A. Sokurovas ramina: „Konflikto su Rusija Baltijos šalyse nebus“

„Esu įsitikinęs, kad Baltijos regione konflikto su Rusija niekad nebus – tai kužda mano intuicija“, – vakar Vilniuje pareiškė žymus rusų režisierius Aleksandras Sokurovas. Lietuvoje jis pristatė savo filmą.

A.Sokurovas per savo karjerą patyrė ir šilta, ir šalta.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
A.Sokurovas per savo karjerą patyrė ir šilta, ir šalta.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Asta Andrikonytė („Lietuvos rytas“)

Aug 17, 2016, 1:18 PM, atnaujinta May 15, 2017, 4:41 PM

Vienas ryškiausių šių laikų kino kūrėjų atvyko į Vilnių ir Kauną susitikti su savo naujausio filmo „Frankofonija“ publika.

65 metų A.Sokurovas vakar bendravo su žiūrovais sostinės kino teatre „Forum Cinemas Vingis“, šiandien atsakys į kauniečių klausimus „Romuvoje“.

A.Sokurovas per savo karjerą patyrė šilta ir šalta.

Šiandien jo filmai skina tarptautinių konkursų laurus, o sovietmečiu daug kūrinių buvo uždrausti.

Menininkas piešė nepagražintą tikrovę, nebijojo personažų lūpomis išsakyti anuomet nepriimtinos savo nuomonės.

Vengia politikuoti

Vakar kūrėjas ne kartą pabrėžė nesiekiantis politikuoti: „Man visada buvo svarbesni vidiniai žmogaus procesai.“

Jis atsargiai ir painiai atsakinėjo į klausimus apie Rusijos politinę situaciją ir liejo sentimentus Europai: „Esu ir siela, ir krauju, ir apmąstymais susijęs su europietiška kultūra. Be jos aš žūčiau.“

Paklaustas, kokių europietiškų atramų randa Rusijoje, kūrėjas įvardijo demokratinius idealus. Tačiau čia pat dėl sudėtingos politinės situacijos jis apkaltino visuomenės nenorą kovoti už demokratinius principus.

Revoliucija – pražūtinga

„Politinė situacija susijusi ne su politine, o platesne aplinka“, – aiškino režisierius. Anot jo, visos blogybės kyla dėl politikos suplakimo su primityviais ekonominiais interesais.

„Kuo daugiau politikoje ekonomikos, tuo mažiau paisoma liaudies poreikių ir nemokama pažvelgti į ateitį. Nė vienos Europos šalies vadovai šiandien nesugeba numatyti ateities bent penkeriems ar dešimčiai metų į priekį.

Europa išdavė evoliucijos principus, į kuriuos visada rėmėsi. Visuomenės raidai ėmė vadovauti tokie žmonės kaip Steve’as Jobsas. Jie siūlo ne evoliucijos, o revoliucijos principus, kurie visada suvalgo savo vaikus.

Visi šiuolaikiniai politikai yra revoliucionieriai, kad ir kokia partija prisidengtų. Ir dabartinis terorizmas – tai religiniais principais pagrįstas naujas revoliucinis judėjimas“, – dėstė intelektualaus kino kūrėjas.

Tačiau A.Sokurovas nėra visiškai nusišalinęs nuo politikos. Jis nepriklauso jokiai partijai, bet neslėpė remiantis „Jabloko“ aktyvistus: „Tai vienintelė stabili, senų tradicijų politinė demokratinė organizacija Rusijoje. Ji vienintelė atvirai gina šalies demokratinę konstituciją.

Man patinka mūsų konstitucija ir didelį nerimą kelia jos diskreditavimas.“

„Jabloko“ pelnė A.Sokurovo palankumą ir tuo, kad vienintelė remia Sankt Peterburgo judėjimą, kuris rūpinasi šio miesto išsaugojimu.

„Aš esu mažas žmogus, niekas – neturiu įtakos Rusijos gyvenimui ir kultūrai. Tačiau turiu žmogiško orumo ir noriu bent šiek tiek prisidėti prie permainų“, – kuklinosi kino įžymybė.

Renka medžiagą naujam filmui

Šiuo metu A.Sokurovas renka medžiagą naujam filmui apie Antrąjį pasaulinį karą. Ši tema įspūdingai atskleista ir „Frankofonijoje“, pasakojančioje Paryžiaus Luvro muziejaus istoriją. Režisierius įterpė į ją ir kraupų Leningrado blokados epizodą, aranžuotą Rusijos himną.

Šį filmą A.Sokurovas pavadino elegija Europai.

Paklaustas, ar jis nėra ir elegija Rusijai, nepasinaudojusiai galimybėmis tapti viena Europos sesių, autorius pabrėžė, jog filmas su Rusija nesusijęs.

„Tai mano apmąstymai apie Europą, kaip sunku joje pasiekti vienybę, spręsti moralines problemas“, – tvirtino menininkas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.