Lietuvio premjera Berlyno festivalyje ir įkalintas ukrainietis

Sekmadienį 66-ajame Tarptautiniame Berlyno kino festivalyje, programoje „Panorama“, įvyko pasaulinė kultūros antropologo ir kino režisieriaus Manto Kvedaravičiaus juostos „Mariupolis“ premjera.

Prieš „Mariupolio“ seansą fojė piketavo režisieriaus O.Sencovo šalininkai.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo.
Prieš „Mariupolio“ seansą fojė piketavo režisieriaus O.Sencovo šalininkai.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo.
Kino režisierius M.Kvedaravičius.<br>V.Balkūno nuotr.
Kino režisierius M.Kvedaravičius.<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Feb 15, 2016, 3:59 PM, atnaujinta Jun 8, 2017, 12:15 AM

Šis filmas esė pasakoja apie Donecko srities uostamiestį netoli fronto linijos. 2015-ųjų sausio 24 dieną viename jo mikrorajone per separatistų antpuolį žuvo 31 žmogus, daugiau kaip šimtas buvo sužeista. M.Kvedaravičius pradėjo filmuoti Mariupolyje 2015-ųjų pavasarį, žinodamas, kad skaudaus likimo mieste ras vertų įamžinti situacijų ir personažų.

Režisieriaus teigimu, jo filmas yra ne apie kovą ar karą, bet – apie gyvenimą, kuris teka sava vaga, nepaisant kintančių „dekoracijų“. Filmo herojus – brakonieriaujantis žvejys – sulaukia teismo nuosprendžio, jauna televizijos reporterė išteka, batsiuvys diskutuoja su kliente apie ateizmą, miestelis rengiasi pergalės Antrajame pasauliniame kare 70-mečio iškilmėms.

Prieš filmo premjerą kino centro „Cinestar“ fojė įvyko ukrainiečių režisieriaus Olego Sencovo palaikymo akcija. Jos dalyviai reikalavo išlaisvinti menininką, įkalintą 20 metų griežto režimo kolonijoje Jakutijoje.

„Mariupolis“, kaip ir ankstesnis Berlyne pristatytas (2011 m.) M.Kvedaravičiaus filmas „Barzakh“, nominuotas tarptautinės žmogaus teisių gynimo organizacijos „Amnesty International“ apdovanojimui. „Berlinalės“ prizų laureatai paaiškės festivalio uždarymo dieną, vasario 20-ąją.

„Mariupolis“ Berlyne bus rodomas ir šiandien, rytoj bei vasario 20-ąją. Lietuvoje filmo premjera įvyks balandžio mėnesį, festivalio „Kino pavasaris“ konkursinėje programoje „Baltijos žvilgsnis“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: įvykiai Sakartvele – nauja kova tarp Rusijos ir Vakarų?