Skandalingas filmas „Matilda“ – vėl dėmesio centre: pasikėsinta padegti kino teatrą

Rusų kino režisieriaus Aleksejaus Učitelio advokatas Konstantinas Dobryninas pasikėsinimą padegti kino teatrą Jekaterinburgo mieste pirmadienį palygino su ekstremistine veikla ir paragino aršiausią jo kliento kritikę deputatę Nataliją Poklonskają susimąstyti dėl įvykių, lydinčių dar nepasirodžiusį filmą apie caro Nikolajaus II jaunystės romaną su balerina. 

 I.Dapkūnaitė filme vaidina Mikolajaus II motiną.<br> Platintojų nuotr.
 I.Dapkūnaitė filme vaidina Mikolajaus II motiną.<br> Platintojų nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 4, 2017, 9:05 PM

„Vakar – pasikėsinimas padegti režisieriaus Aleksejaus Učitelio studiją Sankt Peterburge, šiandien – ataka prieš kino teatrą Jekaterinburge, o kas rytoj?“ – naujienų agentūrai „Interfax“ pirmadienį sakė teisininkas. 

Pasak jo, Rusijoje tam tikroms grupėms žmonių reikalingas „galingas dirgiklis realybei atstumti“. 

„Tokia dingstimi tapo ne filmas „Matilda“, kurio niekas nematė, o už teisės ribų atsidūrusi deputatės Natalijos Poklonskajos ir jos bendražygių, neišskiriant ir kai kurių Bažnyčios pasaulio figūrų, pavyzdžiui, tėvo Vsevolodo Čaplino, veikla“, – teigė K.Dobryninas. 

Jo manymu, juosta, kurioje vaizduojamas Nikolajaus II jaunystės romanas su lenke balerina Matylda Krzesinska, yra tik dingstis ekstremistams. 

„Matilda“ – tik dingstis jiems, kad praneštų apie save ir imtų diktuoti valstybei“, – pabrėžė režisieriaus advokatas. 

Jis svarstė, ko siekia N.Poklonskaja ir V.Čaplinas bei jų bendraminčiai, ir ar jie yra pasiruošę „prisiimti atsakomybę – tiek teisinę, tiek moralinę“. 

„Tokioje pavojingoje ir neramioje situacijoje būtina solidari pozicija: šalies politinės vadovybės, teisėsaugos organų, Rusijos stačiatikių Bažnyčios. Visi privalo pasmerkti ir sunaikinti ekstremistinį frontą“, – pabrėžė K.Dobryninas. 

Pirmadienio rytą į Jekaterinburge esantį kino teatro „Kosmos“ pastatą įsirėžė automobilis ir užsiliepsnojo. Gaisras buvo užgesintas, o iš antro pastato aukšto pareigūnai evakuavo penkis žmones. 

Jekaterinburgo meras Jevgenijus Roizmanas socialiniame tinkle „Twitter“ pranešė, kad tą automobilį vairavęs asmuo jau nustatytas, bet jis yra psichiškai nestabilus, o jo motyvai kol kas nežinomi. 

Keli vietos leidiniai pranešė, kad pagrindinė minėto padegimo versija yra įtariamojo nepritarimas filmui „Matilda“. Juostoje vaidina ir lietuvių aktorė Ingeborga Dapkūnaitė, įkūnijusi Rusijos caro Nikolajaus II motiną.

Dėl šio filmo jau kelis mėnesius nesiliauja protestai.  

Spalio 25-ąją pasirodysiančiai juostai Kultūros ministerija praėjusį mėnesį nustatė 16 metų amžiaus cenzą. 

Nors kol kas matė tik šio filmo anonsą, konservatyvių bei nacionalistinių pažiūrų aktyvistai ir Ortodoksų Bažnyčios protestuotojai jau pasmerkė „Matildą“, nes, jų teigimu, Nikolajus II privalo būti „neliečiama“ šventa asmenybė. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.