Nobelio premijos laureatė ir NBA žvaigždė – kino ekrane

Trečiadienį prasidėjo kasmetinis renginys, pristatantis Vokietijos, Austrijos ir Šveicarijos kino aktualijas. Šiemet vokiškas kinas siekia atrasti naują žiūrovą ir „išeina“ iš įprastinių kino rodymo erdvių bei siekia sudominti skirtingas interesų sritis atstovaujantį žiūrovą.

„Nowitzkis. Tobulas metimas“ (Nowitzki. Der perfekte Wurf, 2014).<br>Organizatorių nuotr.
„Nowitzkis. Tobulas metimas“ (Nowitzki. Der perfekte Wurf, 2014).<br>Organizatorių nuotr.
„Valstybė prieš Fricą Bauerį“ (Der Staat gegen Fritz Bauer, 2015).<br>Organizatorių nuotr.
„Valstybė prieš Fricą Bauerį“ (Der Staat gegen Fritz Bauer, 2015).<br>Organizatorių nuotr.
„Baimės abėcėlė“ (Alphabet der Angst, 2015).<br>Organizatorių nuotr.
„Baimės abėcėlė“ (Alphabet der Angst, 2015).<br>Organizatorių nuotr.
„Nowitzkis. Tobulas metimas“ (Nowitzki. Der perfekte Wurf, 2014).<br>Organizatorių nuotr.
„Nowitzkis. Tobulas metimas“ (Nowitzki. Der perfekte Wurf, 2014).<br>Organizatorių nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

2016-03-03 12:55, atnaujinta 2017-06-05 17:10

Programai atrinkti filmai ieško sąsajų su Lietuvos publika arba bando paliesti universalias temas ir supažindinti su pasaulinėmis asmenybėmis. Net trys filmai – du dokumentiniai ir vienas vaidybinis – pristatys pasaulyje išgarsėjusias ir su Vokietija susijusias pavardes. Dokumentinių filmų kadrais išsiplečia vokiškai kalbančio Europos regiono geografinės ribos. Čia pristatomos asmenybės ir paliečiamos labai asmeniškos istorijos, kurios peržengia tautinio, kalbinio ar stereotipiškai suvokiamo vokiškojo kultūros lauko ribas.

Talentingas teisininkas – Fritzas Baueris

Larso Kraumes režisuotoje, istoriniais faktais paremtoje dramoje „Valstybė prieš Fricą Bauerį“ (Der Staat gegen Fritz Bauer, 2015) Heseno generalinis prokuroras Fritzas Baueris (1903–1968) laikomas vienu svarbiausių pokario Vokietijos teisininkų. Kilęs iš žydų šeimos ir nuo 1936 m. iki 1949 m. gyvenęs emigracijoje Danijoje bei Švedijoje, F. Baueris buvo vienas iš nedaugelio, kurie tais laikais siekė patraukti baudžiamojon atsakomybėn nacionalsocializmo režimo nusikaltėlius ir sukelti plačiosios visuomenės diskusiją šia tema.

Pirmu įspūdžiu nuobodi prokuroru dirbančio žydo F.Bauerio asmenybė filmo siužete sužavi subtiliai perteiktomis asmeninio gyvenimo peripetijomis, užsispyrusiu charakteriu ir atkakliu tikslo siekimu. Tikrasis Bauerio viso gyvenimo darbas – teisiškai išnagrinėti Vokietijoje vykdytą holokaustą – L. Kraumes filme tampa antraeiliu dalyku.

Aktyvūs istorijos šalininkai filmo siužetą linkę kritikuoti dėl neįrodytų faktų ir išgalvotų detalių sureikšminimo. Tačiau filmo apdovanojimų gausa rodo, jog režisierius sugebėjo įtikinti kino ekspertus ir susišluoti premijas geriausio aktoriaus (Burghartas Klaußneris apdovanotas už Fritzo Bauerio vaidmenį), filmo muzikos ir filmo, išskirto kaip ypač vertingo, kategorijose.

Filmą apie talentingą ir užsispyrusį teisininką bus galima pamatyti  kovo 3 d. 19:15 val. ir kovo 9 d. 19:00 val. kino teatro „Pasaka“ bei kovo 4 d. 20:50 kino centro „Skalvija“ salėse. Vėliau filmas bus rodomas ir Kaune, kino centre „Romuva“.

Nobelio premijos laureatė – Herta Müller

Nyderlandų režisieriaus Johno Alberto Janseno dokumentinis pasakojimas „Baimės abėcėlė“ (Alphabet der Angst, 2015) pristato Nobelio literatūrine premija apdovanotą Hertą Müller, kovojančią su baimės persmelktais prisiminimais apie N. Čaušesku (N. Ceaușescu) režimo represijas ir Securitate saugumo priekabes gimtojoje Rumunijoje.

