Kaip išrenkami Sidabrinių gervių laimėtojai

Išrinkti svarbiausių lietuviško kino apdovanojimų Sidabrinė gervė laimėtojus – sudėtingas ir atsakingas procesas. Garbė spręsti, kas verti laimėti šiuos apdovanojimus, tenka net 100 tikrųjų Lietuvių kino akademijos (LiKA) narių. Viena  LiKA tarybos narių, režisierė ir kino prodiuserė Jūratė Samulionytė pripažino, kad nominantų rinkimas sukelia karštas diskusijas, o nugalėtojų pavardės neatskleidžiamos iki pat paskutinės minutės.

Režisierei J.Samulionytei Sidabrinę gervę įteikė krepšininkas L.Kleiza.<br>Nuotr. iš LiKA archyvo
Režisierei J.Samulionytei Sidabrinę gervę įteikė krepšininkas L.Kleiza.<br>Nuotr. iš LiKA archyvo
Kasmet skiriama ne daugiau kaip šešiolika Sidabrinių gervių statulėlių.<br>Nuotr. iš LiKA archyvo
Kasmet skiriama ne daugiau kaip šešiolika Sidabrinių gervių statulėlių.<br>Nuotr. iš LiKA archyvo
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Apr 11, 2016, 1:30 PM, atnaujinta May 29, 2017, 4:06 PM

Kasmetinius nacionalinio kino apdovanojimus Sidabrinė gervė inicijuoja viešoji įstaiga Lietuvių kino akademija (LiKA), kuri tiesiogiai dalyvauja pateikiamų filmų atrankos, svarstymo ir apdovanojimų teikimo etapuose. Apdovanojimų laimėtojus lemia šimto tikrųjų LiKA narių balsai. Akademijos nariu dažniausiai tampama pačiam laimėjus Sidabrinė gervė statulėlę.

Kino režisierė ir prodiuserė J.Samulionytė yra ne tik LiKA narė, bet ir priklauso šios akademijos tarybai. Jos filmas „Nerutina“ kino apdovanojimuose Sidabrinė gervė buvo įvertintas kaip 2008 metų geriausias trumpametražis filmas. Dabar kūrėja ir pati sprendžia, kas vertas gauti Sidabrinės gervės statulėlę.

„Man atrodo, kad šie apdovanojimai pabrėžia, kad kinas Lietuvoje egzistuoja ir mes turime skirtingų filmų bei skirtingų kūrėjų. Paprastas žiūrovas mato tik aktorius, o didelė kūrinio dalis lieka nematoma. Tai –  režisieriai, operatoriai, scenaristai, dailininkai, prodiuseriai ir kiti, be kurių nebūtų sukuriami filmai. Todėl labai svarbu tai viešinti ir garsinti, o šie apdovanojimai – tai ir daro“, – kalbėjo J.Samulionytė.

LiKA direktorė Lina Buzelytė atskleidė, kad visų pirma filmo prodiuseris ar jo platintojas turi pateikti paraišką ir taip išreikšti savo norą dalyvauti šiuose kino apdovanojimuose. Kūrėjai paraiškas teikia tik elektroniniu būdu. Antra, filmas pretenduojantis į šių metų apdovanojimus, kino teatrų ekranuose turėjo pasirodyti nuo 2015 m. balandžio 1 d. iki 2016 m. balandžio 1 dienos. Taip pat apdovanojimams gali būti teikiami tik nacionaliniai filmai.

Iškilminguose ir didelio visuomenės dėmesio kasmet susilaukiančiuose apdovanojimuose yra skiriama ne daugiau kaip šešiolika Sidabrinės gervės statulėlių pagal tam tikras kategorijas, vienas Sidabrinės gervės kiaušinis už geriausią studento darbą ir apdovanojimas už viso gyvenimo nuopelnus Auksinė gervė. LiKA taryba, kurią sudaro penki 4 metams išrinkti nariai, skiria 5 asmenų atrankos ir vertinimo komisiją, kurią sudaro kino profesionalai. Komisija sudaro nominantų sąrašą kiekvienoje kategorijoje. Laureatus iš nominantų sąrašo kiekvienoje kategorijoje slaptu elektroniniu balsavimu renka tikrieji LiKA nariai.

J.Samulionytė pripažino, kad daugiausia diskusijų sukelia nominantų rinkimas: „Renkant nugalėtojus visuomet vyksta pavienės diskusijos, bet šiaip kiekvienas LiKA narys balsuoja individualiai ir išreiškia tik savo nuomonę. Didžiausios ir karščiausios diskusijos vyksta žiuri, kai ji atrenka nominantus.“

Filmų nominavimo ir nugalėtojų rinkimo procesas yra slaptas: kiekvienas akademijos narys gauna konfidencialų asmeninį prisijungimo prie elektroninės sistemos kodą ir balsuoja tik už vieną nominantą kiekvienoje kategorijoje. Už nugalėtojų išrinkimą yra atsakinga advokatų kontora „Triniti“, kuri užtikrina rezultatų tikslumą ir slaptumą. Vokus su laureatų pavardėmis advokatų kontora organizatoriams pateikia ne anksčiau nei likus 3 valandoms iki apdovanojimų teikimo ceremonijos pradžios.

„Prieš pat apdovanojimų ceremoniją susumuojame rezultatus ir organizatoriams perduodame užklijuotus vokus, kuriuose yra surašyti laimėtojai. Mes džiaugiamės, kad organizatoriai siekia užtikrinti rezultatų konfidencialumą ir nepriklausomumą, o mes galime prisidėti prie lietuviško kino skatinimo“, – kalbėjo advokatų kontoros „Triniti“ partnerė Vilija Viešūnaitė.

Pasak J.Samulionytės, nugalėtojų neįvardijimas iki pat ceremonijos pradžios suteikia savotiško jaudulio ir tikrumo pačiam renginiui.

„Ta nežinia suteikia žavesio, nes iki pat ceremonijos niekas net nenutuokia, kas bus apdovanoti, todėl visas renginys netikėtas ir jaudinantis. Nominuotieji svarsto, ar gaus, ar negaus statulėlę, todėl kai jie užlipa ant scenos pasiimti laimėjimo, būna susijaudinę ir kupini tikrų emocijų. Viskas, kas vyksta ant apdovanojimų scenos, yra tikra“, – kalbėjo kino kūrėja.

Jau devintą pavasarį į Lietuvą sugrįžtantys apdovanojimai Sidabrinė gervė pagerbs iškiliausius ir labiausiai nusipelniusius kino kūrėjus. Tradicija tapę apdovanojimai vyks gegužės 27-ąją ir bus tiesiogiai transliuojami per LRT televiziją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.