Žydų kaliniai iškasė vilties tunelį nacių saugotame mirties fabrike

Šią savaitę Valstybiniame Vilniaus Gaono žydų muziejuje įvyko naujausiais Panerių masinių žudynių vietoje atliktais tyrimais paremto dokumentinio filmo „Holokausto pabėgimo tunelis“ peržiūra. Tai – šio filmo premjera Lietuvoje, surengta bendradarbiaujant su JAV ambasada Vilniuje. „Holokausto pabėgimo tunelį“ jau matė Amerikos ir Izraelio žiūrovai.

Dokumentinio filmo pristatymo akimirka.<br> P.Račiūno nuotr.
Dokumentinio filmo pristatymo akimirka.<br> P.Račiūno nuotr.
Dokumentinio filmo pristatymo akimirka.<br> P.Račiūno nuotr.
Dokumentinio filmo pristatymo akimirka.<br> P.Račiūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2017-07-19 15:21

Filmas, kurį pristato viena populiariausių JAV mokslinės dokumentikos programų „Nova”, žiūrovus nukelia į Holokausto nusikaltimais paženklintus Panerius – siaubo ir mirties vietą, iš kurios daugumai nebuvo kelio atgal. Tai pasakojimas apie tarptautinės archeologų grupės ištirtą pabėgimo tunelį, kurį išsekusių, tačiau vilties nepraradusių žydų kalinių grupė iškasė nacių akylai saugotame mirties fabrike.

Susirinkusius į filmo premjerą pasveikino muziejaus direktorius Markas Zingeris, JAV ambasados Vilniuje laikinasis reikalų patikėtinis Howardas Solomonas ir Izraelio ambasadorius Amiras Maimonas. Po filmo peržiūros jame nusifilmavę archeologai – Hartfordo universiteto profesorius Richardas Freundas ir Izraelio senienų tarnybos Kasinėjimų ir tyrimų departamento vadovas dr. Jonas Seligmanas – atsakė į smalsius, o kartais – jaudinančius renginio dalyvių klausimus.

„Tai dokumentinis filmas apie praeitį, tad kodėl čia susirinko tiek žmonių? Šiandien čia atstovaujamos visos kartos, nekantraujančios sužinoti, kas dar gali būti atskleista apie Panerius“, – taip į renginio svečius kreipėsi Markas Zingeris. 

Pasak muziejaus direktoriaus, tunelis – ne vienintelis atradimas Paneriuose, kurių teritorija pasirodė esanti didesnė nei manyta anksčiau. 

„Naujausi tyrimai parodė, kad negalima aklai pasikliauti sovietine žudynių vietų Rytų ir Centrinėje Europoje topografija. Edukacinei ir istorinei Panerių reikšmei išaugus tikimės, kad ateityje čia iškils naujas reikšmingas muziejus ar bent informacijos centras, ir drauge su Vyriausybe dirbame šia linkme“, – teigė M. Zingeris.

Kalbėdamas apie tragiškus įvykius Paneriuose JAV laikinasis reikalų patikėtinis Howardas Solomonas teigė, kad tai – istorija, kuria sunku patikėti ir kurią skaudu suvokti. 

Tuo tarpu Izraelio Valstybės ambasadorius Amiras Maimonas pabrėžė, kad žvelgiant iš izraelietiškos perspektyvos šioje istorijoje itin svarbus heroizmas.   

„Per Holokausto aukų atminimo dieną mes kalbame ne tik apie kankinius, bet ir apie herojus. Kartais heroizmas reiškia pasilikti – pavyzdžiui, likti gete ir rūpintis kitais, kartais – iškasti pabėgimo tunelį. Šis filmas man yra pasakojimas apie Vilniaus geto, Vilniaus žydų bendruomenės herojus“, – kalbėjo Izraelio atstovybės Lietuvoje vadovas.  

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.