Geriausi 2016 metų filmai: kokį dešimtuką sudarė „The Wall Street Journal“

2016-ieji sulaukė gražaus kino derliaus. Išrinkti geriausius filmus tikrai nelengva, bet ne vienas leidinys pamėgino. Štai kokį dešimtuką sudarė įtakingas JAV leidinys „The Wall Street Journal“, aišku, pirmenybę teikęs amerikietiškiems filmams. Daugelis jų pernai susižėrė prestižinių festivalių prizus ir kitus apdovanojimus.

R.Goslingas ir E.Stone filme „Kalifornijos svajos“.
R.Goslingas ir E.Stone filme „Kalifornijos svajos“.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 4, 2017, 11:16 AM, atnaujinta Feb 9, 2018, 7:35 PM

1. Damieno Chazelle'o „Kalifornijos svajos“ („La La Land“, JAV).

Tai duoklė amerikietiškų miuziklų aukso amžiui. Filmo veiksmas vyksta Los Andžele, jis pasakoja apie neturtingą, bet ambicingą džiazo pianistą ir jo merginą aktorę, nesėkmingai siekiančią prasimušti į didžiąją sceną.

Pora susitinka per automobilių spūstį Los Andžele, o vėliau ir įžymybių vakarėlyje, po kurio jie tęsia viliones stepo ir pramoginių šokių pasirodymais, primenančiais amerikiečių ikonas Fredą Astaire'ą ir Ginger Rogers. Džiazo pianistą Sebastianą suvaidino Ryanas Goslingas, naivią romantikę Miją – Emma Stone.

Filme atgyja klasikinių miuziklų scenos, užuominų apie senąsias šio žanro juostas. „Miuziklai turi kažką ypatinga; tai filmai apie svajonių šalį, pasaulį, kuriame galima staiga imti dainuoti, sulaužyti realybėje galiojančias taisykles. Dabar kaip niekad didžiajame ekrane mums reikia vilties ir romantikos“, – sakė 31 metų amerikiečių režisierius, buvęs džiazo muzikantas D.Chazelle.

2. Kennetho Lonergano „Mančesteris prie jūros“ („Manchester by the Sea“, JAV).

Įtaigi, sukrečianti, emocinga šeimos drama. Pagrindinis jos veikėjas Ly Čandleris patiria siaubingą tragediją, kuri apverčia jo gyvenimą aukštyn kojomis. Negalėdamas susitaikyti su skausmu, vyras išsiskiria su žmona ir išvyksta gyventi kitur.

Tačiau po keliolikos metų, mirus broliui, Ly priverstas sugrįžti į gimtuosius namus, mat turi tapti 16-mečio sūnėno globėju. Vyras stoja akistaton su savo skaudžia praeitimi, iš naujo išgyvena joje paliktą skausmą, stengiasi susitaikyti su likimu.

Be jokių išorinių efektų stulbinamai gilų pagridinį filmo personažą sukūręs Casey Affleckas laikomas favoritu varžybose dėl geriausio aktoriaus „Oskaro“.

3. Barry Jenkinso „Mėnesiena“ („Moonlight“, JAV).

Filmas pasakoja jauno juodaodžio gyvenimo istoriją nuo vaikystės iki pilnametystės bei savo vietos sudėtingame pasaulyje paieškas. Herojų užgrūdina prastos reputacijos Majamio rajono kasdienybė, bet jis išsaugo vaikišką trapumą.

Filme vaidinantys Mahershala Ali ir Naomie Harris laikomi realiais pretendentais į „Oskarų“ nominacijas.

4. Andrea Arnold „Amerikietiška meilutė“ („American Honey“, JAV-JK).

Energija trykštanti kelio juosta pasakoja apie socialiai nuskriaustus jaunuolius, kurie verčiasi pardavinėdami laikraščių prenumeratą ir susiduria su daugybe geraširdiškų, pakvaišusių dėl popkultūros žmonių. Šis filmas – tarsi spalvingas Amerikos kaleidoskopas. Įsimintinus vaidmenis jame sukūrė Sasha Lane ir Shia LaBoeufas.

5. Maren Ade „Tonis Erdmanas“ (Vokietija).

Originali kino komedija apie senyvo ekscentriško muzikos mokytojo Vinfrydo ir jo dukters, tikros priešingybės, – keliaujančios po pasaulį verslininkės Inesos – santykius. Jiedu matosi retai. Tačiau nugaišus mylimam šuniui, Vinfrydas išdygsta dukrai prieš akis Bukarešte. Inesa išsisukinėja nuo bendravimo su tėvu, bet šis nepasiduoda: sugalvoja įvairiausių būdų susitikti. Jis šiurpina dukrą prisistatydamas tai Vokietijos ambasadoriumi, tai konsultantu Toniu Erdmanu.

Senąjį patrakėlį su begaliniu įkarščiu vaidina Peteris Simonischekas, o Inesą ne mažiau įtaigiai – Sandra Hüller.

6. Davido Mackenzie „Bet kokia kaina“ („Hell or High Water“, JAV).

Tai vesternas apie du brolius, plėšiančius mažų miestelių bankus Vakarų Teksase. Tačiau modernus, peržengiantis žanro rėmus vesternas. Brolius puikiai įkūnijo Chrisas Pine’as ir Benas Fosteris.

7. Jeffo Nicholso „Lovingai“ (JAV).

Tai pasakojimas apie realią tarprasinę porą, 1958-aisiais nuteistą kalėti Virdžinijos pataisos namuose už tai, kad susituokė. Imponuoja ramus šio filmo tonas. Režisierius neaštrindamas balso perteikia poros dramą ir jos atomazgą, kai po dešimtmečio Aukščiausiasis teismas panaikino rasinius suvaržymus tuokiantis. Ričardą ir Mildred Lovingus suvaidino Joelas Edgertonas ir Ruth Negga.

8. Arnaud Desplechin‘o „Mano auksiniai metai“ („Trois souvenirs de ma jeunesse„, Prancūzija).

Filmas pasakoja apie antropologijos profesoriaus kelionę po savo praeitį, atkuria kelis jo gyvenimo epizodus nuo paauglystės iki brandos. Be pagrindinio vaidmens atlikėjo Mathieu Amalric‘o, paminėtinas įspūdingas jaunos debiutantės Lou Roy-Lecollinet darbas.

9. Ezros Edelmano „Pagaminta Amerikoje“ („Made in America“, JAV).

Neprilygstama beveik aštuonių valandų trukmės dokumentika tiems, kurie nori suprasti rasės vaidmenį šiuolaikinės Amerikos teismuose ir socialinėje realybėje.

10. Byrono Howardo ir Richo Moore‘o „Zootopija“ („Zootopia“, JAV).

Animacinis nuotykių filmas visai šeimai, bylojantis apie „Walt Disney“ studijos atgimimą. Meistriškas, jau 55-asis režisierių poros darbas pasakoja apie nepaprastą gyvūnų didmiestį Zootropolį ir jo gyventoją kiškutę Džiudi, kuri trokšta tapti policininke.

Parengė Austė Radžiūnaitė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.