Paskelbtos „Oskarų“ nominacijos: favoritas – „Hju Glaso legenda“

„Oskarų“ nominacijos: 

Paskelbtos „Oskarų“ nominacijos.<br>AP nuotr.
Paskelbtos „Oskarų“ nominacijos.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 14, 2016, 2:57 PM, atnaujinta Jun 11, 2017, 3:22 AM

XIX amžiaus išgyvenimo epas „Hju Glaso legenda“ („The Revenant“) pirmauja Kino meno ir mokslo akademijos akademijos apdovanojimų nominacijoje – jis minimas 12 kategorijų, tarp jų ir geriausios juostos, geriausio aktoriaus ir geriausio režisieriaus. 

Po šio trilerio rikiuojasi „Pašėlęs Maksas: įtūžio kelias“ („Mad Max: Fury Road“) su 10 nominacijų ir „Marsietis“ („The Martian“) – su septyniomis. 

Steveno Spielbergo „Šnipų tiltas“ („Bridge Of Spies“) gavo šešias nominacijas, tarp kurių ir geriausio filmo kategorijoje. Tiek pat nominacijų gavusi apie lesbiečių meilę pasakojanti drama „Kerol“ (Carol) varžysis dėl „Oskarų“ geriausios aktorės ir geriausios antraeilio vaidmens atlikėjos kategorijose. 

Juosta „Spotlight“, pasakojanti apie lytinio išnaudojimo skandalą Katalikų bažnyčioje atskleidusius „Boston Globe“ žurnalistus, taip pat varžysis dėl Kino meno ir mokslo apdovanojimų šešiose, įskaitant geriausio filmo ir geriausio režisieriaus, kategorijose. 

Paskelbti filmai, pretenduojantys į apdovanojimą geriausio filmo kategorijoje. Dėl geriausio filmo „Oskaro“ varžysis „Didžioji skola“ („The Big Short“), „Šnipų tiltas“ („Bridge Of Spies“), „Bruklinas“ („Brooklyn“), „Pašėlęs Maksas: įtūžio kelias“ („Mad Max: Fury Road“), „Marsietis“ („The Martian“), „Hju Glaso legenda“ („The Revenant“), „Kambarys“ („Room“) ir „Spotlight“. 

„Oskarą“ geriausio aktoriaus kategorijoje pretenduoja gauti Bryanas Cranstonas  iš „Trumbo“, Mattas Damonas iš juostos „Marsietis“, filme „Styvas Džobsas“ pagrindinį vaidmenį atlikęs Michaelas Fassbenderis, Leonardo DiCaprio iš „Hju Glaso legendos“ ir Eddie Redmayne'as, nusifilmavęs istorijoje apie lytį pakeitusį dailininką „Danų mergina“ („The Danish Girl“).

Dėl „Oskaro“ už geriausią antraplanį vaidmenį varžysis aktorius Sylvesteris Stallone už vaidmenį filme „Krydas: gimęs kovoti“ (Creed), kuriame jis vėl grįžo prie savo garsiojo vaidmens – boksininko Rokio Balboos.

Stipriausiu jo varžovu yra laikomas teatro aktorius Markas Rylance'as iš „Šnipų tilto“. Taip pat šioje kategorijoje yra nominuoti aktoriai Tomas Hardy – „Hju Glaso legenda“ ir Christianas Bale'as – „Didžioji skola“.

„Esu neįtikėtinai sutrikęs dėl tokios garbės, – parašė S.Stallone savo elektroniniame laiške. – Jos visai nesitikėjau..., ypač tokiu gyvenimo metu. Aš tikrai esu dėkingas visiems aktoriams ir bendradarbiams, kurių dėka tai tapo įmanoma“.

Kaip ir buvo tikėtasi, kompanijos „Pixar“ filmas „Išvirkščias pasaulis“ (Inside Out) nominuotas geriausių animacinių filmų kategorijoje kartu su „Anomaliza“ (Anomalisa), „Aviuku Šonu“ (Shaun the Sheep Movie), „Boy and the World“ ir „When Marnie Was There“.

Geriausio užsienio filmo kategorijoje dėl „Oskaro“ varžysis Vengrijos („Son Of Saul“), Prancūzijos („Mustang“), Jordanijos („Theeb'), Danijos („A War“) ir Kulumbijos(„Embrace the Serpent“) kino kūrėjų darbai.

