„Oskaro“ laureatai – apie lytinį smurtą, rasių lygybę ir klimatą

Siunčia žinutę Vatikanui

L.DiCaprio fanai švenčia pergalę.<br>Reuters nuotr.
L.DiCaprio fanai švenčia pergalę.<br>Reuters nuotr.
L.DiCaprio fanai švenčia pergalę.<br>Reuters nuotr.
L.DiCaprio fanai švenčia pergalę.<br>Reuters nuotr.
Holivudo aktorius L.DiCaprio, praėjus net 22 metams nuo pirmosios „Oskaro“ nominacijos, pagaliau gavo šį apdovanojimą už kailių medžiotojo Hju Glaso vaidmenį „Hju Glaso legendoje“.<br>Reuters nuotr.
Holivudo aktorius L.DiCaprio, praėjus net 22 metams nuo pirmosios „Oskaro“ nominacijos, pagaliau gavo šį apdovanojimą už kailių medžiotojo Hju Glaso vaidmenį „Hju Glaso legendoje“.<br>Reuters nuotr.
Anot meksikiečio režisieriaus A.G.Inarritu,jo naujausias „Oskaras“ išreiškia pagarbą rasinei įvairovei.<br>Reuters nuotr.
Anot meksikiečio režisieriaus A.G.Inarritu,jo naujausias „Oskaras“ išreiškia pagarbą rasinei įvairovei.<br>Reuters nuotr.
„Sensacijos“ režisierius T.McCarthy atsiėmė „Oskarą“ už geriausią filmą.<br>Reuters nuotr.
„Sensacijos“ režisierius T.McCarthy atsiėmė „Oskarą“ už geriausią filmą.<br>Reuters nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

2016-02-29 14:34, atnaujinta 2017-06-06 02:37

Siunčia žinutę Vatikanui

Režisieriaus Tomo McCarthy (Tomo Makarčio) juosta įveikė filmus „Didžioji skola“ (The Big Short), „Šnipų tiltas“ (Bridge of Spies), „Bruklinas“ (Brooklyn), „Pašėlęs Maksas: įtūžio kelias“ (Mad Max: Fury Road), „Marsietis“ (The Martian), „Kambarys“ (Room) ir „Hju Glaso legenda“ (The Revenant).

Michaelas Sugaras, vienas iš „Sensacijos“ prodiuserių, sakydamas padėkos kalbą išreiškė viltį, kad šis filmas taps signalu Vatikanui, kurio elgesys su kunigų lytinio smurto aukomis filme kritikuojamas.

„Filmas suteikė balsą nukentėjusiems, o „Oskaras“ sustiprina šį balsą, kuris, tikimės, taps choru, nuaidėsiančiu iki pat Vatikano, – sakė režisierius. – Popiežiau Pranciškau, laikas apsaugoti vaikus ir atkurti tikėjimą.“

„Šiandien nebūtume čia, jeigu ne mūsų reporterių didvyriškos pastangos. Jie ne vien lemia pasaulinius pokyčius, bet ir neabejotinai rodo tiriamosios žurnalistikos būtinumą“, – teigė Kita filmo kūrėja Blye Pagon Faust.

Pagarba rasinei įvairovei

Tuo metu epinės išgyvenimo ir keršto dramos „Hju Glaso legenda“ kūrėjas Alejandro Gonzalezas Inarritu pelnė geriausio režisieriaus „Oskarą“, kuris jau trečius metus iš eilės atiteko Meksikos kino kūrėjams.

A.G.Inarritu, antrąkart iš eilės pelnęs Kino akademijos apdovanojimą, įveikė Adamą McKay, nominuotą už „Didžiąją skolą“, George'ą Millerį, režisavusį juostą „Pašėlęs Maksas: įniršio kelias“, Lenny Abrahamsoną, sukūrusį „Kambarį“, ir T.McCarthy.

Anot meksikiečio režisieriaus, jo naujausias „Oskaras“ išreiškia pagarbą rasinei įvairovei, tapusiai itin opia tema prieš šių metų Kino akademijos apdovanojimų ceremoniją, nes iš apdovanojimams nominuotų aktorių visi buvo baltaodžiai.

