Paryžiaus Pompidou meno centre – režisieriaus Šarūno Barto mėnuo

Vasario 5 dieną Paryžiaus Pompidou šiuolaikinio meno centre prasidėjo mėnesį truksianti lietuvių režisieriaus Šarūno Barto kino filmų retrospektyva. Prancūzų kultūros bendruomenė, kino gerbėjai ir diplomatai buvo pakviesti į 2015 m. Kanų kino festivalyje pirmą kartą rodyto naujausio Š.Barto filmo „Ramybė mūsų sapnuose“ peržiūrą.

V.Balkūno nupotr
V.Balkūno nupotr
Režisierius Š.Bartas (antras iš dešinės) Paryžiuje.
Režisierius Š.Bartas (antras iš dešinės) Paryžiuje.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Feb 9, 2016, 3:31 PM, atnaujinta Jun 8, 2017, 4:41 PM

Gausiai susirinkusią publiką pasveikino Pompidou centro prezidentas Serges Lasvinges, kuris pasidžiaugė galimybe pirmą kartą šiame centre išsamiai pristatyti iškilaus lietuvių režisieriaus Š.Barto kūrybą.

Žiūrovai pirmą kartą išvydo naujausią Š.Barto autoportretinį trumpametražį filmą „Où en êtes vous, Sharunas Bartas?“ („Kas jūs ir kur esate, Šarūnai Bartai?), sukurtą Pompidou centro užsakymu bendradarbiaujant su „Arte France Cinéma“.

Retrospektyvos atidaryme dalyvavęs režisierius Š.Bartas žiūrovams pristatė savo naujausią, jau aštuntąjį, ilgametražį filmą „Ramybė mūsų sapnuose“. Kino kritikų teigimu, tai neabejotinai asmeniškiausias Lietuvos režisieriaus kūrinys, kuriame susipina vaidybinis kinas, realaus gyvenimo dokumentika ir nematyti archyviniai kadrai iš asmeninių vaizdo įrašų kolekcijos. Prieš operatoriaus Eitvydo Doškaus kamerą stoja pats Š.Bartas (tai jo antras pagrindinis vaidmuo savo filme po Sidabrine gerve už geriausią režisūrą apdovanoto „Eurazijos aborigeno“), pirmą kartą vaidinanti režisieriaus dukra Ina Marija Bartaitė, iki šiol kine nematyta dabartinė jo gyvenimo draugė smuikininkė Lora Kmieliauskaitė, dėl vienintelės scenos į Lietuvą specialiai atvykusi rusų aktorė Klaudija Koršunova (Sidabrinės gervės laureatė už geriausią vaidmenį filme „Eurazijos aborigenas“) ir net kino kūrėjo šuo. Šis filmas jau buvo parodytas daugelyje tarptautinių kino festivalių ir sulaukė išskirtinio pripažinimo.

Pirmą kartą Pompidou centre rengiamos Š.Barto filmų retrospektyvos, kuri truks iki kovo 6 dienos, programoje bus parodyti režisieriaus sukurti filmai, taip pat jo kolegų kino kūrėjų Audriaus Stonio, Leos Caraxo, Claire Deniskurti filmai bei Guillaume'o Coudray dokumentinis filmas apie lietuvių režisierių „Šarūnas Bartas, vienas lauke – karys“.

Vėliau programoje bus rodomi Š.Barto filmai „Laisvė“, „Namai“, „Koridorius“, „Eurazijos aborigenas“ ir kt. Taip pat bus parodytas pirmasis režisieriaus filmas „Tafolarija“, sukurtas 1986 m.

Vasario 13 d., prieš filmo „Septyni nematomi žmonės“ rodymą, Pompidou centre bus surengtas režisieriaus Š.Barto susitikimas su žiūrovais bei diskusija, kurią ves humanitarinių mokslų daktarė Renata Šukaitytė. Tą patį vakarą bus pristatyta Pompidou centro užsakymu ir lėšomis išleista Roberto Bonamy knyga prancūzų kalba „Šarūnas Bartas, arba Didžioji vienatvė“.

Režisieriaus kūrybos pristatymo proga taip pat pirmą kartą Paryžiaus centre esančioje galerijoje „Passage de Retz“ surengta personalinė Š.Barto fotografijų paroda „Few of Them“ (kuratorė Sonja Voos), kurioje pristatoma apie 50 dar niekur nerodytų Š.Baro fotografijų iš kelių jo kurtų filmų vietovių bei išleistas solidus fotografijų parodos katalogas ir Š.Barto poezija prancūzų ir anglų kalbomis.

Nuo vasario 5 iki 16 d. Pompidou centre rodomus filmus pristatys pats režisierius. Š.Bartas – vienintelis Lietuvos režisierius, per nepriklausomybės laikotarpį pakviestas į Venecijos kino festivalio pagrindinę konkursinę programą (filmui „Laisvė“ 2000 m. atiteko neoficialus prizas už įtikinamiausiai atskleistą žmogaus ryšį su gamta), įsimintinai debiutavo Berlyno kino festivalio programoje „Jaunojo kino forumas“ su drama „Trys dienos“ (1992 m.), apdovanotas Ekumeninės žiuri premija ir FIPRESCI kino kritikų asociacijos diplomu, vėliau užtikrinusiu Europos kino meno akademijos nominaciją už geriausią pirmąjį filmą.

Po to svarbiausiam Lietuvos kino ambasadoriui užsienyje Š.Bartui pavyko dvejus metus iš eilės patekti į Kanų festivalio oficialią programą „Ypatingas žvilgsnis“ su filmais „Mūsų nedaug“ (1996 m.) ir „Namai“ (1997 m.). Panašaus pasiekimo iki šiol nepakartojo nė vienas kitas mūsų šalies režisierius.

2001 metais Š.Bartas pelnė Lietuvos nacionalinę kultūros ir meno premiją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.