Ši medžiaga yra skirta vyresniems nei 18 metų skaitytojams.
Ar jums jau yra 18 metų?
Ne

Skandalas po dešimtmečių: kultinio filmo aktorė jautėsi išprievartauta

Kadras iš filmo „Paskutinis tango Paryžiuje“.
Kadras iš filmo „Paskutinis tango Paryžiuje“.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 4, 2016, 8:55 PM, atnaujinta Feb 10, 2018, 12:46 AM

Prieš „Paskutinio tango Paryžiuje“ garsiosios išprievartavimo scenos panaudojant sviestą filmavimą režisierius Bernardo Bertolucci ir aktorius Marlonas Brando neįspėjo Marios Schneider, kas vyks. Ši žinia nuvilnijo per Holivudo aktorių ir režisierių socialinius tinklus.

„Neatleistina. Kaip režisierė negaliu to suprasti. Kaip moteris jaučiu siaubą, pasibjaurėjimą ir įniršį“, – pareiškė režisierė Ava DuVernay („Selma“).

„Niekada nebebūsiu tokios nuomonės apie šį filmą, B.Bertolucci ar M.Brando, kokios iki šiol buvau. Tai netgi daugiau negu šlykštu. Aš įtūžęs“, – parašė aktorius Chrisas Evansas (vaidina Kapitoną Ameriką).

„Begėdiška ir baisu“, – trumpai pakomentavo naujieną prodiuseris Scottas Derricsonas („Daktaras Streindžas“).

Tokią reakciją sukėlė italų režisieriaus interviu, kuriame jis papasakojo, kaip buvo kuriamas 1972 m. klasikinis erotinis filmas „Paskutinis tango Paryžiuje“. Interviu įrašas internete paskelbtas dar lapkričio 23-iąją, bet žiniasklaida jį pastebėjo vėliau.

Interviu įrašytas 2013-aisiais, praėjus dvejiems metams po pagrindinio vaidmens atlikėjos aktorės M.Schneider mirties. B.Bertolucci pirmą kartą prisipažino, kad M.Schneider nežinojo, kokioje scenoje jai teks dalyvauti, nes scenarijuje to epizodo nebuvo: „Sceną su sviestu mudu su Marlonu sugalvojome rytą prieš filmavimą. Pasielgiau baisiai M.Schneider atžvilgiu, nes nepasakiau, kas vyks. Norėjau, kad ji sureaguotų ne kaip artistė, o kaip mergina, kad pasijustų pažeminta. Manau, ji nekentė manęs ir Marlono už tai, kad neįspėjome apie sviestą. Vis dar jaučiuosi dėl to kaltas, bet nesigailiu to.“

2007 metais M.Schneider interviu pareiškė, kad jautėsi taip, tarsi M.Brando ir B.Bertolucci ją būtų išties išprievartavę: „Marlonas man pasakė: „Maria, nesijaudink, juk tai viso labo tik filmas.“ Bet per filmavimą, nors Marlono veiksmai buvo netikri, aš tikrai verkiau. Pasijutau pažeminta ir, tiesą sakant, išprievartauta M.Brando ir B.Betolucci.“

Per filmavimą M.Schneider buvo 19 metų. 2011-aisiais ji mirė Paryžiuje nuo vėžio. Po filmo „Paskutinis tango Paryžiuje“ ji niekada daugiau nebedirbo su B.Bertolucci ir su juo nesikalbėjo.

M.Brando mirė 2004-aisiais, sulaukęs 80 metų. Jis taip pat dvidešimt metų po filmo sukūrimo nebendravo su B.Bertolucci. Filmo „Paskutinis tango Paryžiuje“ premjera įvyko 1973 metais, jis buvo nominuotas „Oskarui“ už geriausią vyrišką vaidmenį ir geriausią režisūrą, taip pat dviem Auksiniams gaubliams.

Dabar B.Bertolucci 76 metai. Jo paskutinis filmas „Svajotojai“ sukurtas prieš 13 metų.

Parengė Milda Augulytė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.