„Filme yra frazė: „Jie nesiklauso tavęs, kai pamato tavo odos spalvą, – priminė A.G.Inarritu. – Taigi, kokia didžiulė galimybė atsivėrė mūsų kartai išsivaduoti nuo visų prietarų, tokios mąstysenos ir pasirūpinti visiems laikams, kad odos spalva taptų tokia pat nesvarbi kaip mūsų plaukų ilgis.“

L.Di Caprio rūpi žmonija

Holivudo aktorius Leonardo DiCaprio, praėjus net 22 metams nuo pirmosios nominacijos „Oskarui“, pagaliau gavo šį apdovanojimą už kailių medžiotojo Hju Glaso vaidmenį „Hju Glaso legendoje“.

Jis geriausio aktoriaus kategorijoje įveikė Bryaną Cranstoną iš „Pono Trumbo“ (Trumbo), Mattą Damoną iš „Marsiečio“ (The Martian), Michaelą Fassbenderį iš „Steve Jobs“ ir Eddie Redmayne'ą iš „Danų merginos“ (The Danish Girl).

Kai L.DiCaprio atsiėmė savo statulėlę per vieną labiausiai lauktų vakaro akimirkų, žiūrovai plojo atsistoję. 41 metų aktorius buvo nominuotas „Oskarui“ iš viso šešis kartus, iš jų penkiskart – už vaidybą.

L.DiCaprio dėkojo dideliam būriui žmonių, padėjusių jo karjerai, tarp jų – Martinui Scorsese, o paskui pakalbėjo apie klimato kaitą, nes pastaruoju metu labai domisi ekologinėmis problemomis. „Turime remti lyderius, kurie palaiko ne didžiuosius teršėjus, didžiąsias korporacijas, o rūpinasi žmonija ir vietiniais žmonėmis“, – agitavo aktorius.

Tuo metu Brie Larson buvo pripažinta geriausia aktore už pagrindinį vaidmenį šiurpoje pagrobimo dramoje „Kambarys“, kurioje ji suvaidino į nelaisvę su sūnumi patekusią motiną.

Ji savo kategorijoje nugalėjo Cate Blanchett iš „Kerol“ (Carol), Jennifer Lawrence iš „Džojos“ (Joy), Charlotte Rampling iš „45 metų“ (45 Years) ir Saoirse Ronan iš „Bruklino“ (Brooklyn).

B.Larson atsiimdama savo statulėlę dėkojo tiems, kurie iš karto parėmė dar nelabai garsų filmą, tarp jų – Toronto tarptautiniam kino festivaliui.

Markas Rylance'as pelnė geriausio antrojo plano aktoriaus apdovanojimą už vaidmenį Steveno Spielbergo juostoje „Šnipų tiltas“. Geriausios antrojo plano aktorės „Oskaras“ įteiktas Aliciai Vikander už vaidmenį „Danų merginoje“.

Geriausio filmo užsienio kalba kategorijoje triumfavo Holokausto siaubą vaizduojanti drama „Saulo sūnus“, sukurta pradedančio vengrų režsieriaus Laszlo Nemeso.

Garso takelį įkvėpė filmas

Legendinis italų kompozitorius Ennio Morricone pelnė „Oskarą“ už geriausią originalią muziką režisieriaus Quentino Tarantino mistiniam vesternui „Bjaurusis aštuonetas“ (The Hateful Eight).

E.Morricone aplenkė varžovus kompozitorius Johną Williamsą, sukūrusį muziką filmui „Žvaigždžių karai: Galia nubunda“ (Star Wars: The Force Awakens“), Thomasą Newmaną ( „Šnipų tiltas“), Carterį Burwellą ( „Kerol“) ir Johanną Johannssoną ( „Sicario: narkotikų karas“).

87 metų veteranas muzikos kūrėjas pirmąkart pelnė „Oskarą“ varžydamasis su kitais kompozitoriais, nors 2006 metais jis buvo pagerbtas Kino akademijos apdovanojimu už viso gyvenimo pasiekimus.

„Mano pagarba skiriama kitiems nominuotiesiems, o ypač gerbiamam J.Williamsui, – sakė E.Morricone. – Nebūna gero garso takelio be puikaus filmo, kuris jį įkvepia. Noriu padėkoti Q.Tarantino‘ui, kad pasirinko mane sukurti garso takelį“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.