Iš aistros gimęs lietuvio filmas Varšuvoje sutiktas ovacijomis

Šeštadienį Tarptautiniame Varšuvos kino festivalyje įvyko lietuvių režisieriaus Arūno Matelio filmo „Nuostabieji lūzeriai. Kita planeta“ pasaulinė premjera.

A.Matelis filmo „Nuostabieji lūzeriai. Kita planeta“ pasaulinėje premjeroje Varšuvoje. <br> Organizatorių nuotr.
A.Matelis filmo „Nuostabieji lūzeriai. Kita planeta“ pasaulinėje premjeroje Varšuvoje. <br> Organizatorių nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 15, 2017, 2:33 PM

Vienas iš aštuonių A  klasės festivalių pasaulyje lietuvių režisieriaus filmą įtraukė į dokumentinio kino konkursinę programą. Filmas, kurį Lietuvoje ketinama parodyti  po Naujųjų, Lenkijoje buvo sutiktas ovacijomis, rašoma pranešime spaudai.

„Nuostabieji lūzeriai. Kita planeta“ pasakoja apie vienas sudėtingiausių bei populiariausių varžybų pasaulyje – „Giro d'Italia“, kuriose svarbus vaidmuo tenka vadinamiesiems „gregory“ dviratininkams, pasirengusiems  iškęsti pačius sunkiausius iššūkius dėl savo komandos lyderio pergalės. 

„Tai filmas, kuris įtraukia nuo pirmos sekundės. Jau nuo pirmojo kadro visu savo kūnu jauti, kad dviratininkų skausmas tampa ir tavo skausmu, jų žaizdos tampa ir tavo žaizdomis. Tik filmui pasibaigus, suvoki, kad viskas baigta – grįžai į  realybę.

Šis filmas pakeri, net jei nesi dviračių lenktynių mėgėjas ir pats nevažinėji dviračiu, nes jis pasakoja apie autentišką aistrą ir pasiaukojimą dėl bendro siekio, pasiaukojimą dėl kito žmogaus“, – sakė Tarptautinio Varšuvos kino festivalio direktorius Stefanas Laudynas.

„Filmas trunka 71 minutę, antra tiek užtruko atsakyti į žiūrovų klausimus. Visos  padėkos ir plojimai  festivalyje buvo skirti tikrai ne man vienam, bet visai komandai, be kurios pasiaukojimo  nebūtume sukūrę šio filmo“, – dalijosi įspūdžiais  filmo režisierius A. Matelis.

Žiūrovai po premjeros jam dėkojo už tai, kad  atskleidė  sunkaus dviračio sporto užkulisius,  kino kalba papasakojo apie tuos, kurie lieka šešėlyje, nors yra verti būti lyderiais. 

Salėje ne kartą skambėjo klausimas, kaip pavyko taip arti prieiti prie filmo herojų – paprastai nematomų „gregory“, kurie režisieriui atvėrė savo širdis ir leido stebėti  jų alinantį darbą, kančias rengiantis lenktynėms ir jų metu, kai be teisės į asmeninę pergalę, jie būna pasirengę iškęsti pačius sunkiausius iššūkius dėl savo komandos lyderio triumfo.

Režisierius pripažino, jog  „prisijaukinti" dviratininkus buvo vienas sunkiausių jo uždavinių.

„Tačiau diena po dienos, savaitė po savaitės jie matė, kad mes gyvename jų ritmu, kad mums iš tiesų rūpi užfiksuoti ne triumfo skonį, bet prakaito kvapą. Kad tai pavyktų, teko filmuoti ekstremaliomis sąlygomis, ne kartą rizikuoti filmo komandos žmonių saugumu. Bet tik taip pelnėme savo herojų visišką pasitikėjimą“, – režisierius.

Iki A. Matelio, paskutinis nepriklausomas kino kūrėjas, stebėjęs  iš taip arti  „Giro d'Italia“  buvo legendinis režisierius Jorgenas Letho,  1973-aisiais sukūręs  kultinį filmą „Stars and Watercarriers“. 

Ne vienas žiūrovas po filmo premjeros sakė, jog  tai filmas net ne apie dviračių sportą, bet apie žmogaus pasiaukojimą vardan kito, todėl jo tema artima visiems žiūrovams, nepriklausomai nuo interesų, socialinės klasės, amžiaus ar tautybės. 

Lietuvių režisieriaus filmas pasaulį dar kartą štikino, kad Lietuva ryškiai šviečia dokumentinio kino žemėlapyje.  Būtent A. Matelis subūrė komandą net iš aštuonių šalių ir įgyvendino didžiausią Europoje bendros gamybos projektą.

Garsus dokumentinio kino kūrėjas jau ne pirmą kartą yra pelnęs šlovę tarptautinėje kino bendruomenėje. Už ankstesnius savo filmus A. Matelis yra apdovanotas ne vienu reikšmingu prizu, o 2007 m. pelnė „Amerikos režisierių gildijos“ prizą „Už išskirtinius nuopelnus režisūrai“. 

Pats režisierius pripažįsta, kad po dešimties metų pertraukos sukurtas filmas jam be galo svarbus, nes jis gimė iš jo paties aistros dviračių sportui ir lenktynėms, kurios visada viliojo savo nematomomis ir nepapasakotomis istorijomis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.