Ateivis iš kitos planetos – Davido Bowie veidu

Beveik prieš mėnesį pasaulį palikęs Davidas Bowie gerokai praturtino ne tik muzikos, bet ir kino pasaulį. „Skalvijos“ kino centras kiekvieną vasario sekmadienį rodys filmą „Žmogus, kuris nukrito į Žemę“. Jame  būtybę iš kitos galaktikos įkūnijo popmuzikos legenda.

Kadras iš filmo „Žmogus, kuris nukrito į Žemę“. Ateivis Tomas Niutonas – D.Bowie.
Kadras iš filmo „Žmogus, kuris nukrito į Žemę“. Ateivis Tomas Niutonas – D.Bowie.
Kadras iš filmo „Žmogus, kuris nukrito į Žemę“. Ateivis Tomas Niutonas – D.Bowie.
Kadras iš filmo „Žmogus, kuris nukrito į Žemę“. Ateivis Tomas Niutonas – D.Bowie.
Kadras iš filmo „Žmogus, kuris nukrito į Žemę“.
Kadras iš filmo „Žmogus, kuris nukrito į Žemę“.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2016-02-06 08:36, atnaujinta 2017-06-09 01:47

Kine D.Bowie sukūrė per 20 vaidmenų, kurių svarbiausias ir, kaip teigia dainininko gerbėjai, daug asociacijų su paties atlikėjo asmenybe keliantis ateivio vaidmuo britų režisieriaus Nicolo Roego filme „Žmogus, kuris nukrito į Žemę“.

Iki šiol juostos kūrėjas sako negalintis įsivaizduoti kito aktoriaus, kuris būtų labiau tikęs vaidmeniui. Kita vertus, ne aktoriaus ir ieškota: „Man reikėjo ne aktoriaus, o žmogaus, kuris būtų unikalus, autentiškas.“

„Žmogus, kuris nukrito į Žemę“ – vienas garsiausių ir labiausiai apdovanotų išskirtiniu vizualumu ir kino kalba garsėjančio N.Roego filmų.

N.Roego filmai nuosekliai tyrinėja žmogaus tapatybę, tamsiausias jos puses, mūsų supratimą vieno apie kitą. Jie nesileidžia įspraudžiami į vieną tradicinį žanrą, laviruoja tarp siaubo ir fantazijos, mokslinės fantastikos ir asmenybės dramos, bet išvengia žanriniam kinui būdingų klišių.

Toks yra ir „Žmogus, kuris nukrito į Žemę“, kuriame žiūrovai neras filmams apie ateivius būdingų stereotipų. Tai didelis ne tik filmo autoriaus, bet ir pagrindinį vaidmenį meistriškai suvaidinusio D.Bowie nuopelnas: nuo pat filmavimo pradžios jis komandą stebino panirimu į ateivio Tomo Niutono pasaulį.

Tomas atrodo kaip tikras žmogus ir jaučia kaip tikras žmogus, tačiau tikroji jo užduotis – išsiaiškinti, ar Žemė tinkama įsikurti jo tolimosios planetos gyventojams, pritrūkusiems vandens. Bandydamas suprasti žmonių gyvenimą, Tomas patenka į žemišką priklausomybės nuo valdžios, pinigų, alkoholio ir sekso liūną.

N.Roegas pasakojo per filmavimą netgi iš tiesų pradėjęs manyti, kad D.Bowie yra iš kitos galaktikos: „Jo socialinis elgesys buvo neįprastas. Jis atrodė vienišas, izoliuotas kaip ir jo vaidinamas Niutonas. Davidas labiau įsigilino į Tomo charakterį, daug daugiau atidavė savęs, nei galėjome išreikšti scenarijuje.“

Kino kritikų teigimu, „Žmogus, kuris nukrito į Žemę“ išskirtinis ne tik vizualumu, montažu ar D.Bowie vaidyba, bet ir drąsa palikti neatskleistas paslaptis, įžiebti mįslingas nuojautas. Galiausiai – nepaviršutinišku bandymu aiškintis, kas ir koks yra žmogus. Juk ne veltui ir filmo pavadinime pabrėžiamas būtent jis.

Lietuvos žiūrovai nustebs filme radę netikėtą užuominą apie Lietuvą. Kaip ji atsirado, tiksliai nežinoma.

Spėjama, kad kūrėjams rūpėjo paminėti mažai žinomą pasaulio vietą.

Filmas „Žmogus, kuris nukrito į Žemę“. Vasario 7, 14, 21, 28 d. „Skalvijos“ kino centras. Bilietų kaina – 3,48 Eur.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.