Lietuvos kino kūrėjai – Berlyno kino festivalyje

Ketvirtadienį prasidėjusiame

Kino laimėjimus ir planus Lietuva pristato Berlyne.
Kino laimėjimus ir planus Lietuva pristato Berlyne.
Kino laimėjimus ir planus Lietuva pristato Berlyne.
Kino laimėjimus ir planus Lietuva pristato Berlyne.
Kino laimėjimus ir planus Lietuva pristato Berlyne.
Kino laimėjimus ir planus Lietuva pristato Berlyne.
Kino laimėjimus ir planus Lietuva pristato Berlyne.
Kino laimėjimus ir planus Lietuva pristato Berlyne.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Feb 12, 2016, 10:44 AM, atnaujinta Jun 8, 2017, 8:12 AM

Per devynias dienas renginyje pusšimtis mūsų šalies kino industrijos profesionalų lietuviškų filmų stende dalysis kino naujienomis, pristatys festivalius, rinkos privalumus, projektus, tirs bendradarbiavimo galimybes ir dalyvaus renginiuose.

Pagrindiniai Lietuvos prisistatymo akcentai – lietuviški filmai oficialiojoje „Berlinalės“ programoje, kvietimas naudotis mokesčių lengvata kinui ir filmuoti užsienio juostas Lietuvoje. Svarbia ašimi taps ir jau įvykusių tarptautinių projektų rezultatų viešinimas.

2015 m. Lietuvoje buvo filmuojami septyni užsienio kino kompanijų filmai – daugiausia nei ankstesniais metais. Vienas garsiausių projektų – Vilniuje filmuota šešių dalių drama pagal Levo Tolstojaus romaną „Karas ir taika“, kurios vien pirmąją dalį pažiūrėjo daugiau nei 6 mln. žiūrovų. Projektas sulaukė susidomėjimo visame pasaulyje ir atkreipė papildomą pasaulinės kino industrijos dėmesį į Lietuvą.

Pirmadienį EFM mugės metu vykstančiame bendros kino gamybos renginyje viena iš 10-ies prisistatančių šalių bus Lietuva. Atstovai dalysis gerąja bendradarbiavimo patirtimi, pristatys patrauklias filmavimo sąlygas bei pelno mokesčio lengvatą. Renginyje lankysis ir Lietuvos kultūros viceministras Arnas Neverauskas.

Berlyno kino festivalio žiūrovų neaplenks lietuviški akcentai ir debiutai. Sekmadienį dokumentinių filmų kategorijoje „Panorama dokumente“ įvyks lietuvių režisieriaus Manto Kvedaravičiaus filmo „Mariupolis“ pasaulinė premjera. Filmas-esė pasakoja apie industrinį uostamiestį Ukrainoje, Donecko srityje. Kasdienybę Mariupolyje persmelkia nuolatinis karo laukimas, jo buvimas šalia. Filmą „Berlinalės“ rengėjai vadina vizualiai išraiškinga pagarbos duokle į krizę panirusiam miestui. Tai – antroji režisieriaus ir kultūros antropologo M. Kvedaravičiaus premjera prestižiniame „Berlinalės“ kino festivalyje.

Vienas perspektyviausių jaunosios kartos kino režisierių Tomas Vengris festivalyje atstovaus pirmajam Ganos filmui „Nakom“. Tai – bendras JAV ir Ganos gamybos projektas, kuris, startavęs kickstarter.com platformoje 2014-ųjų pavasarį, surinko daugiau nei 32 tūkst. JAV dolerių. Lietuviškų šaknų turintis ir Amerikoje gyvenantis T. Vengris filme debiutuos kaip montažo režisierius.

Specialiuose kino industrijos profesionalams skirtuose seansuose bus parodytas lietuvių ir suomių bendros gamybos filmas „Dvi naktys iki ryto“, sukurtas režisieriaus Mikko Kuparineno. Ši juosta buvo nufilmuota Vilniuje bendradarbiaujant su lietuvių kūrybine grupe ir filme epizodinius vaidmenis sukūrusiais lietuvių aktoriais. Kūrėjai tikisi, kad po seansų, į kuriuos kviečiami tarptautiniai kino platintojai, pardavimo agentai, festivalių programų sudarytojai ir kiti kino profesionalai, bus užmegztas dialogas su potencialiais filmų pirkėjais ir festivalių rengėjais.

Vasario 11-21 d. Vokietijos sostinėje vykstantis kino festivalis „Berlinalė“ yra vienas seniausių ir reikšmingiausių kino renginių Europoje ir pasaulyje, kasmet pritraukiantis tūkstančius žiūrovų ir kino industrijos atstovų. Šiame festivalyje įteikiami Auksinio lokio ir Sidabrinio lokio apdovanojimai.

Berlyno kino festivalio metu kasmet vykstanti Europos filmų mugė yra vienas svarbiausių ir didžiausių šio pobūdžio renginių pasaulyje. Renginio metu šalys ir kino kompanijos pristato savo produkciją ir paslaugas mugėje bei specialiose filmų peržiūrose, rengia neformalaus pobūdžio susitikimus, priėmimus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ar debatų dalyviai supranta, kur kandidatuoja?