„Žvaigždžių karų“ sėkmės laidas – 5 „Oskarų“ laureato muzika

Pergalingai pasaulyje startavusios kino epopėjos „Žvaigždžių karai“ septintosios dalis garso takelis – jau kompaktinėje plokštelėje, kurią galima įsigyti internete. Turbūt niekas tiek neprisidėjo kurdamas šio kino hito atmosferą kaip filmų muzikos legenda, penkių „Oskarų“ laureatas amerikiečių kompozitorius Johnas Williamsas.

Kompozitorių J.Williamsą (kairėje) ir dirigentą G.Dudamelį sieja sena muzikinė draugystė.<br>Reuters nuotr.
Kompozitorių J.Williamsą (kairėje) ir dirigentą G.Dudamelį sieja sena muzikinė draugystė.<br>Reuters nuotr.
„Žvaigždžių karai“ neįsivaizduojami be J.Williamso muzikos.
„Žvaigždžių karai“ neįsivaizduojami be J.Williamso muzikos.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Dec 26, 2015, 7:35 PM, atnaujinta Sep 27, 2017, 7:51 AM

Jis – visų „Žvaigždžių karų“, tarp jų – ir naujausios trilogijos, muzikos autorius. Jau beveik 40 metų pasaulį žavi ne tik pagrindinės jo „Kosminės operos“ temos, bet ir filmų personažus, mūšius, planetas vaizduojantys muzikos leitmotyvai.

Naujausio filmo garso takelyje yra aliuzijų į ankstesnių dalių muziką. Tiek filmo režisierius Jeffrey Jacobas Abramsas, tiek kompozitorius J.Williamsas padarė viską, kad liktų patenkinti ir senieji, ir nauji epopėjos aistruoliai.

Viena įdomi muzikos naujovė: pirmųjų šešių epopėjos dalių garso takelius įgrojo Londono simfoninis orkestras, o šįkart kompozitorius pasitelkė Los Andželo filharmonijos simfoninį orkestrą, kuriame dirba lietuvė Mirga Gražinytė.

Šio orkestro vadovas 34 metų venesuelietis Gustavo Dudamelis prisipažino buvęs nustebintas, kai sulaukė J.Williamso pasiūlymo padiriguoti garso takelio pradžią ir finalą. Mat jau buvo plačiai pagarsinta, jog pats kompozitorius stos prie dirigento pulto.

„Maniau, kad Johnas juokauja, nes turi puikų humoro jausmą. Ir iš tikrųjų tam tikro pokšto būta – mano dalyvavimas turėjo likti paslaptis iki pat įrašų. Visi apstulbo, kai pasirodžiau studijoje“, – prisiminė maestro, nustebinęs naujuoju amplua ir gausius savo gerbėjus.

J.Williamsą su Los Andželo filharmonijos orkestru sieja sena draugystė. „Johnas yra tarsi mūsų šeimos narys – nuolat atliekame jo muziką. Jis – mūsų dienų genijus. Negaliu apsakyti, kaip mane įkvėpė jo partitūra, kai pirmą kartą paėmiau ją į rankas“, – prisipažino G.Dudamelis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.