Nors buvo tokių, kurie tikėjosi, kad juosta „Žvaigždžių karai: Galia nubunda“ ( Star Wars: The Force Awakens), tapusi daugiausia kada nors už parduotus bilietus uždirbusiu filmu Šiaurės Amerikoje, šiemet sulauks didžiulio pripažinimo, ji taip ir nepateko tarp siūlomų apdovanojimams geriausios juostos kategorijoje.

Tačiau filmas buvo pristatytas „Oskarams“ penkiose techninėse grupėse – geriausio montažo, geriausių vaizdo efektų, geriausio garso, garso montažo kategorijose.

Nuo 2010 metų, kai geriausio filmo nominantų sąrašas iš penkių buvo prailgintas iki dešimties juostų, kasmet „Oskarui“ būdavo pristatomi mažiausiai devyni filmai. Šiemet jų yra aštuoni. Taip iš dalies buvo siekiama suteikti galimybę tokiems žiūrovų pamėgtiems filmams kaip „Tamsos riteris“ (The Dark Knight) varžytis su kritikų pripažinimo sulaukusiais nepriklausomų kūrėjų darbais.

„Žvaigždžių karams“ nepasisekė, kad šioje kategorijoje jau atsidūrė vienas mokslinės fantastikos filmas „Marsietis“ ir nemažai kitų didelių studijų darbų.

Ypač sėkmingas ketvirtadienis buvo studijai „20th Century Fox“ – geriausio filmo apdovanojimui pristatyti net du jos filmai :“Marsietis“ ir „Hju Glaso legenda“.

„Oskarų“ nominacijos

Geriausias režisierius:

Alejandro Gonzalezas Inarritu – („The Revenant“)

Tomas McCarthy – („Spotlight“)

Adamas McKay – („The Big Short“)

George'as Milleris – („Mad Max: Fury Road“)

Lenny Abrahamsonas – („Room“)

Geriausias filmas:

„The Big Short“

„Bridge Of Spies“

„Brooklyn“

„Mad Max: Fury Road“

  „The Martian“

  „The Revenant“

  „Room“

  „Spotlight“

Geriausia aktorė:

Brie Larson – („Room“)

Cate Blanchett – („Carol“)

Saoirse Ronan – („Brooklyn“)

Jennifer Lawrence – („Joy“)  

Charlotte Rampling – („45 Years“)

Geriausias aktorius:

Leonardo DiCaprio – („The Revenant“)

Bryanas Cranstonas – („Trumbo“)

Michaelas Fassbenderis – („Steve Jobs“)

Eddie Redmayne'as – („The Danish Girl“)

Mattas Damonas – („The Martian“)

Geriausia antraplanė aktorė:

Kate Winslet („Steve Jobs“)

Jennifer Jason Leigh  („The Hateful Eight“)

Alicia Vikander – („The Danish Girl“)

Rooney Mara – („Carol“)

Rachel McAdams – („Spotlight“)

Geriausias antraplanis aktorius: 

Sylvesteris Stallone – („Creed“)

Christianas Bale'as – („The Big Short“)

Markas Ruffalo – („Spotlight“)

Markas Rylance'as – („Bridge Of Spies“)

Tomas Hardy – („The Revenant“)

Geriausias originalus scenarijus

„Bridge of Spies“ – Mattas Charmanas, Ethanas Coenas and Joelis Coenas

„Ex Machina“ – Alexas Garlandas 

„Inside Out“ – Pete'as Docteras, Meg LeFauve, Joshas Cooley, and Ronnie del Carmen 

„Spotlight“ – Joshas Singeris and Tomas McCarthy 

„Straight Outta Compton“ – Jonathanas Hermanas, Andrea Berloffas, S. Leigh Savidge, and Alanas Wenkus

Geriausias užsienio filmas

„A War“ (Danija)

„Embrace of the Serpent“ (Columbija)

„Mustang“ (Prancūzija)

„Son of Saul“ (Vengrija)

„Theeb“ (Jordanija)

Geriausias dokumentinis filmas

„Amy“

„Cartel Land“

„The Look of Silence“

„What Happened, Miss Simone?“

„Winter on Fire“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.