Trumpam animaciniam filmui sukurti prireikė dvejų metų

Danijoje gyvenančio šeimyninio dueto Urtės ir Johano Oettingerių animacinis filmas „Nuopuolis“ gegužės 27-ąją vyksiančiuose kasmetiniuose Lietuvos kino „Sidabrinė gervė“ apdovanojimuose pretenduoja į Metų geriausio animacinio filmo titulą. Režisieriai atskleidė, kad vos šešias minutes trunkantis trumpametražis animacinis filmas dienos šviesą išvydo net po dvejų metų kūrybinio darbo.

Viskas, ką „Nuopuolio“ žiūrovai mato ekrane, sukurta specialiai šiam filmui.
Viskas, ką „Nuopuolio“ žiūrovai mato ekrane, sukurta specialiai šiam filmui.
Viskas, ką „Nuopuolio“ žiūrovai mato ekrane, sukurta specialiai šiam filmui.
Viskas, ką „Nuopuolio“ žiūrovai mato ekrane, sukurta specialiai šiam filmui.
Viskas, ką „Nuopuolio“ žiūrovai mato ekrane, sukurta specialiai šiam filmui.
Viskas, ką „Nuopuolio“ žiūrovai mato ekrane, sukurta specialiai šiam filmui.
Urtė ir Johanas Oettingeriai pretenduoja į „Sidabrinę gervę“ už Metų geriausią animacinį filmą.
Urtė ir Johanas Oettingeriai pretenduoja į „Sidabrinę gervę“ už Metų geriausią animacinį filmą.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

May 2, 2016, 10:34 AM, atnaujinta May 26, 2017, 11:06 PM

Lėlinės animacijos trumpametražis filmas „Nuopuolis“ – tai pirmasis bendras Urtės ir Johano režisūrinis darbas. Pasak kūrėjų, filmo idėją įkvėpė tradicinis gruziniškas tostas, kuriame pasakojama kalnuose medžiojančio erelio istorija. Taip būtų galima trumpai papasakoti siužetą, tačiau filmo žinutė yra kur kas svarbesnė. „Šis filmas yra apie tai, kaip svarbu išlikti savimi, kad ir ką besakytų kiti“, – teigia autoriai.

Danijoje gyvenantys U. ir J.Oettingeriai atskleidė, kad vos šešias minutes trunkantis trumpametražis animacinis filmas „Nuopuolis“ dienos šviesą išvydo po dvejų metų kūrybinio darbo.

Anot menininkų, sukurti animacinį filmą – tai labai sudėtingas ir ilgas procesas: „Animacija reikalauja daug laiko, kantrybės ir žmonių. „Nuopuolis“ – sudėtingas filmas, nes jame naudojama lėlinė ir kompiuterinė animacija, tad kūrybos procesas buvo dvigubai sunkesnis ir ilgesnis“.

Trumpametražis filmas „Nuopuolis“ išsiskiria originalia animacija. Nors lėlinė technika pačiai Urtei buvo nauja, tačiau be galo įdomi.

„Viskas, ką šio filmo žiūrovas mato ekrane, buvo sukurta specialiai: lėlės pagamintos iš metalinių šarnyrų, silikono, plastiko ir vilnos, kalnai pastatyti iš porolono ir smėlio, audra ir saulėtekis sukurti kompiuterio pagalba. Kiekvienas judesys animuotas rankomis, apšviestas kino lempomis ir nufotografuotas po vieną kadrą. Tai ilgas procesas, teikiantis malonumą kūrėjui, taip pat kaip ir jo rezultatas“, – pasakojo režisierė.

Filmas „Nuopuolis“ ir jo kūrybinė komanda tradiciniuose kino apdovanojimuose „Sidabrinė gervė“ nominuoti Metų geriausio animacinio filmo kategorijoje. Režisierė U.Oettinger neslėpė, kad toks įvertinimas džiugina: „Tai galimybė filmui būti pamatytam – tai labai svarbu“.

Pasak animacijos kūrėjų, šio žanro padėtis Lietuvoje gerėja: įvairūs projektai gauna finansavimą, lietuvių animaciniai filmai patenka į prestižinius animacijos festivalius, įsilieja į kitas meno šakas, auga susidomėjimas šiuo žanru. „Lietuvių animacijos kūrėjų bendruomenė yra nedidelė, tačiau labai geranoriška ir entuziastinga“, – džiaugėsi filmo prodiuserė Agnė Adomėnė.

Tačiau apdovanojimus organizuojančios LiKA statistika rodo ką kita: praėjusiais metais dalyvauti „Sidabrinės gervės“ kino apdovanojimuose paraiškas pateikė net 13 animacinių filmų kūrėjų, šiais – tik penki.

Su kokiomis problemomis šiandien susiduria Lietuvoje kuriantys animatoriai? Kartu su U. Ir J. Oettingeriais dirbusi prodiuserė A.Adomėne pripažino, kad pas mus trūksta profesionalių ir kvalifikuotų šios srities specialistų, todėl ir animacinių filmų sukuriama kur kas mažiau nei vaidybinių.

„Animacijos gamybos procesas yra ilgas ir sudėtingas, reikalaujantis daug išteklių. Tačiau jis vienodai sudėtingas tiek Lietuvoje, tiek bet kurioje kitoje pasaulio šalyje. Galbūt pagrindinė mūsų problema – kvalifikuotų animatorių trūkumas“, – svarstė prodiuserė.

A.Adomėne paneigė mitą, kad neva animaciją sukurti kainuoja daug pigiau nei vaidybinį filmą. „Dėl gamybos ypatumų dažnai susidaromas klaidingas įspūdis, kad animacinių filmų biudžetas turėtų būti mažesnis nei vaidybinių. Taip nėra. Kokybiškas animacinis kinas reikalauja labai daug lėšų“, – pabrėžė prodiuserė.

Anot jos, animacijai skiriamas finansavimas Lietuvoje galėtų būti didesnis, kaip ir visoms kitoms meno ir kultūros sritims.

Jau devintą kartą šį pavasarį vyksiantys „Sidabrinės gervės“ kino apdovanojimai gegužės 27-ąją 18.30 val. bus tiesiogiai transliuojami per LRT televiziją. Prestižinių apdovanojimų „Sidabrinė gervė“ globėjas yra Lietuvos Respublikos Ministras Pirmininkas Algirdas Butkevičius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.