Pretendentė į Sidabrinę gervę įkvėpimo ieško ir portaluose

Savo kolekcijoje jau du prestižinius Sidabrinės gervės kiaušinius už geriausius studentiškus filmus turinti režisierė Marija Kavtaradzė šiais metais pretenduoja gauti pirmąją Gervės statulėlę.

M.Kavtaradzė (dešinėje) filmavimo aikštelėje.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
M.Kavtaradzė (dešinėje) filmavimo aikštelėje.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
M.Kavtaradzė ir V.Katkus.<br>LiKA nuotr.
M.Kavtaradzė ir V.Katkus.<br>LiKA nuotr.
V.Katkus filmavimo aikštelėje.<br>LiKA nuotr.
V.Katkus filmavimo aikštelėje.<br>LiKA nuotr.
Kadras iš filmo „Iglu“.<br>LiKA nuotr.
Kadras iš filmo „Iglu“.<br>LiKA nuotr.
Kadras iš filmo „Iglu“.<br>LiKA nuotr.
Kadras iš filmo „Iglu“.<br>LiKA nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

2016-05-02 14:12, atnaujinta 2017-05-26 22:12

Dažniausiai savo filmuose apie bendraamžius ir šiandienos pasaulį pasakojanti jauna kūrėja ir šį kartą nenutolo nuo kasdieniškų klausimų. Naujausiame savo trumpametražiame filme „Iglu“ M.Kavtaradzė žiūrovą nukelia į Vilniaus mikrorajoną, kuriame stovi tikras eskimų namelis.

M.Kavtaradzės vardas kino pasaulyje žinomas jau nuo moksleiviškų jos darbų „Skalvijos“ kino akademijoje. Pirmas laimėtas „Sidabrinės gervės kiaušinis“ jai drauge su Marija Stonyte buvo įteiktas už bendrą filmą „Paskutinis žmogus, su kuriuo kalbėjau“, o antrąjį „kiaušinį“ režisierė gavo praėjusiais metais už filmą „Man dvim keli“. Studentiškas kūrėjos filmas „Pasakyk, kad neskaudės“ pateko į San Sebastiano kino festivalio studentų kūrybos programą. Tad jauna režisierė jau turi kuo didžiuotis.

Šiųmečiuose kino apdovanojimuose „Sidabrinė gervė“ režisierių M.Kavtaradzės ir Vytauto Katkaus bendras darbas „Iglu“ pretenduoja tapti Metų geriausiu trumpametražiu vaidybiniu kino filmu.

„Man apdovanojimai yra svarbūs tiek, kiek gali padėti įgyvendinant ateities projektus. Žinoma, gauti apdovanojimą visuomet yra smagu, tačiau svarbiausia – laukiantys projektai“, – atsidūrusi tarp šių metų nominantų, kalbėjo M.Kavtaradzė.

Pasak režisierės, naujausias jos ir V.Katkaus filmas „Iglu“ žvelgia į vieno Vilniaus mikrorajono gyvenimą. Pagrindinė filmo herojė Greta, kelerius metus praleidusi užsienyje, grįžta į mamos namus Lietuvoje. Savo kambarį ji randa paverstą nuosava mamos kirpykla, todėl nusprendžia kieme pasistatyti „iglu“ – eskimų namelį, kuris greitai ima kliūti kaimynams.

„Mums rūpėjo pagvildenti, kodėl žmonės kovoja prieš tai, kas jiems visiškai netrukdo. Kurdami filmą stengėmės parodyti mikrorajonuose gyvenančių žmonių požiūrį į nematytus dalykus, nesugebėjimą priimti kitokio gyvenimo būdo, net jeigu jis visiškai niekam netrukdo. Šis filmas kalba apie nemokėjimą pritapti grįžus į gimtinę, infantilumą ir savo vietos gyvenime paieškas“, – teigė trumpametražio filmo režisieriai.

Pasak Marijos, eskimų namelis buvo pastatytas viename Pilaitės mikrorajono kiemų, kur sulaukė didelės gyventojų nuostabos ir dėmesio.

„Iglu stovėjo filmo operatoriaus ir režisieriaus Vytauto Katkaus gimtajame rajone. Patį namelį mums pastatė mylima dailininkė Sigutė Šimkūnaitė su savo komanda. Tiesa, jis buvo statomas ne iš tikro ledo luitų, o iš putoplasto. Šis eskimų namelis sulaukė daug aplinkinių dėmesio – žmonės ir po filmo kalbėjo, kad savo rajone pastebėjo keistą namelį, dar ilgai jį aptarinėjo“, – pasakojo režisierė.

M.Kavtaradzė atskleidė įkvėpimo ieškanti ne tik kasdienėje aplinkoje bei knygose. „Įkvėpimo aš ieškau ir aktualijose, interneto naujienų portaluose, filmuose, dainose. Bet iš tikro niekada nesuprantu, kaip randasi naujo filmo idėja, nes dažniausiai atrodo, kad ji visada jau buvo mano galvoje“, – prisipažino režisierė.

Anot Marijos, filmų kūrimas – brangus malonumas, o jaunam kūrėjui gauti finansavimą yra be galo sunku. Tačiau režisierė tiki, kad šioje rinkoje ji įsitvirtins ilgam.

Jau devintą kartą šį pavasarį vyksiantys kino apdovanojimai Sidabrinė gervė gegužės 27-ąją 18 val. 30 min. bus tiesiogiai transliuojami per LRT televiziją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Gyvai: G. Landsbergio ir Europos Tarybos generalinės sekretorės komentarai