Hitu tapusi erotinė komedija „Meilės menas“ lenkams priminė seksualinę revoliuciją

[[ge:lrytas:lrytas:630885]]

Filmo „Meilės menas“ kadras.
Filmo „Meilės menas“ kadras.
Filmo „Meilės menas“ kadras.
Filmo „Meilės menas“ kadras.
Filmo „Meilės menas“ kadras.
Filmo „Meilės menas“ kadras.
Filmo „Meilės menas“ kadras.
Filmo „Meilės menas“ kadras.
Filmo „Meilės menas“ kadras.
Filmo „Meilės menas“ kadras.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Feb 23, 2017, 8:35 PM, atnaujinta Apr 9, 2017, 4:52 AM

Moterys, tarp jų – nemažai septintą dešimtį metų einančių ponių, plūsta pasižiūrėti „Meilės meno“ (Sztuka kochania ) apie velionę Michaliną Wislocką (Michaliną Vislocką), kurią išgarsino jos 1975 metų bestseleris tokiu pačiu pavadinimu.

Filmas, išleistas tokiu metu, kai Lenkijos nacionalistų partijos „Įstatymas ir teisingumas“ (PiS) vyriausybė stumia konservatyvias vertybes, tarp jų – tradicinius žmonos, motinos ir namų šeimininkės vaidmenis, tapo vietos blokbasteriu, kurį per pirmas tris savaites pasižiūrėjo beveik pusantro milijono žiūrovų.

„Ši moteris pakeitė mūsų gyvenimus, bet ši kova dar nesibaigė ir aš viliuosi, kad net galiu sužinoti ką nors nauja“, – eidama į kino teatrą Varšuvoje ir plačiai šypsodamasi sakė 60 metų pensininkė Zofia (Zofija).

Pasak jos, ji eina „pagerbdama“ M.Wislocką, kuri yra pirmoji lenkų autorė, rašiusi apie seksą aiškiai, paprastai ir atvirai.

Nors puritoniški ir dažnai šovinistiniai cenzoriai bandė iškirpti atvirus skyrius, M.Wislockos knyga buvo publikuota visa ir prie to prisidėjo Komunistų partijos aukštų pareigūnų žmonos.

Vaizdingi jos patarimai dėl masturbacijos santuokinį seksą galėjo transformuoti iš dažnai nuobodaus ar net skausmingo darbo į malonumą.

Ji taip pat pateikė subtilesnių patarimų, kaip pasiekti emocinį pasitenkinimą, įskaitant patarimą, kaip diskretiškai pastoti nuo meilužio, jei esi ištekėjusi už rūpestingo, bet nevaisingo vyro.

Režisierės Marijos Sadowskos (Marijos Sadovskos) filmas atskleidžia M.Wislockos džiugią, bet nepalenkiamą asmenybę ir sudėtingą asmeninį gyvenimą: ji ne vienus metus buvo įsipainiojusi į meilės trikampį, o seksu iš tikrųjų pradėjo mėgautis tik įžengusi į penktą dešimtį metų.

„Kalbate apie seksą!“

Žiūrovai kikena iš dialogo tarp Komunistų partijos kultūros departamento cenzorių ir M.Wislockos, kurią puikiai suvaidino lenkų aktorė Magdalena Boczarska (Magdalena Bočarska).

„Jūs kalbate apie seksą!“ – sušunka vienas susierzinęs cenzorius, reikalaujantis, kad būtų iškirptas „ardomasis“ skyrius apie moterų orgazmus.

„Aš kalbu apie meilę“, – atsako M.Wislocka, po kurios pareiškimo, kad „jūs taip pat išlindote iš vaginos“, du Komunistų partijos funkcionieriai lieka be žado.

M.Wislockos knyga ir darbai „paveikė ištisą kartą“, nes ji pirmoji Lenkijoje viešai propagavo „moterų teisę į orgazmą“, naujienų agentūrai AFP sakė profesorius seksologas Zbigniewas Izdebskis (Zbignewas Izdebskis).

Griežtai lenkiškai katalikybei atmetant seksą iki santuokos ir kontracepciją, M.Wislockos prieiga buvo revoliucinė, sakė Z.Izdebskis, kuris pridūrė, kad nuo 2015-ųjų spalio valdant PiS vyriausybei seksas tapo „labai politizuotas“.

Tačiau nepaisant sujudimo, kurį M.Wislocka sukėlė lenkų miegamuosiuose 8-ajame dešimtmetyje, „Lenkijos visuomenė vis dar yra gan konservatyvi kalbant apie seksualumą“, sakė jis.

Vis dėlto neseniai Z.Izdebskis užbaigė studiją „Lenkų seksualumas 2017-aisiais“, kuri rodo, kad padėtis ir vėl keičiasi.

2 500 suaugusiųjų apklausa parodė, kad 20-49 metų lenkai „seksui teikia daugiau reikšmės“ ir domisi „įvairesnėmis seksualinės veiklos formomis“ nei tie, kuriems virš 50-ies.

Tačiau ketvirtadalis apklaustų moterų sakė, jog bijo pastoti, ir tik 30 proc. nurodė vartojančios kontraceptines tabletes.

Nauji abortų suvaržymai?

Bandymai įvesti kone absoliutų abortų draudimą „įliejo nerimo į seksualinį lenkų gyvenimą“, pažymėjo Z.Izdebskis.

Spalio mėnesį Lenkijos moterys pasiekė svarbią pergalę privertusios PiS dominuojamą parlamentą atmesti įstatymo projektą, pagal kurį abortai būtų buvę leidžiami tik tais atvejais, kai kyla pavojus moters gyvybei, o maksimali kalėjimo bausmė už aborto atlikimą būtų padidinta nuo dvejų iki penkerių metų.

Pagal dabartinius Lenkijos įstatymus, kurie yra tarp griežčiausių Europoje, draudžiami visi abortai, išskyrus atvejus, kai nėštumas yra išžaginimo ar incesto pasekmė, kelia pavojų motinos sveikatai arba kai vaisius yra smarkiai apsigimęs.

Tačiau Šv.Valentino dieną PiS vyriausybė pateikė įstatymo projektą, kuriuo apribojama prieiga prie vadinamųjų kito ryto piliulių. Dabar šios kontraceptinės priemonės yra pardavinėjamos be recepto vyresniems nei 15 metų asmenims, o pagal įstatymo projektą būtų prieinamos tik su gydytojo receptu.

Z.Izdebskis taip pat sako, kad mokyklose dėstomi „šeimos gyvenimo“ kursai, kuriais siekiama parengti lenkų jaunimą santuokai, „įtvirtina stereotipus apie moterų vaidmenį ir visiškai ignoruoja sekso teikiamus malonumus“.

Michalina Wislocka mirė 2005 metais, būdama 84-erių, bet atrodo, kad ji vis dar skatina lenkų moteris kovoti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.