Kino grandas Jimas Jarmuschas kasdienybės grožį atranda detalėse

Į didžiuosius ekranus atkeliauja amerikiečių nepriklausomo kino grando Jimo Jarmuscho juosta „Patersonas“ apie poeziją kuriantį autobuso vairuotoją.

Aktorius A.Driveris buvo pasirinktas Patersono vaidmeniui dėl savitos išvaizdos ir būdo.<br>Rengėjų nuotr.
Aktorius A.Driveris buvo pasirinktas Patersono vaidmeniui dėl savitos išvaizdos ir būdo.<br>Rengėjų nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 6, 2017, 7:24 AM, atnaujinta Apr 10, 2017, 5:39 PM

„Negali žinoti: galbūt autobuso, kuriuo važiuoji, vairuotojas iš tiesų yra dailininkas“, – sako amerikiečių nepriklausomo kino meistras J.Jarmuschas.

Pasak jo, mūsų kasdienybė kupina netikėtumų, tačiau dėl nuolatinio skubėjimo to nepastebime.

Vasario 10 dieną sostinės ekranuose pasirodysiantis naujausias režisieriaus filmas „Patersonas“ pasakoja apie paprasto gyvenimo grožį.

Rutinoje įžvelgia laimę

Pagrindinis filmo veikėjas – paprastas autobusų vairuotojas. Kasdien jis keliasi, eina į darbą, važinėdamas po miestą klausosi keleivių pokalbių, grįžęs namo pasikalba su mylimąja, išveda pasivaikščioti šunelį, o vakarą baigia su bokalu alaus tame pačiame bare.

Tačiau, atrodytų, niekuo neypatingas Patersono gyvenimas tampa įkvėpimo šaltiniu poezijai, kurią vairuotojas laisvomis minutėmis rašo į slaptą užrašų knygelę. Savo eilėraščiuose Patersonas filosofiškai ir neskubėdamas žvelgia į pasaulį, kuriame laimės yra ne ką mažiau nei rutinos.

„Kiekviena mūsų diena yra prieš tai buvusios ir dar tik ateinančios dienos variacija“, – teigia J.Jarmuschas. Savo filme jis pasakoja apie atidų kasdieniškų dalykų stebėjimą ir net mažiausių gyvenimo detalių vertę.

Neapkenčia virtualumo

Ypatingas režisieriaus žvilgsnis į aplinkinį pasaulį skleidžiasi ne tik „Patersone“. Realiame gyvenime J.Jarmuschas garsėja tuo, jog neturi nešiojamojo kompiuterio ir elektroninio pašto, nemėgsta naudotis telefonu, o žmonės gatvėse, prilipę prie išmaniųjų įrenginių, jį erzina.

„Kartais tiems žmonėms noriu sušukti: tiktai pažiūrėkite – aplink jus vyksta gyvenimas!“ – prisipažino režisierius.

Paklaustas, kodėl vengia moderniųjų technologijų, jis atsakė: „Nesu prieš jas, tačiau manau, jog jos surytų visą mano laiką, kurį noriu skirti rašymui, skaitymui ir filmų bei muzikos kūrimui.“

Mokėsi vairuoti autobusą

Pagrindinį vaidmenį „Patersone“ sukūręs amerikiečių aktorius Adamas Driveris turėjo ne tik perskaityti daug poezijos, bet ir išmokti vairuoti autobusą.

„Mano personažas gyvena kasdienį gyvenimą, jis veikia tarsi vedamas pašalinių jėgų, be didesnių asmeninių pastangų. Norėjau geriau jį suprasti, todėl turėjau prisitaikyti prie ritmo tų žmonių, kurie kiekvieną dieną vairuoja autobusą.

Kad gaučiau licenciją, ilgai ruošiausi. Tai užtruko tris mėnesius“, – pasakojo A.Driveris. Vairuotojo pažymėjimas aktoriui buvo įteiktas likus savaitei iki filmavimo pradžios.

Pats J.Jarmuschas tvirtina A.Driverį pasirinkęs dėl išskirtinės jo išvaizdos ir būdo: „Aš tiesiog įsimylėjau jo veidą ir savotišką ramybę. Kai išgirdau kelis interviu su aktoriumi, panorau su juo susitikti“, – prisiminė režisierius.

A.Driverio įsijautimas į poeziją rašantį autobuso vairuotoją neliko nepastebėtas. Specialiais apdovanojimais už vaidybą aktorių jau įvertino Los Andželo, Toronto ir Dublino kino kritikų asociacijos.

Režisieriaus J.Jarmuscho filmas „Patersonas“ kino teatruose „Skalvija“ ir „Pasaka“ – nuo vasario 10 dienos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.