Kanų Auksinė palmės šakelė – K.Loachui už filmą apie skurdo gėdą

Kairiųjų pažiūrų režisierius, kuriam kitą mėnesį sueis 80 metų, ir anksčiau garsėjo kaip menininkas, kuriam rūpi gyvenimo pažeminti ir paniekinti žmonės. 

„Turime suteikti vilties žinią – turime sakyti, kad įmanomas kitas pasaulis“, – atsiimdamas Kanų kino festivalio Auksinės palmės šakelės apdovanojimą sakė britų režisierius K.Loachas.<br>AP nuotr.
„Turime suteikti vilties žinią – turime sakyti, kad įmanomas kitas pasaulis“, – atsiimdamas Kanų kino festivalio Auksinės palmės šakelės apdovanojimą sakė britų režisierius K.Loachas.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 22, 2016, 8:32 PM, atnaujinta May 24, 2017, 3:23 PM

Kairiųjų pažiūrų režisierius, kuriam kitą mėnesį sueis 80 metų, ir anksčiau garsėjo kaip menininkas, kuriam rūpi gyvenimo pažeminti ir paniekinti žmonės. 

Jo juosta, laimėjusi aukščiausią Kanų festivalio apdovanojimą, pasakoja apie staliaus Danielio Bleiko kafkiškas pastangas po patirto širdies smūgio gauti Didžiojoje Britanijoje jam priklausančias socialines išmokas. 

Danielis Bleikas, kurį suvaidino Dave'as Johnsas, pats užpultas bėdų susidraugauja su jauna vieniša motina, auginančia du vaikus. Ji buvo nubausta už tai, kad pasirodė per vėlai socialinės rūpybos centre, todėl liko be pinigų maistui. 

Prestižinis apdovanojimas britų kino meno veteranui buvo visiškai netikėtas, mat favoritais laimėti buvo laikoma linksma vokiška komedija „Tonis Erdmanas“, kurią pastatė Berlyne gyvenanti Maren Ade, taip pat amerikietiško nepriklausomo kino legendos Jimo Jarmuscho kūrinys „Patersonas“. 

„Turime suteikti vilties žinią – turime sakyti, kad įmanomas kitas pasaulis“, – atsiimdamas apdovanojimą sakė K.Loachas. 

Režisierius festivalio metu žurnalistams sakė, jog “labiausiai pažeidžiamiems žmonėms sakoma, kad jų skurdas yra jų pačių yda“. 

Po šios nelauktos sėkmės K.Loachas papildė elitinį režisierių, dukart tapusių Auksinės palmės šakelės laureatais, klubą, kuriam taip pat priklauso broliai Lucas ir Jeanas Pierre'as Dardenne'ai, Emiras Kusturica, Michaelis Haneke.

Kanų festivalio Didįjį prizą namo išsiveš 27 metų kanadiečių režisierius Xavier Dolanas už kino žurnalistų skeptiškai priimtą šeimos dramą „Viso labo tai tik pasaulio pabaiga“, kurioje vadina pirmojo ryškumo prancūzų žvaigždės. 

Didžiajai Britanijai taip pat atiteko Žiuri prizas, kuris buvo skirtas Andrea Arnold už energija trykštančią juostą „Amerikietiška meilutė“ (American Honey) apie socialiai nuskriaustus jaunuolius, kurie verčiasi siūlydami žmonėms užsiprenumeruoti žurnalą. 

Geriausio režisieriaus apdovanojimą pasidalijo rumunų režisierius Cristianas Mungiu ir prancūzų kūrėjas Olivier Assayasas. C.Mungiu, kuris Auksinę palmės šakelę yra pelnęs 2007 metais, buvo apdovanotas už juostą „Abitūra“ (Bacalaureat) apie tėvo dilemą dėl to, kaip išmokslinti dukrą, kad ji gautų stipendiją studijuoti Didžiosios Britanijos universitete ir galėtų ištrūkti iš korumpuotos Rumunijos. 

O.Assayas prizas teko už juostą „Asmeninė pirkėja“ (Personal Shopper), kurioje nusifilmavo Holivudo žvaigždė Kristen Stewart. Kritikams šis fantastinis trileris susižavėjimo nesukėlė ir buvo skandalingai nušvilptas. 

Irano kino žvaigždė Shahabas Hosseini laimėjo geriausio aktoriaus apdovanojimą už vyro, kurį sukrėtė žmonos užpuolimas, vaidmenį juostoje „Komivojažierius“. 

„Šis prizas priklauso mano tautai ir aš jį atiduodu jiems iš visos širdies“, – sakė 42 metų aktorius, kuris yra laimėjęs Auksinį obuolį už vaidmenį 2011 metų filme “Išsiskyrimas“ (Jodai-e Nader az Simin). Abi šias juostas režisavo Irano kino meistras Asgharas Farhadi. 

Filipinų muilo operų žvaigždė Jaclyn Jose laimėjo geriausios aktorės prizą už motinos, kuri, norėdama pragyventi, priversta pardavinėti narkotikus, vaidmenį juostoje „Ma' Rosa“. 

Užlipusi ant scenos pasiimti apdovanojimo ašarų netramdanti Jose sakė, kad ją taip nustebino sprendimas apdovanoti ją už vaidmenį juostoje, kurią pastatė režisierius Brillante Mendoza. 

Po beveik dviejų savaičių žvaigždžių mirgėjimo ir skandalų ir keleto jaudinančių filmų, parodytų svarbiausioje pasaulio kino mugėje, Auksinės palmės šakelės laureatą iš 21 juostos rinko devynių garsenybių komisija, vadovaujama “Pašėlusio Makso“ režisieriaus George‘o Millerio.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.