Sensacingos sėkmės sulaukęs filmas „Avinai“ – vėl ekranuose

Kanų festivalio konkursinės programos „Ypatingas žvilgsnis“ nugalėtojas filmas „Avinai“ („Rams“), tapęs vienu „Kino pavasario“ favoritų, net ir per papildomą šio festivalio savaitę nespėjo numalšinti publikos susidomėjimo. Todėl nuo gegužės 13-osios „Avinai“ bus rodomi net 7 šalies miestuose – Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje, Šiauliuose, Panevėžyje, Marijampolėje ir Mažeikiuose.

Filme vidinantys tikri avinai buvo dresuojami.
Filme vidinantys tikri avinai buvo dresuojami.
Svarbus vaidmuo filme tenka islandų ūkininkystės tradicijoms, senojo ir modernaus pasaulio susidūrimui, Islandijos visuomenei bei bendražmogiškoms vertybėms.
Svarbus vaidmuo filme tenka islandų ūkininkystės tradicijoms, senojo ir modernaus pasaulio susidūrimui, Islandijos visuomenei bei bendražmogiškoms vertybėms.
„Avinų“ režisierius G.Hakonarsonas lankėsi Lietuvoje.
„Avinų“ režisierius G.Hakonarsonas lankėsi Lietuvoje.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2016-05-09 14:57, atnaujinta 2017-05-26 03:33

„Filmas pasakoja apie paprastus žmones. Jis labai universalus, nes daugelis gali susitapatinti su personažais – dažna situacija, kai dėl kokio nors incidento nustoji kalbėtis su artimu žmogumi“, – po vieno seanso Lietuvoje žiūrovams pasakojo filmo režisierius Grimuras Hakonarsonas, viešėjęs „Kino pavasaryje“.

„Avinai“ – tai istorija apie du brolius, kurie gyvena vienas šalia kito, tačiau jau 40 metų nebendrauja, susikivirčiję dėl žemės. Abu broliai daugelį metų augina avis. Kai vieno jų bandoje kyla epidemija, giminės avininkystei ima grėsti galas.

Pasak režisieriaus, „Avinai“ nėra tik filmas apie brolių konfliktą. Svarbus vaidmuo jame tenka islandų ūkininkystės tradicijoms, senojo ir modernaus pasaulio susidūrimui, Islandijos visuomenei bei bendražmogiškoms vertybėms, įsitikinimams ir principams.

Po sėkmingos pasaulinės premjeros Kanuose juosta pelnė daugybę apdovanojimų ir nominacijų kituose pasaulio kino festivaliuose. Neseniai „Avinai“ buvo išrinkti geriausiu Irano kino festivalio filmu, o vieną iš brolių įkūnijęs Silveris Simorghas – geriausiu aktoriumi.

Drama keliauja ne tik po festivalius, bet ir po įvairių šalių kino sales, kurios visuomet lūžta nuo žiūrovų. G.Hakonarsonas tai vadina ne tik savo paties, bet ir visos šalies kino pergale ir nauju etapu jo istorijoje.

Šią savaitę Kanų festivalį atidarys vieno žymiausių pasaulio režisierių Woody Alleno naujausias filmas „Cafe Society“. Interviu „Hollywoodreporter“ paklaustas, koks neseniai matytas filmas jam paliko didžiausią įspūdį, W.Allenas įvardijo būtent „Avinus“, pridurdamas, kad amerikiečiai nebesukuria tiek daug gerų filmų, kaip anksčiau.

Seniau tas pats leidinys apie „Avinus“ rašė: „Režisierius ne tik įtikinamai perteikia savo šaliai būdingą gyvenimo būdą, bet ir dviejų artimų žmonių ryšį, kuris nedingsta netgi nesikalbant keletą dešimtmečių. Didžiulis ir brolius suvaidinusių aktorių indėlis. Itin galingas emocinis krūvis jiems tenka paskutinėje, ypač jautrioje filmo scenoje.“

Vienas įtakingiausių kino leidinių „Variety“ pabrėžė „Avinų“ autentiką: „Drauge su metų laikais besikeičianti Islandijos gamta, šiauriečiams būdingas humoras, veikėjų charakterius dar aiškiau atskleidžiantis interjeras ir avininkystės tradicijos – tai dokumentikai būdinga autentika, per ją pasakojama ši jautri istorija“.

„Kai kurios filmo scenos ir situacijos tokios jautrios, kad negali likti abejingas „Avinams“. O veikėjai tokie savi, kad imi su jais tapatintis“, – pagyrų negaili ir „Screendaily“.

„Kino pavasario“ lankomiausių filmų viršūnėje atsidūrę „Avinai“ grįžta į šalies kino ekranus ir stengsis juose išlikti kuo ilgiau.

Nuo gegužės 13 d. Vilniuje filmas bus rodomas kino teatruose „Forum Cinemas Vingis“, „Pasaka“ ir „Skalvija“, Kaune – „Romuvoje“, Klaipėdoje – „Kultūros fabrike“, Šiauliuose – „Atlantic Cinemas“, Marijapolėje – „Spindulyje“ ir Mažeikiuose – „Pirmame kadre“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Lietuva tiesiogiai“: prezidento rinkimai – ko nemato Vilniaus burbulas?