Venecijos kino festivalio prognozės: kas gaus „Auksinį liūtą“?

Minimi du lyderiai

Filmo „Džeki“ režisierius P.Larrainas ir pagrindinio vaidmens atlikėja N.Portman 73-ajame Venecijos kino festivalyje.<br>AFP nuotr.
Filmo „Džeki“ režisierius P.Larrainas ir pagrindinio vaidmens atlikėja N.Portman 73-ajame Venecijos kino festivalyje.<br>AFP nuotr.
Miuziklo „La La Land“ režisierius D.Chazelle ir pagrindinio vaidmens atlikėja E.Stone 73-ajame Venecijos kino festivalyje.<br>Reuters nuotr.
Miuziklo „La La Land“ režisierius D.Chazelle ir pagrindinio vaidmens atlikėja E.Stone 73-ajame Venecijos kino festivalyje.<br>Reuters nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2016-09-10 15:30, atnaujinta 2017-05-13 12:52

Minimi du lyderiai

Festivalį pradėjęs Amerikiečio Damieno Chazelle'o režisuotas miuziklas „La La Land“, kuriame vaidina Ryanas Goslingas ir Emma Stone, iškart sužavėjo publiką.

Į 10 dienų trunkantį kino forumą prašmatnioje Lido saloje susirinkę geriausi filmų kritikai iš viso pasaulio audringai pasveikino juostą, pasakojančią apie neturtingą Los Andželo džiazo pianistą ir jo merginą aktorę. Šis miuziklas – tikra duoklė amerikietiškų miuziklų aukso amžiui.

Kitas itin palankiai vertinamas filmas – režisieriaus iš Čilės Pablo Larraino darbas „Džeki“ (Jackie). Jo veiksmas vyksta, praėjus kelioms dienoms po JAV prezidento Johno F.Kennedy nužudymo. Filmas itin didelio susidomėjimo sulaukė dėl įsimintiną Jacqueline Kennedy vaidmenį sukūrusios Natalie Portman.

„Jaučiausi, lyg būčiau vadinusi pačiame pavojingiausiame filme, nes visi žino, kaip Jackie atrodė, kalbėjo, vaikščiojo“, – žurnalistams prisipažino N.Portman, kol garsenybės buvo plukdomos į festivalį vandens taksi. 

Lipa favoritams ant kulnų

Ilgai lauktas Terrence'o Malicko dokumentinis filmas „Kelionė laiku“ (Voyage of Time: Life's Journey) apie Visatos gyvenimą ir mirtį sujaudino kritikus ir publiką dėl stulbinančių specialiųjų efektų bei tikrų, kvapą gniaužiančių Žemės vaizdų.

Tačiau šiems tviskantiems JAV gigantams nenusileidžia ir argentiniečių režisierių Gastono Duprato bei Mariano Cohno komedija „Nusipelnęs pilietis“ (El ciudadano ilustre). Ši juosta vaizduoja Nobelio premijos laureatą rašytoją, pirmą kartą po 40 metų sugrįžtantį į savo gimtąjį miestelį.

Minėtiems filmams ant kulnų lipa filipiniečio režisieriaus Lavo Diazo filmas „Moteris, kuri išėjo“ (Ang Babaeng Humayo), audringai pasitikta nespalvota juosta apie neteisingai nuteistą mokytoją, planuojančią atkeršyti ją įskundusiam savo buvusiam vaikinui.

Apdovanojimų ceremonija prasidės 19 val. vietos (20 val. Lietuvos) laiku.

Ištroškę „Oskarų“

Venecijos kino festivalis sustiprino savo reputaciją, kai parodė „Oskarus“ geriausio filmo kategorijoje pelniusių kūrinių premjeras: „Sensaciją“ (Spotlight), „Žmogų-paukštį“ (Birdman) ir „Gravitaciją“ (Gravity). Į šį sąrašą gali patekti ir buvusio dizainerio Tomo Fordo režisuota drama „Naktiniai gyvūnai“ (Nocturnal Animals).

Gąsdinantis ir jaudinantis filmas, kuriame patrauklius vaidmenis sukūrė JAV žvaigždės Amy Adams ir Jake'as Gyllenhaalas, pasakoja blogai pasibaigusią vienos poros istoriją apie savęs žalojimą, meilę, išdavystę ir kerštą.

Geriausio aktoriaus apdovanojimą pretenduoja gauti Oscaras Martinezas, vaidinantis ciniką rašytoją filme „Nusipelnęs pilietis“, arba R.Goslingas už sentimentalaus muzikanto vaidmenį miuzikle „La La Land“.

Dėl prizų varžosi 20 filmų

A.Adams į geriausios aktorės titulą pretenduoja dėl vaidmenų filme „Naktiniai gyvūnai“ ir mokslinės fantastikos dramoje „Atvykimas“ (Arrival). Pastarojoje juostoje jos herojė yra vienintelė, galinti padėti susikalbėti grupei civilizuotų ateivių ir pasaulio galybių lyderiams, norintiems paspausti branduolinio ginklo mygtuką.

Jeigu komisija, pirmininkaujama britų režisieriaus Samo Mendeso, susižavės padarais su čiuptuvais, jiems neabejotinai patiks ir meksikiečio Amato Escalante drama „Laukinė sritis“ (La Region Salvaje) apie ateivį, kuriam seksualinį malonumą teikia drąsa ir beprotybė.

Dėl prizų varžosi 20 filmų, tarp jų – ir režisierės Anos Lily Amirpour (Anos Lili Amirpur) antroji juosta „Bloga partija“ (Bad Batch), kanibališka meilės istorija su Jimu Carrey ir Keanu Reevesu. Šis filmas pasakoja apie jauną merginą, kuri galiausiai įtraukiama į valgiaraštį distopinėje ateityje Jungtinėse Valstijose.

Prancūzų režisieriaus Stephane'o Brize juosta „Moters gyvenimas“ (Une vie) yra realiausia pretendentė gauti „Sidabrinį liūtą“ už geriausią režisieriaus darbą. Ši epinė drama, kurios veiksmas vyksta XIX amžiaus Prancūzijoje, pasakoja vaikiškos baronienės, kurią kankina ištvirkęs vikontas, istoriją.

Festivalyje buvo parodyta ir nemažai premjerų, nesivaržančių dėl prizų – pavyzdžiui, italo Paolo Sorrentino sukurtas kelių dalių televizijos filmas „Jaunasis popiežius“ (The Young Pope), kuriame pirmąjį amerikiečių kilmės katalikų pontifiką suvaidino Jude'as Law.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.