Filmas savotiškai pratęsia knygoje „Amo sūpuoklės“ (Atemschaukel), už kurią rašytojai 2009-aisiais buvo suteikta Nobelio premija, nagrinėjamą temą apie totalitarinėse santvarkose planingai naikinamą asmens laisvę ar bet kokias kitas individualumo apraiškas. Kabėdama apie studijų metais ir jaunystėje Rumunijoje išgyventas patirtis, persekiojimus, santykius su šeimos nariais ir kaimynais, keistomis aplinkybėmis mirštančius artimus draugus ir nuolatinį vienatvės jausmą rašytoja prisipažįsta, kad praeityje patirta baimė niekur nedingsta.

Susitaikymą su praeities košmarais H. Müller įvardija kaip savotišką šizofrenišką būseną, kuomet baimę bandoma prisijaukinti ir išmokti į ją žiūrėti iš šalies. Rumunijoje dėl savo viešų pasisakymų, kritikuojančių diktatorišką valdymo sistemą, H. Müller buvo vadinama liaudies prieše. Siekdama išsivaduoti iš politinių aplinkybių sukurtos izoliacijos rašytoja pradėjo savo baimes versti raidėmis, poetiniais žodžių koliažais ir iš jų gimstančiomis knygomis.

Labai subtiliai filmo režisierius atskleidžia pačios Hertos charakterį – stipri, bet praeities išgyvenimų paveikta moteris nebijo suirzti ar nervingai pareikšti savo nuomonę dėl netinkamo klausimo ar per ilgai užtrukusio kamantinėjimo prieš įjungtą kamerą.

Filmą „Baimės abėcėlė“ bus galima pamatyti Vilniaus kino centre „Skalvija“ ir Kauno bei Klaipėdos apskričių viešosiose bibliotekose.

NBA žvaigždė – Dirkas Nowitzkis

Kiek kitokios nuotaikos ir išgyvenimai persekioja filmo „Nowitzkis. Tobulas metimas“ (Nowitzki. Der perfekte Wurf, 2014) pagrindinį herojų. Filmo protagonisto – Dirko Nowitzkio – sėkmingiausio ir rezultatyviausio vokiečių krepšininko, žaidžiančio su „Dallas Mavericks“ komanda, pristatinėti Lietuvos sporto aistruoliams nereikia. Visai nesenai šio krepšininko pelnytų taškų skaičius peržengė 29 tūkstančių ribą ir pagal šiuos rezultatus NBA istorijoje D. Nowitzkis užima šeštąją vietą.

Režisierius Sebastianas Dehnhardtas nuosekliai pasakoja gana santūraus ir uždaro būdo vokiečių krepšininko profesionalo Dirko Nowitzkio, Amerikoje tapusio vienu sėkmingiausių NBA žaidėjų, karjerą. Tačiau ši kinematografinė biografija atskleidžia ne tik sportinius Vokietijos galiūnu nominuojamo krepšininko pasiekimus. Vokietijos spauda atsiliepia apie filmą, kaip išsamų sportininko portretą su gausia asmeninio archyvo medžiaga. Taip pat teigiama, kad D. Nowitzkio istorija atskleidžia ne tik sporto talento raidą ir pasiekimus, bet ir asmeninę brandą. Pasakojimas apie tai, kaip siekiant užsibrėžtų rezultatų tampama suaugusiu, savarankišku ir išsilavinusiu žmogumi.

Filme pasakojama apie antrojoje šalies lygoje žaidusio Nowitzkio iškilimą gimtojoje šalyje, apsisprendimą žaisti JAV ir didįjį triumfą 2011-aisiais, kai Dalaso „Mavericks“ nugalėjus NBA jis buvo išrinktas geriausiu finalinės serijos žaidėju. Apie Nowitzkio sėkmės istoriją pasakoja jo mokytojas ir bičiulis Holgeris Geschwindneris, bendražygiai, treneriai ir buvę komandos draugai, o taip pat politikai – buvęs VFR federalinis kancleris Helmutas Schmidtas ir JAV prezidentas Barackas Obama.

Atnaujinama „Sporto kino vakarų“ programa

Pernai rudenį Lietuvos tautinis olimpinis komitetas kartu su Vilniaus universitetu kvietė studentus ir sportu besidominčius žiūrovus į nemokamas sporto filmų peržiūras, o po jų rengė įdomias filmų temas praplečiančias diskusijas.

„Sporto kino vakarų“ ciklą pratęsiantis seansas apie krepšinio legendą Dirką Nowitzkį vyks kovo 9 d., 18:00 val. VU bibliotekos Mokslinės komunikacijos ir informacijos centre (Saulėtekio al. 5). Po filmo kviečiame į seansą papildančią diskusiją apie Nowitzkio fenomeną, krepšinio treniravimo metodus ir sportininkų talento ugdymą su Lietuvos krepšinio ekspertais ir treneriais. Diskusiją moderuos Paulius Ambrazevičius.

Daugiau informacijos apie kino dienų svečius, filmus bei jų rodymo vietas: www.goethe.de/lietuva/vkd

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.