vienu geriausių muzikinių filmų ir apdovanotas „SilverDocs“ filmų festivalyje žiuri prizu.

Spalio 2-ąją režisierius atidarys EDOX festivalį pristatydamas savo naujausią filmą „Kiekvienas veidas turi vardą“. Jis jau pelnė prizus Gotenburgo, Tempo, Mineapolio, Salonikų tarptautiniuose dokumentikos festivaliuose.

Šioje dokumentinėje juostoje užfiksuota, atrodytų, neįmanoma misija. Kūrėjai rado archyvuose 1945-ųjų filmuotą medžiagą, kuri įamžino buvusių karo belaisvių atvykimą keltu iš koncentracijos stovyklos Vokietijoje į „pažadėtąją žemę“ – Malmės uostą Švedijoje, ir nutarė surasti tuos žmones, su jais susitikti. Kaip tai pavyko, festivalio lankytojai netrukus sužinos, be to, išgirs iš paties režisieriaus apie patį filmo kūrimo procesą, galės pateikti jam klausimų.

Išskirtinis dėmesys EDOX 2015 fiestoje bus skiriamas ir vieno žymiausių Lietuvos kino režisierių, Nacionalinės kultūros ir meno premijos laureato bei Europos kino Akademijos tikrojo nario Audriaus Stonio filmų retrospektyvai. Festivalio metu bus parodyti net penki šio kūrėjo filmai, pakeitę Lietuvos dokumentinio kino istoriją ir įsirėžę giliai į ją savitumu ir poetika.

Konkursinėje EDOX fiestos programoje bus rodomas naujausias režisieriaus filmas „Avinėlio vartai“, kuris stebina jau vien tuo, kad bene pirmą kartą kino pasaulyje filmo prodiuseriu tapo kunigas (brolis pranciškonas Gediminas Numgaudis), kuris buvo ir vienas „Avinėlio vartų“ idėjos įkvėpėjų.

Šioje kino juostoje keliami klausimai apie amžinybę, tikėjimą, pasirinkimą, kalbama apie tai, kas patiriama ir pajaučiama, o ne apčiuopiama. Žiūrovai pamatys ir unikalią filmuotą medžiagą iš Europos kino akademijos apdovanojimų 1992-aisiais, kuriuose A.Stonys už savo filmą „Neregių žemė“ gavo pagrindinį prizą ir tiesioginiame eteryje prabilo lietuviškai.

A.Stonio retrospektyvoje bus pristatytos ir dvi teminės programos: „Skrydžiai“ (filmai „Skrajojimai mėlynam lauke“ bei „Skrydis per Lietuvą arba 510 sekundžių tylos“) bei „Tikėjimas ir kinas“. Pastaroji primins vienus pirmųjų režisieriaus filmų – „Antigravitaciją“ bei „Atverti duris ateinančiam“. Apie savo kūrybinį kelią, filmų kūrimo procesą papasakos ir filmus pristatys pats autorius.

Be minėtų kino kūrėjų, EDOX 2015 fiestoje apsilankys dar penki filmų režisieriai, tad Anykščių koplyčioje dokumentikos mėgėjų laukia įspūdinga programa.

Dokumentikos festivalis EDOX 2015 Anykščių koplyčioje (Vilniaus g. 36) vyks spalio 2-4 dienomis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.