Jakutai įteiks sidabrinį „Oskarą“ aktoriui Leonardo DiCaprio

Aktoriui Leonardo DiCaprio jau liejamas „Oskaras“. Tik ne JAV, o Jakutijoje vietos gyventojų, pirmiausia – moterų, jo talento gerbėjų, iniciatyva. Idėja brendo jau seniai, bet po filmo „Hju Glaso legenda“ šiaurietės nebeištvėrė ir pradėjo įgyvendinti savo projektą „Oskaras – Leo“.

Pagal menininkų sumanymą taip turėtų atrodyti jakutų „Oskaro“ statulėlė.
Pagal menininkų sumanymą taip turėtų atrodyti jakutų „Oskaro“ statulėlė.
Aktorius L.DiCaprio – vienas rimčiausių kandidatų į šių metų „Oskarą“ už geriausią vyrišką vaidmenį.<br>„Scanpix“ nuotr.
Aktorius L.DiCaprio – vienas rimčiausių kandidatų į šių metų „Oskarą“ už geriausią vyrišką vaidmenį.<br>„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2016-02-04 10:55, atnaujinta 2017-06-09 07:10

Skirtingai nuo tradicinio, jakutų „Oskaras“ bus nulietas iš sidabro, o rankose vietoj kalavijo laikys jakutų nacionalinį indą čoroną. Šio apdovanojimo iniciatorė – scenaristė, Arkties valstybinio kultūros ir meno instituto dėstytoja Tatjana Jegorova.

Kaip žinoma, L.DiCaprio ne kartą buvo nominuotas Amerikos kino meno akademijos apdovanojimui, tačiau iki šiol statulėlės taip ir negavo. Ar dar vienas bandymas – šeštasis – bus sėkmingas?

„Kliautis akademikais nebegalima, – nutarė Jakutijos moterys, tarp kurių pasirodė esą nemažai aktoriaus gerbėjų. – Reikia kurti savą, jakutišką, „Oskarą“ ir įteikti L.DiCaprio kaip padėką už kūrybą nuo Šiaurės tautų.“

Pasak T.Jegorovos, papildoma paskata įgyvendinti projektą buvo du įvykiai. Pirma, filmas „Hju Glaso legenda“, kuriame L.DiCaprio suvaidino žmogų, išgyvenusį rūsčiomis žiemos sąlygomis, antra, jo kalba per Auksinio gaublio įteikimo ceremoniją, kurioje aktorius paminėjo visas čiabuvių tautas, pareiškė norą savo apdovanojimu pasidalyti su jomis. „Be to, mes, L.DiCaprio kūrybos gerbėjai, norime pagerbti artistą už tai, kad jis, vaidindamas įvairius vaidmenis, mums yra kūrybinės laisvės simbolis. Jo kūryba griauna sienas tarp tautų ir rasių“, – sakė T.Jegorova.

Savo „Oskarą“ jakutai nutarė nulieti iš gryno sidabro. Tai populiariausias jakutų metalas, simbolizuojantis tyrumą ir saugantis nuo nelaimių. Rankose jakutų „Oskaras“ laikys ne kalaviją, o ritualinį indą čoroną – draugiškumo ir nuoširdžių ketinimų simbolį. 

„Kaip ir visi jakutų tradiciniai atributai, čoronas turi savo prasmę: jame atsispindi žmogaus gyvenimas, jo veikla, – paaiškino T.Jegorova. – Jis naudojamas ir ritualinėms apeigoms, ir buityje. Paprastai jis gaminamas iš beržo medienos, bet L.DiCaprio padarysime išimtį.

Skulptūrėlės eskizą sukūrė skulptorius Nikolajus Čočasovas ir juvelyras Prokopijus Protopopovas. Metalas taip pat parengtas – tai sidabro laužas, kurį surinkti  statulėlės autoriams padėjo kolegos. Tačiau L.DiCaprio gerbėjos, baimindamosi, kad sidabro gali neužtekti, savo iniciatyva „Oskarui“ paaukojo savo žiedus, apyrankes ir auskarus.

Jakutai savo „Oskarą“ L.DiCaprio įteiks ir tuo atveju, jeigu jis sulauks oficialaus pripažinimo.

„Juk oficialus pripažinimas viena, o žmonių meilė ir pagarba – kas kita. Štai mūsų „Oskaras“ ir įkūnys Tolimosios Šiaurės čiabuvių pripažinimą“, – sakė T.Jegorova.  

Parengė Milda Augulytė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.