Lietuviškas filmas po užsienio klajonių debiutuoja Vilniuje

Pirmadienį Lietuvos kino teatrų ekranuose bus pradėtas rodyti Linos Lužytės režisuotas filmas „Amžinai kartu“, jau pristatytas ne viename žemyne.

Kadras iš filmo „Amžinai kartu“: aktoriai G.Jaraminaitė ir G.Savickas.<br>Organizatorių nuotr.
Kadras iš filmo „Amžinai kartu“: aktoriai G.Jaraminaitė ir G.Savickas.<br>Organizatorių nuotr.
Pagrindinius „Amžinai kartu“ vaidmenis kuria G.Jaraminaitė ir D.Gavenonis.<br>Rengėjų nuotr.
Pagrindinius „Amžinai kartu“ vaidmenis kuria G.Jaraminaitė ir D.Gavenonis.<br>Rengėjų nuotr.
Kadras iš filmo „Amžinai kartu“.<br>Organizatorių nuotr.
Kadras iš filmo „Amžinai kartu“.<br>Organizatorių nuotr.
Kadras iš filmo „Amžinai kartu“.<br>Organizatorių nuotr.
Kadras iš filmo „Amžinai kartu“.<br>Organizatorių nuotr.
Kadras iš filmo „Amžinai kartu“: aktoriai G.Jaraminaitė ir A.Sakalauskas.<br>Organizatorių nuotr.
Kadras iš filmo „Amžinai kartu“: aktoriai G.Jaraminaitė ir A.Sakalauskas.<br>Organizatorių nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Jan 8, 2017, 11:18 AM, atnaujinta Apr 12, 2017, 2:06 PM

Sausio 9-ąją „Amžinai kartu“ komanda ir kviestiniai svečiai rinksis į raudonojo kilimo premjerą Vilniaus kino teatre „Forum Cinemas Vingis“. Nuo sausio 10-osios prasidės išskirtiniai filmo seansai, lydimi susitikimų su kūrybine komanda – aktoriais Dainiumi Gavenoniu, Gabija Jaraminaite, Rasa Samuolyte, režisiere L.Lužyte bei prodiusere Dagne Vildžiūnaite.

Su vilniečiais komandos nariai susitiks ir sausio 14 d. 19 val. „Skalvijos“ kino centre.

Apkeliavo kelis žemynus

Gruodžio mėnesį filmas buvo rodomas 29-ajame Europos Sąjungos kino festivalyje „European Union Film Showcase“ Vašingtone (JAV). Šį festivalį rengia Europos Sąjungos šalių ambasados, bendradarbiaudamos su Amerikos filmų institutu.

Šiemet festivaliui buvo atrinkti 47 filmai, tarp jų – didžiųjų festivalių prizininkai ir ryškiausi Europos kino debiutantai.

Prieš tai „Amžinai kartu“ viešėjo Kairo ir Turino tarptautiniuose festivaliuose, o juostos premjera Azijoje įvyko tarptautiniame Keralos filmų festivalyje Indijoje.

Prisiviliojo ne vieną garsenybę

Viena šio filmo sėkmės priežasčių – talentinga ir profesionali kūrybinė komanda, kurioje yra ir tarptautinio garso kino vardų. Pavyzdžiui, juostą filmavo iš Moldovos kilęs garsus operatorius Olegas Mutu.

Jis žinomas iš ne vieną Kanų, Berlyno ir daugelio kitų kino festivalių prizus surinkusių ir Lietuvos kino festivaliuose pristatytų filmų.

Tai – rumunų režisieriaus Cristiano Mungiu „4 mėnesiai, 3 savaitės, 2 dienos“ („4 Months, 3 Weeks and 2 Days“) ir „Už kalvų“ („Beyond the Hills“), Ukrainos režisieriaus Siarhejaus Loznicos „Mano laimė“ („My Joy“) ir „Rūke“ („In the Fog“), rusų režisieriaus Aleksandro Mindadzės „Mielasis Hansas, brangusis Piotras“ („My Good Hans“). O.Mutu dirbo ir su lenkų režisieriumi Tomaszu Wasilewskiu kuriant filmą „Jungtinės meilės valstijos“ („United States of Love“).

„Dirbti su operatoriumi O.Mutu buvo svajonė, apie kurią garsiai nekalbėjau. Buvome pradėję darbą su kitu operatoriumi, bet jis dėl asmeninių priežasčių turėjo pasitraukti iš komandos. Iki filmavimo buvo likę pora mėnesių, kai pasiūliau prodiuserei beprotišką mintį – susisiekti su Olegu. Mums labai pasisekė, nes jam patiko scenarijus ir tuo metu jis kaip tik turėjo tris laisvus mėnesius“, – dalijosi prisiminimais režisierė L.Lužytė.

Pasak filmo prodiuserės D.Vildžiūnaitės, darbas su O.Mutu buvo nelengva, bet labai vertinga patirtis.

„Olegas yra vienas vadinamosios rumunų naujosios kino bangos pradininkų, kuriems būdingas išblukusių pilkų ir melsvų spalvų koloritas. Tačiau vėlesni šio operatoriaus darbai paliudijo jo išskirtinį gebėjimą atrasti kiekvienam filmui tinkantį stilių“, – pasakojo prodiuserė.

Istorija kiekvienam artima

Filmas „Amžinai kartu“ pasakoja vienos šeimos istoriją. Žmona (akt. G.Jaraminaitė) – tobulą šeimą kurianti moteris.

Vyras (akt. D.Gavenonis) – nepriklausomas kaskadininkas, žmonos nepasitenkinimui, vis sugrįžtantis į filmavimo aikštelę.

Jų dukra (akt. Eila Grybinaitė), neapsikentusi nuolatinio nesusikalbėjimo, vieną dieną pabėga ir praneša policijai, kad neturi tėvų. Bet motina nepasiduoda – jos scenarijuje nelaimingų žmonių negali būti.

„Manau, kad filmo tarptautinių kelionių sėkmę lėmė šios istorijos herojai – paprasti šalia mūsų gyvenantys žmonės ir mums artimos jų pastangos būti laimingiems.

Tikiu, kad bet kurio pasaulio žemyno kino salės prietemoje vienas su savimi likęs žiūrovas lengvai panyra į „Amžinai kartu“ įkūnyto mažiausio visuomenės mikroorganizmo – šeimos – gyvenimą. Šis intymus, daugeliui mūsų iki detalių pažįstamas trijų žmonių pasaulis įtraukia ir nepaleidžia“, – sakė filmo prodiuserė D.Vildžiūnaitė.

L.Lužytės režisuoto filmo „Amžinai kartu“ premjeriniai seansai – sausio 9 d. 18.45 val. kino teatre „Forum Cinemas Vingis“, nuo sausio 13 d. 19 val. – „Skalvijos“ kino centre. Bilietų kaina – 4,30–6,50 Eur.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.